Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 26 iulie 2015

Plaja 23 August - refugiul sufletelor libere

M-am tot răzgândit dacă să dezvălui public un nou secret descoperit pe litoralul românesc. Într-un final, m-am hotărât: este un loc prea fain ca să-l țin doar pentru mine! Deși inițial mă temeam că popularizarea sa îl va afecta, știu acum că va fi totuși apreciat doar de cei care caută altceva la mare. Am încrederea că navigatorii la bord vor ști să aprecieze cum se cuvine acest loc, iar dacă de știrea sa vor afla și alții, nu-mi fac griji! Vor veni poate de curiozitate câțiva care vor deranja pe moment, dar vor pleca repede și nu se vor mai întoarce... Pentru că îți trebuie o anumită stare și o anumită atitudine asupra vieții ca să apreciezi la adevăratul său potențial un loc ca Plaja 23 August!

marea neagra plaja 23 august


Litoralul românesc, oricât de hulit, aglomerat și mereu același ar fi el, va avea oricând pregătit un as în mânecă, care să te dea pe spate. Comuna 23 August din județul Constanța este un exemplu în acest sens. Deși are și dânsa deschidere la Marea Neagră, nu a fost încă transformată într-o stațiune și prea puțini au curiozitatea să vadă cum arată țărmul nostru și pe aici. Mai toți turiștii trec indiferenți prin localitate, grăbiți să ajungă în stațiunile din sudul litoralului, neștiind că poate vor înjura mai puțin concediile petrecute în România dacă vor lăsa asfaltul deoparte și își vor înfige roțile mașinilor în nisip proaspăt copt sub soare. 

Între Costinești (la nord) și Olimp, un țărm stâncos, abrupt, dar spectaculos este gazdă celor cu suflet liber. Nu găsești aici restaurante scumpe, terase zgomotoase sau divertisment de proastă calitate. Ești doar în compania valurilor și a celor foarte puțini vecini, răsfirați cât să nu se deranjeze unii pe alții. Unii, norocoșii le-aș spune eu, și-au încropit barăci înconjurate de mici grădini, și trăiesc cu puțin, în stil mare. Au wc-ul în afara locuinței rudimentare, dar și-au asigurat accesul permanent la Marea Neagră și la stele. Oh, cerul de la 23 August! E de văzut neapărat, după orele 22, deasupra plajei, cocoțat pe mal, între calea ferată și câmpurile arse de arșița de peste zi!

Se ajunge oarecum greu aici, pe poteci de nisip și pământ bătătorite, fără pic de asfalt, dar cei care-și fac veacul aici sunt, fără îndoială, fericiți! Își iau câteva provizii, cât să le asigure supraviețuirea, și cu doar ce au pe ei (sau uneori goi pușcă!) simt că trăiesc mai puternic decât ar face-o printre mii de oameni. Masculii se dezbracă de tot, femeile sunt ceva mai reticente, coboară pe scări din lemn improvizate și se lasă pradă valurilor, fără a le avea de grijă vreun salvamar și fără a-i bate ceva sau cineva la cap, cu excepția soarelui extrem de puternic, care deja de la 7 dimineața arde din greu, chiar dacă ți-ai tras pe tine măcar un pantalon.  

Dacă tânjești și tu după o plajă salbatică, cauți cu disperare liniștea întreruptă doar de ritmul necontenit al mării sau dacă vrei să te convingi că Marea Neagră e mai faină decât o știai deja, merită să faci cunoștință cu Plaja de la 23 August. Cel mai ușor vii pe aici, culmea, dinspre Olimp, urmând indicatorul spre Popasul Pescarilor (atenție, aici se mănâncă doar cu rezervare în prealabil, altfel ești studiat din cap până-n picioare de o hostessă plictisită și, în funcție de câte paralele crede că faci, se poate îndura să-ți ofere o masă fix în soarele cel mai puternic, bineînțeles fără reducere la meniul deloc ieftin). Trecând de parcarea aglomerată din dreptul restaurantului fițos, continuă pe singurul drum vizibil, traversează printre clădirile ce erau cândva de folos ca tabere școlare, și imediat cum drumul o cotește la stânga, tu ia-o pe drumeagul din dreapta. În curând vei zări cocioabele și o pensiune cu circuit închis. Ai ajuns! Bucură-te din plin! Să-ți fie de bine :)

marea neagra plaja 23 august plaja 23 august plaja 23 august plaja 23 august plaja 23 august
plaja 23 august 23 august litoral marea neagra plaja 23 august plaja 23 august plaja 23 august

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!