Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 16 august 2015

Escapada de week-end in Muntii Ciucas

Când socoteala de acasă nu se potrivește cu planurile muntelui, care are chef și vara de niște dușuri insuportabile pentru cutezătorii ce îndrăznesc să atace potecile sale, trebuie să te mulțumești cu o ședere prelungită la cabană. Chiar dacă planurile inițiale ți-au fost năruite, în Munții Ciucaș nu e bai. Chiar și un week-end întreg petrecut în aceeași poiană în loc să colinzi cărări de vis este reușit! 

Dacă sunteți în pană de idei pentru o ieșire relaxantă la sfârșit de săptămână, haideți și voi la Cabana Muntele Roșu din Ciucaș. O să vă trebuiască niscaiva curaj ca să abordați drumul care ajunge aici, dar cum veți da cu ochii de peisajul incredibil, veți uita și de înjurăturile necontenite către hârtoapele dinainte și de toate grijile care degrabă vor fi lăsate în urmă. 

curcubeu muntele rosu ciucas

Mda, și un curcubeu la pachet garantează un week-end de neuitat, chiar dacă înainte și după apariția sa a plouat necontenit :) 

Zona din jurul Cabanei Muntele Roșu e de un pitoresc extrem, dar și până nimerești în paradisul din Munții Ciucaș ai parte de senzații tari! Drumul principal (a se citi oficial) care urcă până la 1200 de metri vine de la DN 1 A (în imediata apropiere a stațiunii de interes local - Cheia) și ține numai 3 km. Dar această distanță este de coșmar pentru orice tip de vehicul! Drumul și-a pierdut demult asfaltul, iar în zilele noastre, chiar și într-o perioadă mai secetoasă, e caracterizat de hârtoape adânci, noroi din plin și câte și mai câte. Cu mâna pe inimă vă spun că este unul dintre cele mai proaste drumuri din România (dacă aveți în minte vreunul praf, vă asigur că ăsta e și mai și! :D). E atât de rău, încât o dată am părăsit mașina la jumătatea drumului și am luat-o pe jos, a doua oară ne-am întors cu chiu, cu vai, când nici să înaintăm, nici să coborâm nu prea mai puteam, iar a treia oară, pe 20 iunie 2015, ne-am ambiționat, ne-am făcut cruce și sub amenințarea furtunii care se apropia parcă mai amenințătoare ca drumul pe care ne încumetasem, am apăsat pedala și am reușit, nu fără emoții, să parcăm în fața cabanei. Dacă n-aveți milă de mașină sau ați mai parcurs drumuri de rahat (scuzați-mi exprimarea), încercați-l și pe acesta, dar numai pe vreme bună, că altfel oricum nu prea aveți nicio șansă. 

Din păcate! Pentru că poiana de la Muntele Roșu este divină și ar merita mai mult cunoscută. Dacă ajungeți aici (ceea ce vă doresc!), bucurați-vă, însă, că drumul e atât de rău. Se mai triază din cei care nu ar aprecia cum se cuvine un astfel de loc :) La coborâre, însă, fiindcă sunteți navigatori la bord, deci oameni faini, vă șoptesc un secret. Puteți scăpa de drumul de iad pe unul... cam la fel :)), dar mult mai scurt. Nu este deschis oficial, fiind un drum forestier închis uneori cu barieră, dar dacă o vedeți dată la o parte, nu ezitați să coborâți la DN 1 A pe aici. Pe unde anume? După ce plecați de la Cabana Muntele Roșu pe drumul cunoscut, intrați în pădure și, după câteva minute, se va deschide un alt drum la dreapta, chiar unde este indicator spre Cabana Silva (altă căbănuță de lângă Muntele Roșu). Drumul este la fel de greu, dar are marele avantaj că vă aduce la asfalt mult mai repede. Însă e bun doar pentru coborât, la urcat e încă și mai greoi, având pante mult mai accentuate. Drumul forestier vă scoate în Valea Berii, în dreptul fabricii Keia, iar de aici sunteți la DN 1 A în cam 30 de secunde :) Veți ieși mai departe decât punctul de unde ați urcat spre Muntele Roșu și dacă trebuie să vă întoarceți în București veți simți că ați ocolit, dar vă asigur că nimic nu se compară cu asfaltul cel bun de pe DN 1 A, la care ați ajuns mult mai rapid. Merită tot ocolul când petreceți cât mai puțin timp pe un drum varză!

drum forestier valea berii muntele rosu drum forestier valea berii muntele rosu drum forestier valea berii muntele rosu valea berii ciucas valea berii ciucas

Să presupunem că ați ajuns la Muntele Roșu. Ce aveți de făcut? În primul rând, să savurați. Din plin! Panorame deosebite se deschid în toate părțile, dar cea mai faină este de departe cea spre Culmea Gropșoarele. Dacă vremea vă permite și vă place să faceți drumeții montane, puteți să vă plimbați lejer până în Cheia sau în Valea Berii (1 oră la dus, ambele trasee) sau să mergeți mai departe, spre Cabana Ciucaș - Vârful Ciucaș, ori, de ce nu, chiar pe Culmea Gropșoarele pe care tocmai ați admirat-o (cam 3 ore până pe vârful cu același nume). Dacă vremea nu e cea mai fericită sau preferați relaxarea, vă puteți plimba prin poiana de la Muntele Roșu până veți ajunge să cunoașteți fiecare fir de iarbă, dar nu o să vă plictisiți deloc, ba chiar o să vă încărcați bateriile așa cum poate nu ați reușit în altă parte. Bineînțeles, puteți dormi la Cabana Muntele Roșu (80 ron/cameră, dar fără baie proprie) sau într-o vilă vecină (100 ron/cameră modernizată, detalii tot la cabană).

camera vila muntele rosu

De asemenea, puteți savura o masă bună la terasa închisă a restaurantului de la cabană. Spicuiesc din meniu: bere (6-7 lei), sucuri - 6 lei, ciorbe (6-10 lei), clătite - 8 lei, tochitură - 20 lei, snițele - 12 lei, cafea (4-6 lei).

restaurant cabana muntele rosu


Dacă aveți ghinionul, sau norocul (depinde cum îl priviți) să prindeți o furtună zdravănă de munte, așezați-vă la restaurant, comandați ceva ce vă place, și urmăriți isteria de afară. Sper să vă prindă urgia la adăpost, nu pe drum, așa cum au avut neplăcerea diferiți turiști în ziua când eu nu pășisem bine afară din mașină și se declanșase nebunia. Este un spectacol minunat, dacă îl urmăriți ca spectator, nu fiind parte din punerea în scenă, iar după ce muntele se calmează, plimbarea care se impune va fi cu atât mai frumoasă!

Veniți la Muntele Roșu și bucurați-vă de tot. Trageți adânc aer în piept și veți întineri! :) Atenție, semnal gsm sau internet nu veți prea avea, la tv-ul din cameră ba se prind, ba nu câteva canale, așadar veți avea timp exclusiv pentru voi. Nu-i așa că exact de asta aveți nevoie?

furtuna muntele rosu ciucas cioban muntele rosu gropsoarele vedere muntele rosu cioban muntele rosu peisaj muntele rosu cabana silva
peisaj muntele rosu peisaj muntele rosu peisaj muntele rosu cabana muntele rosu cabana muntele rosu
furtuna muntele rosu ciucas furtuna muntele rosu ciucas gropsoarele vedere muntele rosu gropsoarele vedere muntele rosu padure muntele rosu
peisaj muntele rosu peisaj muntele rosu peisaj muntele rosuUPDATE noiembrie 2015: Conform fidelei navigatoare la bord Anca Drăghici, drumul oficial spre Muntele Roșu a început să fie asfaltat!  

__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!