Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 27 martie 2014

De ce "ti-ai pierde timpul" sa vii in Suceava? 7 raspunsuri pe care poti sa le dai unei receptionere din oras

Nu pot să descriu sentimentul pe care l-am avut la final de iulie 2013, într-o dimineață când am plecat de la motelul unde poposisem cu o noapte în urmă, la marginea orașului Suceava. Se anunța o zi cu soare, fără caniculă, cum au fost atunci mai toate zilele de vară în nordul României. 

La câțiva metri depărtare de motel, am zărit (eu și Ionuț) din mașină, pe marginea drumului, o tânără pe care am recunoscut-o rapid ca fiind recepționera care ne servise cu o bere și un suc și ne dăduse o cameră jucăușă, în care găsisem un al treilea pat, în formă de mașină de curse.

Ne-am oferit s-o ducem în centrul orașului, unde aveam și noi treabă. Ei bine, treaba aceasta mi-a întunecat orizontul atunci când recepționera ne-a întrebat de unde suntem. Bucureștiul nu i-a stârnit repulsie, cum s-a mai întâmplat, ci o adâncă mirare. În acest caz, aș fi preferat repulsia. 

"Dar aveți ce vedea în Suceava de ați bătut atâta drum până aici?". Pauză. Dacă pe moment m-am blocat, șocată fiind că o localnică nu vede în capitala Bucovinei noastre o mare atracție turistică, acum e timpul să-i răspund, s-o luminez și să te pregătesc, dragă navigatorule, cu răspunsul de-a gata, dacă vei fi, la rândul tău, întrebat această minunăție.

Deci, de ce ai bate peste 400 km, de exemplu, până în Suceava?

panorama suceava
sursa

1. Suceava are un monument Unesco!

Sunt multe biserici în Moldova și Bucovina, zone recunoscute în special pentru turismul ecumenic, însă doar 8 dintre acestea sunt înscrise în patrimoniul mondial Unesco. De exemplu, Putna, mult mai celebră decât biserica despre care voi vorbi imediat, nu se bucură de această distincție. Suceava, din contră, are un asemenea obiectiv.

Biserica situată pe drumul ce duce la Cetatea de Scaun, alt mare obiectiv al orașului, semnalizată corespunzător prin indicatoare, adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou, într-un interior feeric cu picturi datând din 1534 și reîmprospătate între 1906-1909. Face parte dintr-o mănăstire, replica mănăstirii Neamț, care a fost începută în 1514 de unul dintre fiii lui Ștefan cel Mare (Bogdan al III-lea cel Orb) și terminată de Ștefăniță în 1522. Aceasta este obiectivul Unesco al Sucevei! 

Dar orașul, pe lângă perla sa, mai are încă multe biserici, fiecare deosebită în felul său. Eu vă recomand o oprire la Mirăuți sau la Sfântul Dumitru.

manastirea ioan cel nou suceava turn manastire ioan cel nou suceava manastirea ioan cel nou suceava manastirea ioan cel nou suceava manastirea ioan cel nou suceava manastirea ioan cel nou suceava


2. Suceava a avut două cetăți. Una se poate vizita chiar și astăzi!

Cetatea de Scaun este simbolul orașului. Dacă vei căuta imagini din Suceava, este imposibil să nu dai de poze cu această cetate, pozată, de obicei, dinspre pod. La momentul în care aștern aceste rânduri (martie 2014), ea încă se află în renovare. De ani buni și continuă, dar și în aceste condiții poate fi vizitată contra sumei de 4,5 lei/adult. Din cea de-a doua cetate, de Apus sau Șcheia, a mai rămas doar un mic zid și-un val de pământ.

cetatea suceava


3. Suceava are ouă! 

La propriu. În Suceava se află cel mai mare ou tradițional de Paște din lume, amplasat la intrarea în Muzeul Satului Bucovinean, un loc cu adevărat inedit, în care turistul este părtaș la evenimentele importante din viața omului, toate într-o vizită de, să zicem, o oră! Nașterea, căsătoria și moartea sunt iscusit reprezentate, dar nu vă mai spun mai multe, am zis tot ce era de spus, cu emoție, aici.

cel mai mare ou paste suceava


4. Suceava are pitită, într-un colț din centru, în spatele blocurilor, o sinagogă! 

sinagoga suceava
Aceasta este o sugestie personală, care nu se încadrează în obiectivele turistice declarate ale Sucevei. Trecând peste faptul că eu nutresc un fel de obsesie pentru aceste lăcașuri de cult, căutându-le cu frenezie pe oriunde merg, România a avut o comunitate însemnată de evrei, circa 600.000 de persoane înainte de cel de-al doilea Război Mondial, cea mai mare parte dintre aceștia trăind în Moldova și nordul Transilvaniei. Din respect pentru o comunitate care a contribuit la bunăstarea țării sau din egoismul contemporan de a ne făli pe unde am fost și ce am văzut, locuri cât mai inedite cu atât mai bine, merită să treci pe la sinagoga din Suceava, măcar s-o vezi pe dinafară.
Cum ajungi și alte sinagogi din România găsești în pagina dedicată.


5. Prin Suceava a trecut și Turul României la ciclism!

sursa
Din păcate, ciclismul nu este un sport prea popular în România, dar asta nu înseamnă că nu i s-a acordat importanța cuvenită, acum câțiva ani, când a paralizat centrul Sucevei. Una dintre amintirile care mă leagă de oraș este vara când am rămas, practic, blocată pe o stradă de lângă obiectivul Unesco și am așteptat ca rutierii să pedaleze mai departe. A fost, totuși, o experiență interesantă. Am fost obligată să nu mă grăbesc, să privesc orașul, m-a ținut cu forța în el, parcă timpul s-a oprit în loc și a repornit de-abia când bicicletele au trecut prin fața mea. A fost genul de amintire care m-a apropiat de Suceava într-atât încât am ajuns să-l consider, într-o vreme, unul dintre orașele mele preferate. Între timp, altele m-au atras și mai mult, dar un zâmbet va fi mereu pe chipul meu când mă voi gândi la Suceava. Turul României a mai trecut prin Suceava și în 2010, 2011, 2012. În 2014, din lipsă de fonduri, competiția nu va avea loc, dar urmărește știrile și, dacă în 2015 se reia pedalatul la nivel național, iar traseul va mai trece prin Suceava, fă cumva să ajungi acolo în ziua respectivă. Te asigur că nu o să regreți.


6. Suceava are două dintre cele mai frumoase gări din România!

Dacă vei ajunge în oraș pe cale feroviară, te felicit! Ai făcut alegerea bună, pentru că orașul te va cuceri chiar de cum vei pune piciorul în gară. Suceava Nord (Ițcani) sau Suceava-Burdujeni sunt două gări cu o poveste interesantă, într-o competiție de a arăta una mai frumoasă ca cealaltă, fiind despărțite inițial de o frontieră. Prima era în Imperiul Austro-Ungar, cea de-a doua în România. Astăzi sunt amândouă în aceeași țară și același oraș și sunt un exemplu de frumusețe arhitecturală care transformă un loc în care suntem trecători într-unul în care am zăbovi, cu plăcere, ore întregi.

gara suceava burdujeni


7. Suceava merită vizitată din pură curiozitate!

Am mai zis-o și îmi mențin părerea: nu îți trebuie un anume motiv să vizitezi un oraș în care n-ai mai pășit până acum. Să ne gândim la câteva situații. Te uiți la meteo și prezentatorul arată spre Suceava, spunând că mâine vor fi 10 grade. "Brrr, cam frig! Ce cald era când am fost în concediu!". Nu-i așa că te simți mai bine să ai la ce să te gândești decât ca Suceava să fie pentru tine un gol imens? Sau, colegul de cameră la cămin este venit la studii din Suceava. Nu-i așa că legi mai ușor o conservație și, eventual, o prietenie dacă poți să spui și tu ceva despre oraș? Ești la examenul de Bacalaureat, la Geografie, și ai în față o hartă cu un punct în nordul țării sau o cerință legată de Bucovina. Nu-i așa că răspunsul vine mult mai ușor dacă tu deja ai fost la fața locului? Vorbești cu prietenii despre cum sunt moldovenii, dar pentru tine Moldova este undeva departe, nu ai fost niciodată acolo sau dincolo de ea, dar te bazezi pe prejudecăți. Nu mai bine vorbești în cunoștință de cauză? S-ar putea să ai surprize... frumoase.

Mă rog, ai înțeles ideea. N-ai mai fost niciodată în Suceava? Este un motiv suficient ca să vii aici. Vizitare plăcută îți doresc!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!


3 comentarii:

 1. Un oras foarte foarte frumos,chiar daca sunt din alt oras ma doare tare ca nu m-am născut in mandra capitala a Bucovinei! 10 orasului din tot sufletul!

  RăspundețiȘtergere
 2. M-a intristat mentalitatea si ingustimea in gandirea acelei receptionere,mai ales ca lucreaza cu turisti,oaspeti ai orasului si,nu sunteti singurii ,cu siguranta,carora ,,barfeste,,si vorbeste de rau orasul asta,in care m-am nascut si traiesc de o viata...Dar,stii,este o vorba,fiecare dupa inima lui,un om urat la suflet va vedea mereu urat...Frumosul sau uratul este in ochii celui care priveste.Foarte,foarte urat gestul acelei tinere.Chiar nu are ce cauta in turism!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate, motelul unde ne-am cazat nu părea genul de loc care să aibă mari pretenții de la angajații săi și prin urmare nici angajații nu păreau instruiți sau interesați de turism în general. Angajații erau bucuroși de un loc de muncă, proprietarii se interesau doar de cei care vin și dorm o singură noapte, de tranzit.

   Dar și o astfel de atitudine ar trebui călătorului să-i stârnească o orișicâtă curiozitate: oare chiar nu am ce vedea aici sau aș putea să o contrazic? :D

   Ștergere