Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 2 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (II): Fabrica de trasuri si Moara lui Assan

Dragi navigatori la bord, haideți să mai depănăm o filă din acel București, culmea atrăgător, dar nebăgat în seamă...

Mulți oaspeți a avut capitala în secolele sale de existență și mulți au tras la hanurile, apoi la hotelurile din zona centrală. Eu vă recomand un hotel pe strada Traian, însă nu vă limitați atunci când ieșiți într-o explorare urbană doar la obiectivele "clasice", ca Palatul Parlamentului, Centrul Vechi sau Parcul Herăstrău, faceți mai puțină mișcare și uitați-vă chiar prin preajma hotelului unde sunt cazați. La câți pași de acel hotel, de exemplu, veți putea descoperi o clădire impozantă care vă va impresiona cu siguranță, iar la o distanță ceva mai mare, pe unde nu mișună turiștii, în celebra zonă de târguieli și piețe Obor, o altă construcție masivă geme de istorie și se chinuie să-și păstreze atractivitatea în ciuda gunoaielor, răufăcătorilor sau incendiilor care au vrut, fiecare, porția lor de Assan.


La 1928 apare în documentele vremii prima fabrică de trăsuri din București, cea a lui H.I.Rieber. Pe cât de frumoase erau exemplarele care ieșeau pe poarta uzinei, pe atât de ispititoare era și încă este clădirea unde funcționa defuncta industrie. Imensă, în stil neogotic cu influențe bizantine și maure, ar putea deveni un obiectiv turistic unic în România (în țară, doar la Oradea mai funcționează o fabrică de trăsuri), însă nu e astăzi nici măcar semnalizată ca monument istoric (deși este!) și, fără a trece întâmplător pe strada Romulus, la numărul 17, probabil nimeni nu ar ști de existența ei. De fapt, Ministerul de Interne, care se pare că își ține aici o arhivă, ar fi singurul cunoscător al acestei bijuterii. El, eu și câțiva curioși... PĂCAT!

fabrica trasuri bucuresti fabrica trasuri bucuresti fabrica trasuri bucuresti


Un pic mai cunoscută este, însă, Moara lui Assan. Două incendii de dată recentă și câțiva fotografi amatori de senzații tari au readus-o, întrucâtva, în atenția publicului. Dar nu suficient! Dacă nu te-ai uita printre blocurile de pe una dintre cele mai circulate artere bucureștene - Șoseaua Ștefan cel Mare -, nici n-ai ști pe lângă ce tocmai ai trecut! Mie mi-au trebuit 24 de ani ca să ajung s-o văd pe viu, nu doar prin lentile și ochi străini! Întâlnirea a fost emoționantă din punctul meu de vedere, am fost profund impresionată de cât farmec poate emana această ruină și cum te poate hipnotiza, chiar și atunci când o vezi de la depărtare, de la etajul 10 al unui bloc vecin. Este prima moară cu aburi din România, înființată în 1853 de negustorii Gheorghe Assan și Ion Martinovici, acesta din urmă ieșind din afacere 12 ani mai târziu. Planuri să fie transformată în muzeu nu există, cele de a renaște sub forma unei ferme ecologice sunt de domeniul SF-ului, dar administratorii blocurilor din zonă ar putea profita de amplasarea imobilelor, aducând mai mulți bani la bugetul asociațiilor de locatari, dar și contribuind la turismul autohton. Fie ar putea cere o anumită sumă pentru a permite accesul străinilor în blocurile cu vedere la moară (asta ar presupune un orar și o persoană care să se ocupe) sau ar putea crea o terasă pe acoperișul blocurilor, eventual, unde să se poată servi ceva răcoritor ori, de ce nu, așezarea unei măsuțe cu două scaune la fiecare etaj :)

moara lui assan bucuresti moara lui assan bucuresti moara lui assan bucuresti
moara lui assan bucuresti
moara lui assan bucuresti
Cum ajungi?

La Fabrica de Trăsuri

De la Piața Unirii mergi pe Bulevardul Corneliu Coposu, de pe care intri, mergând tot înainte în direcția Piața Muncii, pe Calea Călărașilor. Faci stânga pe a doua stradă după La Scena. Fosta fabrică se va vedea imediat, pe partea dreaptă. Pe jos se ajunge în 15-20 minute. Sau de la hotelul recomandat mai sus, faci stânga, traversezi Matei Basarab și când ajungi la Hala Traian, faci stânga pe Calea Călărașilor, în direcția Piața Unirii. Bucata din strada Romulus care te interesează va fi acum pe partea dreaptă. Pe jos - cam aceeași durată. 

La Moara lui Assan

De la Piața Obor/metrou te îndrepți spre Spitalul Colentina și Stadionul Dinamo, pe șoseaua Ștefan cel Mare. Între două blocuri, pe partea dreaptă în sensul de mers, vei zări partea de sus a morii. Poți s-o vezi mult mai bine mergând tot înainte, apoi făcând dreapta pe Lizeanu, apoi prima la dreapta pe strada Silozului. Când strada cotește la stânga, moara se vede perfect la dreapta. Dacă ai noroc să prinzi ușa deschisă/să iasă cineva din bloc/să ți se deschidă ușa la interfon, îți recomand să admiri moara de pe unul din holurile blocurilor care dau spre Ștefan cel Mare. Sunt prevăzute cu geamuri mari, care se deschid cu ușurință, de acolo putând să cuprinzi întregul complex, fără să te murdărești sau să întâmpini alte probleme inerente explorării unei ruine.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!