Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 10 martie 2014

#ClassyRomania: Junioara Costesti si regina Regia, doua din cele 6 cetati Unesco din Muntii Orastiei

N-or fi fost strămoșii noștri cei mai breji, cei mai viteji sau cei mai puternici de pe mapamond, dar toți cei care ne numim români, fie că ne convine, fie că nu, purtăm în ADN-ul nostru o genă de dac. Doar și pentru că dacii au fost de-ai noștri, străbunii de la care a pornit simțirea românească, ar trebui să-i apreciem. Dacă motivația nu este suficientă, vedeți că în județul Hunedoara, departe în munți, ne-au lăsat moștenire șase monumente Unesco. 

Doar și pentru "atâta" lucru ar trebui să le mulțumim.

zona sacra sarmisegetusa regia

Pornind din Orăștie, urmând desele indicatoare spre cetățile dacice, ieșind pe DJ 705A și trecând prin Căstău, Beriu, Orăștioara de Jos și de Sus, ajungem în Costești, la capătul căruia asfaltul se termină* și o aglomerare de indicatoare și panouri încearcă să ne ușureze călătoria și ne urează bun venit pe tărâmul dacilor.

Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Bănița, Căpâlna, Luncani-Piatra Roșie, Sarmisegetusa Regia sunt cele 6 cetăți dacice din Munții Orăștiei care pot fi astăzi vizitate. Accesul către dânsele nu este defel facil, iar aspectul lor poate dezamăgi pe mulți, fiind toate într-o ruină severă. Dar trebuie avut în vedere că peste ele au trecut aproape două milenii și trebuie apreciată încercarea de a reconstitui ce s-a pierdut de-a lungul vremurilor. E decepționant, totuși, ca odată ajuns la dânsele, să te chinui să găsești o amărâtă de piatră "veche de când lumea", nu reconstituită sau adusă cine știe de unde. Noroc cu pământul pe care poți lesne să-ți imaginezi că au pășit și strămoșii noștri!

Cele mai accesibile cetăți sunt Costești-Cetățuie și Costești-Blidaru, cu punct de pornire de la capătul satului Costești, și capitala Daciei preromane, Sarmisegetusa Regia.


Costești-Cetățuie

La Blidaru se poate ajunge doar pe jos, într-o drumeție de aproape o oră, pe marcaj bandă albastră, dar la Cetățuie, dacă nu ai milă față de mașini, poți încerca ascensiunea pe un drum de țară flancat de pomi fructiferi, cale de 3 km de la șoseaua principală, trecând prin dreptul punctului de informare turistică, sau pe jos, marcaj cruce galbenă. Nu multe îți va fi dat să admiri odată pătruns în cetatea dacică, dar parfumul de istorie, peisajul ca de Apuseni și scurta plimbare pe delușorul unde găsești o scară de acces, două turnuri-locuință și un turn bastion vor fi meritând efortul de a ajunge aici. 


cetatea dacica costesti drumul spre cetatea costesti drumul spre cetatea costesti drumul spre cetatea costesti scara de acces cetatea costesti
scara de acces cetatea costesti cetatea dacica costesti cetatea dacica costesti peisaj cetatea dacica costesti


Sarmisegetusa Regia

Revenind la șosea, circa 18 km pe un drum forestier (sau 4h 30' pe jos, marcaj cruce roșie) te despart de atracția principală, cea care se regăsește pe mai toate materialele de promovare a țării noastre. Aici ai o parcare spațioasă și paznici care-ți urmăresc fiecare pas ca nu cumva să atingi vestigiile (obicei pus în aplicare de-abia din 2011 încoace). Vizitarea este permisă contra sumei de 5 lei/persoană și este interzisă în lunile de iarnă calendaristică (dec, ian, feb).

Sunt disponibile două trasee de vizitare: 

1 - pe lângă zidul de apărare
2 - spre zona sacră

Pe cel din urmă poți admira drumul pavat, altarul și templul mare de andezit, templul de calcar, templele patrulatere mici și templul mare circular. Imaginea cu zona sacră, pe care o promovăm intensiv pe plan turistic, nu are cum să nu te emoționeze atunci când o vezi în realitate. Emană parcă o energie aparte, care transcende timpurile și te conectează cu dacii, fără să-ți dai seama că ești prins ca-ntr-o vrajă. Doar și pentru acel moment, merită să urci până la 1000 m, chiar dacă imaginea este contrafăcută; după cucerirea romană, aspectul inițial al construcțiilor religioase fiind aproape imposibil de reconstituit.


traseu vizitare 2 sarmisegetusa regia traseu vizitare 2 sarmisegetusa regia traseu vizitare 2 sarmisegetusa regia traseu vizitare 2 sarmisegetusa regia zona sacra sarmisegetusa regia
izvor sarmisegetusa regia zona sacra sarmisegetusa regia zona sacra sarmisegetusa regia zona sacra sarmisegetusa regia altar andezit sarmisegetusa regia
zona sacra sarmisegetusa regia zona sacra sarmisegetusa regia drumul pavat sarmisegetusa regia drumul pavat sarmisegetusa regia


*în martie 2014, Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat intenția modernizării drumurilor de acces spre cetățile dacice; o investiție estimată la 8,7 mil €; în noiembrie 2015 s-a anunțat că până la sfârșitul anului drumul forestier va fi asfaltat complet, pentru ca în 2016 cetatea să poată primi până la 60.000 de turiști. 


Povestea de mai sus face parte dintr-o serie dedicată vacanței cu stil petrecută în perioada 12-16 noiembrie 2013 în județul Hunedoara, susținută de agenția de incoming travel #ClassyRomania și care și-a propus să continue promovarea frumuseților județului începută cu evenimentul #EnjoyHD

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!