Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 18 decembrie 2013

Florin (DrumLiber.ro): "La Cluj-Napoca m-am simtit mai mult roman, iar la Timisoara ma simt mai mult european"

Florin este cel care încheie seria de interviuri cu și despre România, care a ținut, oho, 6 luni! Până să tragem concluziile, să facem cunoștință cu invitatul din această zi de miercuri. Dar, ce spun eu aici, Florin nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este, poate, cea mai indicată persoană să pună punct acestei inițiative, fiind, trebuie să recunosc, concurența mea nr.1, bloggerul care se încăpățânează să promoveze, de asemenea, exclusiv România. Îi face cinste țării din 2009 încoace și pe toate căile sale, el are... drum liber! Îl puteți citi, îl puteți cunoaște la aproape fiecare eveniment din industria de turism sau îl puteți asculta în fiecare duminică, în jurul orei 16:15, la Radio România Actualități, unde pentru câteva minute ne prezintă un nou loc inedit din țară, ne face cunoscute obiective pe lângă care poate am trecut de prea multe ori fără să le băgăm în seamă, ne introduce în atmosfera unui festival local sau ne deschide ușa spre căminul vreunui meșter, spre un muzeu interesant sau un hotel primitor. Totul, prin imaginație, cuvinte alese și, bineînțeles, experiență îndelungată în cea mai frumoasă meserie - călătoritul. 

Florine, ai legătura! 
Marea surpriză, că pot să îi spun așa, s-a întâmplat pe Cheile Nerei. Acolo descopeream un tărâm așa cum nu aș fi crezut că se găsește în România, cu frumuseți sălbatice precum vezi în filme. 
M-a ajutat faptul că am avut parte de atenția presei, fiindcă sunt unul dintre cei câțiva români care au călătorit în câteva zeci de țări cu autostopul. Am apărut la televizor pe diverse posturi, în presa scrisă de mare tiraj sau la câteva posturi de radio. Lista o găsiți pe site. 
Am pornit Drum Liber ca blog, pur întâmplător. Nu asta trebuia să fie în 2008 când l-am gândit prima dată. Dar am mers înainte, au venit și cititori, au venit și critici, dar și foarte multe păreri pozitive care m-au ajutat să merg înainte. 
În primăvară, la Târgul de Turism al României, am trăit o experiență superbă, nu credeam că se întâmplă în viața reală. Un tânăr pe care nu îl cunoșteam a venit la mine și îmi spune: “Tu ești Florin de la DrumLiber.ro? Îmi place foarte mult ce faci!”. M-a lăsat fără cuvinte. 
Acum mă bucur ca Drum Liber să fie unul dintre foarte puținele bloguri care oferă informație de calitate despre România. Acest lucru mi-a adus și diverse colaborări cu reviste de turism, firme din domeniu sau alte entități. Ultima colaborare deja a sărbătorit anul și este o rubrică scurtă săptămânală la Radio România Actualități.


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Fată mare.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Simt că nu am ajuns suficient de mult în Munții Apuseni, iar gândul acesta mă bântuie de o vreme. Am fost aproape de o plecare în acea direcție în luna noiembrie, dar s-a amânat pentru primăvara lui 2014.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?


Locul preferat din punct de vedere natural este exact cel care îmi deschidea ochii: Cheile Nerei. Felul în care treci prin tunelurile săpate în stâncă, frumusețea scenică a naturii, toate acestea mi-au rămas adânc în suflet.

cheile nerei


Dacă vorbim despre orașe, Timișoara mi se pare absolut fascinantă; reușește să îmbine perfect cultura, istoria și mediul modern. Eu întotdeauna povestesc prietenilor că la Cluj-Napoca m-am simțit mai mult român, iar la Timișoara mă simt mai mult european.

Unde nu aș merge? Mi-e greu să răspund la întrebarea aceasta, eu m-aș duce oriunde. Cred că nu există un loc în care să nu vreau să merg, fiecare loc are ceva interesant. E ciudat acest răspuns?

Pentru cei aflați în căutarea unui loc de cazare deosebit, am scris acest articol special. Inspirați-vă de acolo și dacă aveți propuneri, puneți un comentariu.4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?
Eu am călătorit foarte mult cu autostopul, încă fac asta, dar mai puțin. Răspunsul este că de plăcere călătoresc cu autostopul, iar când va fi momentul, va fi cu mașina personală.


5. Mare sau munte?


Ambele. La mine nu există concurență între mare și munte, se completează una pe cealaltă. Merg la munte pentru peisaje, pentru aer și trările unice oferite de natură. Este înălțător. La mare merg pentru soare, pentru apă. Îmi place foarte mult să înot, sunt ca rața. Nu mă mai scoți din apă.


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?


Aș răspunde că Timișoara, dar are mult de lucru la ce alte orașe stau bine, restaurările în zona centrală. Dar Timișoara este dincolo de “frumos”, are o atmosferă deosebită, are poate cea mai frumoasă piață din România și un râu pe ale cărui maluri te poți plimba în tihnă.

Frumos aș spune că este Sibiul. Sau Brașovul. Unul dintre ele, nu m-am hotărât încă pe care să îl aleg. Ambele îmi oferă spații pietonale liniștite, mâncare bună, istorie în fiecare colț. Mă simt foarte bine pe străduțele lor, oamenii liniștiți îți dau și ție din pacea lor. La Sibiu mă încântă casele “cu ochi”, la Brașov am descoperit un loc fascinant: Prima Școală Românească.


timisoara brasov cluj napoca


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?


Nu știu dacă sunt eu în măsură să aleg asta, se face în urma unor studii serioase. Personal, cred că ideea din spatele hulitei “frunze” este corectă, pe ea ar trebui să mizăm.


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?


Fac asta de mulți ani. Încă din 2003, din timpul voluntariatului, am luat contact cu străini veniți în România și la fiecare eveniment organizam și o excursie, să le arătăm ce avem frumos în țara noastră. Majoritatea plecau încântați și o parte au revenit în România, pentru a vedea mai multe decât au putut în cele două săptămâni inițiale.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.
Îmi place mult arta din spatele fotografiilor de pe Cârtița Plimbăreață. Și Hoinarii Români se arată promițători. Aș pune pe listă și un blog de promovare al unui județ. Cel de la Alba ar fi la loc de cinste, dar până se reface, vă recomand pe cel din județul Neamț: ViziteazaNeamt.ro


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.


Un lucru spun foarte des: Călătoria îți deschide mintea și te face mai deștept. Așadar, sfatul este simplu: călătoriți cât mai mult! Și nu oricum, ci cu cap. Căutați informații despre ce vedeți, fiți curioși, intrați în legătură cu oamenii locului și lăsați în urma voastră un loc mai bun, cu natură frumoasă și oameni zâmbitori care să își dorească să vă primească și cu alte ocazii.


Mulțumesc Hai la Bord și vouă, cititorilor, vă urez Drum Liber!

---


"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată, ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!