Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 25 decembrie 2013

Concluzii "Romania intreaba, bloggerii raspund": Sibiul este cel mai frumos oras, autoturismul este cel mai folosit mijloc de transport si muntele este mai iubit decat marea

Ho, ho, Sărbători Fericite tuturor navigatorilor la bord!

romania intreaba bloggerii raspundNu cred că ar fi existat o zi mai potrivită ca frumoasa 25 Decembrie pentru a vorbi de fermecătoarea Românie. Acum jumătate de an, la începutul lui iulie, am început campania "România întreabă, bloggerii răspund" prin care am încercat (sper să fi reușit) să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentând câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de 6 luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger a răspuns aceluiași set de 10 întrebări* adresate de... România, prin intermediul meu. M-am gândit că i-ar fi plăcut țării noastre, dacă ar fi avut ocazia, să pună chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

La capătul a 25 de interviuri, pot trage niște concluzii. Nu știu cui îi folosesc, ar fi ideal să mă audă, cumva, România și, inexplicabil, să trăim, de mâine, într-o țară mai bună, dar cum încă nu m-am dilit (de tot :D), sper ca pentru fiecare dintre voi să urmeze un moment de introspecție, să vă gândiți cum priviți România și cum puteți face s-o iubiți mai mult, pentru că... merită. De asemenea, m-aș bucura ca agențiile de turism să se axeze mai mult pe destinații interne și să ne ispitească, cât mai des, cu oferte de nerefuzat aici, la noi, pentru că în puterea lor stă oferta. Iar clientul cere ce i se dă, credeți-mă pe cuvânt :)


19 bloggerițe și 6 bloggeri au îndrăznit să se supună interogatoriului cu și despre România. N-am intenționat special să fie mai multe reprezentate ale sexului frumos, dar n-am avut de ales. Blogosfera de turism este întreținută, cu precădere, de fete. Fete frumoase. Ceea ce poate însemna că această industrie este una dintre cele mai atrăgătoare, așa că ar fi bine să fim cu ochii pe ea :)

Mulțumesc tuturor celor 25 de bloggeri de turism, în egală măsură, pentru răspunsurile pe care le-am savurat și m-au pus pe gânduri, pentru timpul alocat participării și promovării acestei campanii și pentru gândurile frumoase pe care le-au transmis despre și pentru România. Fără îndoială, țara noastră avea nevoie de un suflu pozitiv... 6 luni la rând! Deci, mulțumirile merg către (în ordinea apariției la interogatoriu):


Am contabilizat fiecare răspuns sincer și mențiune din inimă, chiar dacă nu s-au putut hotărî la o singură opțiune, și astfel am aflat că pentru bloggerii de turism din România (și 3 plecați peste hotare, dar cu gândul neîncetat spre RO), muntele este, fără niciun dubiu, mai iubit decât marea. Rezultatul zdrobitor de 24 de mențiuni la 9 este perfect justificabil, având în vedere că marea este preponderent mai atractivă doar 3 luni pe an, dar și pentru că munții acoperă o suprafață mai mare din țară, ceea ce teoretic oferă mai multe și mai felurite modalități de distracție. Din păcate, marea noastră a pierdut bătălia cu munții și pentru că litoralul românesc este una dintre cele mai neapreciate zone din țară, conform părerii acelorași bloggeri. Din fericire, 7 bloggeri au fost ferm hotărâți că nu există loc care să nu le placă aicișea, în România. Atitudinea pozitivă mereu a fost promovată la bord!
Continuăm în aceeași notă optimistă. Deși toți hulim drumurile naționale, bloggerii nu se pot abține să nu circule cu autoturismul, fie că este al lor, al unui prieten sau închiriat. Deci, situația nu e chiar așa de rea, până la urmă! Vă asigur că, pe an ce trece, situația e din ce în ce mai bună, chiar dacă nu pare. Eu, însămi, am avut neplăcerea să colind pe drumuri jalnice alături de părinții mei, ca revenind la câțiva ani distanță, să am parte de surprize. Plăcute. Și multe la număr. Pe locul secund în preferințele bloggerilor este trenul, de care cei mai mulți (aici mă includeți și pe mine) au o afectivitate rămasă din copilărie. Cărui copil nu-i place să meargă cu trenul? Unii dintre noi nu ne maturizăm niciodată din acest punct de vedere, chiar dacă întârzierile ne trezesc, de cele mai multe ori, din visare.La capitolul locuri necunoscute sau nu îndeajuns vizitate, dar care îi atrag, bloggerii au menționat, pe primele 3 poziții, destinații din Banat, Delta Dunării și Maramureș. Nu știu dacă pe voi vă surprinde această statistică, dar pe mine m-a făcut să ridic o sprânceană, pentru că ultimele două sunt destinații intens promovate turiștilor străini, ceea ce ar trebui să însemne că nu mai au niciun secret românilor, cum e cazul Văii Prahova. Din punctul meu de vedere, ar trebui intensificată promovarea oricărei destinații românești pentru români, în primul rând, căci cea mai bună promovare de care putem fi în stare în ochii străinilor va fi când noi, localnicii, ne-am prezenta destinațiile altfel și ne-am mândri cu ele. Și ar trebui să le cunoaștem noi mai bine decât străinii, ce naiba! În cazul anomaliilor de mai înainte, Delta Dunării este, în opinia mea, una dintre cele mai scumpe destinații românești, dacă nu chiar cea mai scumpă (probabil de aceea am vizitat-o o singură dată, când aveam 13 ani!!!), iar Maramureșul este una dintre cele mai greu accesibile (chiar dacă nu ajungi acolo pe cale nautică!) - o zi pe drum venind dinspre București și DN 18, unul dintre cele mai proaste din toată România.

  

Acum ajungem la partea mea preferată, pe de o parte pentru că eu n-aș fi putut să mă hotărăsc ce să răspund la întrebarea "Care este cel mai frumos oraș al României?" (deși preferința mea pentru munți, o stradă pe care n-am mai întâlnit-o nicăieri, orașul natal al tatălui meu și punctul de pornire al pasiunii mele pentru sinagogi se leagă toate de Brașov), iar pe de altă parte pentru că în 2011 am întreprins o campanie unde au putut vota toți navigatorii de la bord și rezultatul a fost Timișoara. Ghiciți ce, în opinia bloggerilor s-a clasat doar pe locul 5, probabil și pentru că Banatul este una dintre cele mai necunoscute zone pentru ei și Timișoara încă n-a avut ocazia să-i cucerească. Așadar, Top 3 cele mai frumoase orașe din România sunt... Sibiu, Brașov, București și Sighișoara la egalitate de puncte!Celebra "frunză" a Grădinii Carpatice se pare că nu ar avea nicio șansă să ne reprezintă țara, dacă s-ar ocupa de branding bloggerii de turism. Fie vorba între noi, nu cred că ar fi chiar o idee rea! La acest punct, părerile au fost dintre cele mai diverse, bloggerii nu s-au putut pune de acord, dar cu chiu, cu vai, 3 menționări s-au referit la Coloana Infinitului. Dacă mă întrebați pe mine, cel mai nimerit simbol care ar putea să reprezinte România ar fi... Dacia. Nu, nu țara strămoșilor noștri, ci firma de mașini. La bordul unei Dacii am mers, literalmente, pe orice tip de suprafață de teren și, după cum se observă, am supraviețuit. Mașina aceasta este făcută pentru drumurile din România, așa proaste cum sunt ele, iar pe deasupra Dacia Group Renault este unul dintre cei mai mari exportatori (deci ne promovează extern, vrând-nevrând) și în 2011 a contribuit cu 3% la PIB-ul României. Uitați-așa le-am făcut reclama gratuită. Vă aștept la casierie! :)


Închei analiza cu o porție serioasă de recomandări pe care le puteți urma imediat după ce debarcați - bloguri de turism recomandate de bloggeri de turism. CONCURENȚAAA! Drumul Liber al lui Florin Arjocu, Blogul de Călătorii al Alexandrei Roșu și Viajoa a 5 fete cucuiete sunt primele 3 site-uri de călătorie pe unde merită să navigați, dar musai după ce ați străbătut toate punțile de la bord. S-a înțeles, da? :))*
1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.
2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?
3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?
4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?
5. Mare sau munte?
6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?
7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?
8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?
9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.
10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!