Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 martie 2014

Cel mai frumos loc din Targu Mures

"Cât mi-aș dori să am și eu acasă o asemenea bibliotecă!", am exclamat atunci când am pătruns în universul celor 230.000 de volume, frumos și atent orânduite într-o cămăruță din centrul orașului Târgu Mureș. Ghida mi-a zâmbit, probabil uimită că o persoană mai tânără decât dânsa este atrasă, în epoca e-book-urilor, de cărți stufoase, cuvinte impregnate în cerneală și milioane de file care vorbesc prin parfumul lor unic, acel parfum inconfundabil de istorie, praf, umezeală, bătrânețe.

Ajunsesem în Rai! Raiul celor care citesc din plăcere, dependenți fiind de cuvântul scris, de foaia tocită, de paginile care capătă viață cu acea atingere delicată, de murmurul filei întoarse, de foșnetul pipăielii peste litere și de mirosul dement pe care o carte tipărită îl emană.

Dacă nu vă regăsiți în descrierea de mai sus, nu vă faceți probleme; tocmai gusturile și obiceiurile diferite fac viața atât de interesantă. Strict doar pentru aspectul estetic de necontestat și tot recomand tuturor, cititori împătimiți sau nu, o vizită pe strada Bolyai. Vă avertizez, însă, că odată pătrunși în biblioteca mureșană, pofta de citit vă va cuprinde pe nesimțite și nu vă va părăsi până nu veți intra în prima librărie. Să nu-mi spuneți că nu ați știut! :D

biblioteca teleki targu mures


Dacă aveți răgazul, bineînțeles, puteți depune o cerere și răsfoi chiar o carte din extraordinara bibliotecă. Nu puteți s-o luați cu împrumut acasă, dar vă puteți delecta într-o sală de lectură din apropierea bibliotecii. Dar până veți deveni apropiații autorilor și titlurilor găzduite în chipeșa încăpere, musai să vă pregătiți.

Trebuie să știți, așadar, că biblioteca poartă numele de Teleki-Bolyai; contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei, născut la Gornești, jud. MS, având oportunitatea de a studia și vizita bibliotecile mari ale Europei, devine un bibliofil înrăit; colecționează în jur de 40.000 de volume, de la manuscrise la unicate, de la ediții princeps la cărți scoase de cele mai renumite edituri europene, la care oferă acces gratuit, chiar și astăzi, la aproape 200 de ani de la trecerea sa în neființă. Biblioteca lui Teleki a fost îmbogățită, treptat, și de alte colecții, dintre care cea mai însemnată (80.000 volume!) aparține fostului Colegiu Reformat din Târgu Mureș (Liceul Bolyai Farkas).

Biblioteca Teleki-Bolyai poate fi admirată gratuit, de marți până vineri între orele 10 și 18 și în week-end, de la 10 la 13, luni fiind închisă. Fotografierea este permisă exclusiv fără bliț și cu rugăminți politicoase :)

Cel mai frumos loc din Târgu Mureș, din punctul meu de vedere (cu siguranță, și din al vostru, deîndată ce o veți cunoaște, are un farmec categoric), se găsește la 10 minute de Palatul Culturii și la 5 minute de Hotelul Plaza Executive. Prin dreapta hotelului, pe care nu aveți cum să-l ratați fiind situat în Piața Trandafirilor (piața lungă, centrală, unde sunt adunate mai toate atracțiile orașului), se face strada Bolyai, în pantă. La capătul ei, pe partea cealaltă a intersecției, se remarcă o clădire simplă, cu o ușă mare din lemn și cu o bufniță la intrare. Aceea este biblioteca. Se intră pe acea ușă (cu forță, se deschide până la urmă), ajungeți într-un hol obscur și dați într-o grădină interioară. Până aici deja probabil vă veți fi întâlnit cu paznica, care ar fi sunat deja ghida, care vă va conduce pe un culoar din dreapta spre ușa care dă în comoara descrisă mai sus. 

Savurare plăcută!

biblioteca teleki targu muresExplorează mai multe locuri din Târgu Mureș!
Descoperă locuri și experiențe noi folosind serviciul vreauSAmerg.ro 

__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!