Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 23 decembrie 2013

Cioc, cioc! Primiti cu colindul intr-un sat unic in lume?

casa ciocanesti suceava
Pe toți dumnezeii, sfinții, apostolii și prea înaltele fețe de la CNADNR i-ai pomenit până aici, când ai asudat intens, ca-ntr-un infern, pe unul dintre cele mai acneice drumuri din țară, infamul DN 18. Bineînțeles că nu știi încă, dar de îndată ce vei trece de plăcuța de intrare în Ciocănești, unul dintre cele mai frumoase sate din România*, iarăși vei invoca toate ființele divine, de data aceasta în sens pozitiv, foarte pozitiv.

De-a lungul văii Bistriței Aurii se-ntinde un sat-muzeu, unic în lume. De ouă încondeiate a auzit toată lumea, dar de case... încondeiate? Aproape fiecare casă din acest colț de Bucovina este împodobită cu elemente tradiționale împrumutate din portul popular, după ideea unei localnice care a început să-și decoreze altfel exteriorul casei, în 1950. Astăzi, nicio casă nu seamănă cu o alta! Adaugă dealuri molcome, pajiști crude, căpițe de fân și brazi falnici și, gata, ai Raiul pe pământ!

Atât de atrăgătoare este această zonă încât ouăle încondeiate se meșteresc zilnic, iar oaspeții apar mereu, nu doar de Sfânta Sărbătoare Pascală. Este o destinație turistică permanentă care nu cred că va da faliment vreodată. Nici nu e încă atât de exploatată turistic pe cât s-ar putea, dar interes este, Slavă Domnului. 

Eu vă propun să gustați din această bucățică de Bucovina, indiferent de anotimp și indiferent de ocazie. De Paști, de Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, de Festivalul Național al Păstrăvului, când se organizează și inedite plimbări cu pluta, sau chiar de Crăciun, care are deja tradiție în a fi sărbătorit în acest colț lejer, autentic și liniștit de Românie. 

Vă pot ispiti cu tablouri reale din vara lui 2013, așa cum s-a prezentat ea la Ciocănești, al cărui nume nu vine, așa cum probabil te-ai aștepta, de la ciocnirea ouălor, ci de la ciocnirea fierului din care localnicii făureau arme pentru armata lui Ștefan cel Mare. 

peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava 
peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava 
peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava peisaj ciocanesti suceava


Iarna, farmecul își schimbă părul, dar obiceiul de a impresiona - ba. Chiar e mai indicat să apari aici în anotimpul rece, pentru că DN 18 este mai accesibil cu "fond de ten", adică un strat de zăpadă. Pe încercatelea! Oricând ai alege să ajungi în ținutul ouălor cu dichis, nu uita să treci înainte prin capitala de județ. În Suceava se află cel mai mare ou tradițional de Paște din lume!

biserica ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava 
casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava casa ciocanesti suceava 
magazin ciocanesti suceava
primaria ciocanesti suceava

*titulatură oferită de Asociația "Cele mai frumoase sate din România", care inițial cuprindea doar așezări din Bucovina, ca urmare a înființării ei de către primarii din Poiana Stampei, Ciocănești și Cârlibaba

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!