Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 12 decembrie 2013

Borsa, draga, m-ai dat gata cu asemenea panorame!

2.030 m lungime. 116 vehicule. 24 piloni. Înființat în 1982. Durata: 17 min. 10 lei/sens/persoană. Ce date seci pe panoul de la baza telescaunului din stațiunea Borșa, dar ce creatori de minunate priveliști odată pornit la drum! 21 iulie 2013 a fost data la care mi s-a confirmat, pentru a nu știu câta oară, că avem o țară extraordinară, atât din punctul de vedere al peisajelor, cât și al oamenilor care le însuflețesc. Da, nu e deloc păcat că România e locuită!

Cu doar o zi înainte să mă îndrăgostesc iremediabil de Munții Rodnei, deși nu sunt deloc ușor de cucerit, am avut parte de un "preludiu" fascinant, care mi-a arătat ce mă aștepta a doua zi. Uimire, încântare, extaz! Tot ce a trebuit să fac a fost să plătesc, să mă relaxez alături de Ionuț așezându-ne într-unul din cele 116 vehicule și să privesc. Doar să privesc, că altceva oricum n-am mai fost în stare, paralizată fiind de ce vedeam. Urcarea nu oferă, ce-i drept, cea mai spectaculoasă imagine pe care ai văzut-o în viața ta, dar eu m-am întors de câteva ori să privesc în spate și... de-abia așteptam să coborâm!Dar... să nu ne grăbim. Odată ajunși la capătul traseului, am fost nevoită să mă gândesc de mai multe ori dacă vreau cu adevărat să o iau la vale, pentru că atât Munții Maramureșului, cât și Munții Rodnei erau, de acolo, extraordinar de impresionanți. Pur și simplu... MI-NU-NA-ȚI! Exact locul unde te lasă telescaunul este unul dintre cele mai faine din România, pot să spun cu mâna pe inimă, fără să greșesc!

telescaun borsa iulie 2013 peisaj muntii maramuresului telescaun borsa peisaj muntii maramuresului telescaun borsa peisaj rodnei telescaun borsa peisaj rodnei telescaun borsa 
peisaj rodnei telescaun borsa peisaj rodnei telescaun borsa peisaj rodnei telescaun borsa

Și, de parcă nu ar fi fost de-ajuns, la circa 20 de minute de coborât pe un traseu ușor*, cu potecă largă și teren neaccidentat, ajungi la CEA MAI ÎNALTĂ CASCADĂ din ROMÂNIA, Cascada Cailor. Nu am prins-o în cea mai bună "formă" a ei, la ea clar trebuie să mergi imediat după o ploaie zdravănă, dar hei!, numa' una e cea mai cea! :)

traseu spre cascada cailor cascada cailor iulie 2013 cascada cailor iulie 2013

Când am ajuns în acest ținut de poveste, ceasul bătea spre ora închiderii transportului pe cablu, dar doamna de la ghișeu nu ne-a grăbit până ne-am aranjat bagajele și ne-am hotărât dacă, din nou, vom face un tur de forță, iar odată ajunși sus, în împărăția panoramelor fără de aseamăn, nenea de la cablu' ne-a spus că ne așteaptă liniștit, să apucăm să mergem și până la cascadă. Ce vă spuneam, oameni de treabă. Dacă-i căutați, îi găsiți în Maramu' :)

Când veni vremea să coborâm, ține-te bine că vântul îi rege! Sfat: chiar și vara, nu uita să te echipezi cu mănuși și căciulă, o să-ți fie de mare folos la coborâre :) Aproape 20 de minute de chin s-au transformat, însă, în maaaximă plăcere când ce vedeam, printre lacrimi, era de o frumusețe răpitoare. Nu știu dacă alt telescaun din România îți mai poate oferi asemenea panorame, dar cert e că ăsta de la Borșa e în top! Nici nu mai are sens să vorbesc, doar uitați-vă și grăbiți-vă să dați fuguța în stațiunea de ski Borșa. Am o presimțire că nici iarna nu se face de râs :D

panorama telescaun borsa panorama telescaun borsa panorama telescaun borsa panorama telescaun borsa panorama telescaun borsa 
panorama telescaun borsa
panorama telescaun borsa

---

De reținut:

Borșa dă numele atât unui oraș, cât și unei stațiuni. Cum le deosebești pe timp de vară, când turiștii nu dau iama pe pârtii? Simplu, orașul este străbătut de DN 18, deci inevitabil treci prin el dacă mergi spre Vișeu de Sus dinspre Pasul Prislop de exemplu, de acolo pornești spre lacul cu forma României, iar ca să ajungi în stațiune pentru a vedea cea mai înaltă cascadă din țară, trebuie să cobori nițel dinspre DN 18, indicator stânga dacă vii dinspre același pas. 

*la înapoiere, este urcuș încontinuu. Adăugați niște minute bune ;)

__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!