Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 14 martie 2014

Manastirile "mincinoase": Bogdana si Rasca

Din mândra țară a fagilor, Bucovina, coborând spre vastul ținut al Moldovei, pe tărâmul unui dulce grai, al unor legende fascinante rostite de oameni calzi în mijlocul unor peisaje molcome, descoperim două mănăstiri care duc în spate o istorie bogată, cu povești de viață aparte și însemnătate de netăgăduit. Farmecul mănăstirii Bogdana din orașul Rădăuți și cel al mănăstirii Râșca din județul Suceava este atât de ușor de simțit încât orice element în plus parcă ar conduce la saturație. Din păcate, cele două mănăstiri nu s-au putut abține să nu exagereze: peste farmecul cert s-a poleit cu păcătoasa minciună - cele două NU sunt înscrise în patrimoniul Unesco!

Bogdana

manastirea bogdana radautiBiserica mănăstirii Bogdana este prima construcție religioasă de piatră din Principatul Moldovei, ridicată de Bogdan I, între 1359-1365. Este una dintre bisericile importante la nivel istoric din regiune pentru că a avut rolul de necropolă domnească. Prin urmare, aici își dorm somnul cel veșnic 7 personalități uitate în negura vremurilor: Bogdan I, fiul (Lațcu) și nepotul (Ștefan I), Costea și fiul său (Petru I) și doi Bogdani (fiul, respectiv fratele lui Alexandru cel Bun).

Pe afișul informativ postat la intrarea în biserică suntem informați că ne aflăm într-un monument Unesco. Cu toate că mănăstirea este de neratat într-o călătorie prin România, cu biserica deosebită și curtea spațioasă care îndeamnă la meditație și contemplare de frumos într-o zi cu soare, ea nu face parte din patrimoniul mondial Unesco și nu se află nici pe lista tentativă. Încă!


manastirea bogdana radauti manastirea bogdana radauti manastirea bogdana radauti manastirea bogdana radauti manastirea bogdana radauti

Cum ajungi?

În principiu, pe oricine întrebi în oraș ar trebui să-ți poată indica amplasamentul celui mai important obiectiv al Rădăuțiului. Mănăstirea de află vis-a-vis de statuia lui Bogdan I, cu acces de pe strada Bogdan Vodă. Dacă vii dinspre Putna, la intersecția în care se află Templul Mare (Sinagoga Mare), faci dreapta spre centru și o "să dai" în mănăstire. Dinspre Suceava sau Siret, ții direcția centrală și monumentul lui Bogdan I o să-ți sară în ochi, garantat; este de un alb incredibil de puternic.


Râșca

Ctitorită de același Bogdan Vodă, în 1359, mănăstirea a avut parte de o istorie zbuciumată, fiind refăcută în 1511, de unul din fiii lui Ștefan cel Mare, apoi în 1540, de către Petru Rareș. Din ordinul lui Mihai Sturdza, ca urmare a poziției sale oarecum retrase, mănăstirea a funcționat o perioadă ca închisoare pentru călugării vagabonzi și boierii răzvrătiți. Unul dintre cei întemnițați aici, timp de 6 luni, a fost Mihail Kogălniceanu. Între 1916-1918, călugării mănăstirii s-au transformat în infirmieri pe câmpul de luptă, iar chiliile au devenit spital militar. 

Pe indicatoarele care te îndrumă dinspre Fălticeni spre mănăstire, dar și pe placa informativă de la turnul-clopotniță, suntem informați, ca și în cazul Bogdanei, că avem onoarea să ne aflăm într-un monument Unesco. Cu toate că mănăstirea este una dintre bisericile medievale ce beneficiază de frescă exterioară, ba chiar este singura pictată în stil bizantin, ea nu face parte din patrimoniul mondial Unesco și nu se află nici pe lista tentativă. Încă!


manastirea rasca suceava manastirea rasca suceava manastirea rasca suceava manastirea rasca suceava manastirea rasca suceava

Cum ajungi?

Din Fălticeni pornești spre Târgu Neamț (DN 2+DN 15C) și cotești dreapta în dreptul indicatorului spre Râșca. Pe DJ 155A, treci mai întâi prin Bogdănești, iar când drumul ajunge în dreptul unui pod, unde o rută continuă pe același DJ 155A, tu urmezi cealaltă cale, trecând podul, apoi faci prima la dreapta și imediat, în mijlocul unui câmp, apare mănăstirea Râșca. 

surse: 1, 2

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!