Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 6 noiembrie 2013

Noemi (PovestiCalatoare.ro): "Am intalnit o tanara din Germania care invatase romana pentru ca-i placea mult tara noastra"

Despre invitata de astăzi poți spune multe, dar în niciun caz nu o definește termenul "banală". Are un stil de viață care ar putea fi considerat nonconformist pentru România, dar trăiește fiecare clipă liberă la turație maximă, așa că... bravo ei. Alături de Andrei, Noemi a călătorit în 23 de țări, mai mereu o vezi pe bicicletă, aproape nu există week-end în care să nu fie plecată pe undeva, de multe ori este însoțită de Motanul Șoșețică și scrie despre toate aventurile sale pe Povești Călătoare. Deja vă place de ea? Mă așteptam, așadar sigur o să vă încânte s-o cunoașteți mai bine și, de ce nu, să vă surprindă prin răspunsurile oferite întrebărilor adresate de România.

Împreună cu Andrei, la începutul lui 2012, am pornit blogul „Povești călătoare” ca să ne povestim întâmplările din călătorii: la munte, la mare, uneori prin Bucureşti şi afară, de multe ori pe bicicletă.
Suntem plecați din București aproape în fiecare week-end; recunosc, asta poate fi și obositor uneori, că ajungem să ne dorim să mai stăm și pe-acasă la un moment dat.

Dintre mine și Andrei, eu scriu mai mult, poate și pentru că am terminat un profil uman. Andrei se ocupă de partea tehnică a site-ului și de organizarea propriu-zisă a excursiilor: traseul pe GPS, cazare, zboruri. Eu sunt mai mult cu dorința de a călători, „sufăr” de dromomanie, cum zice Andrei, și nu prea pot sta locului. Oriunde mă duc, găsesc eu ceva de vizitat. Până și la bunici, am redescoperit un conac și am mers pe biciclete până într-un sat vecin să vedem ruinele Curții Domnești și Biserica Brâncoveni.

cascada bigar povesti calatoare


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Diversitate, naturală.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Munții Dobrogei erau în plan pentru toamna lui 2013. Andrei chiar pregătise o tură cu bicicletele.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

Cred că cea mai frumoasă parte a României este sudul Banatului. Merg acolo de două ori pe an și, de fiecare dată, descopăr ceva nou. Drumul pe malul Dunării îmi umple inima de fericire, la propriu! Recomand tuturor să meargă mai departe de clasicele Cazane și să viziteze satele de cehi, croați, să participe la nedeele sârbilor de la nord de Dunăre, să descopere diversitatea culturală a zonei. În plus, Caraș-Severin este județul cu cea mai mare suprafață de păduri; multe locuri sunt sălbatice, neumblate de picior de om.  Este un paradis pentru iubitorii de natură. Așa am văzut arici, vulpi, broaște țestoase, tot felul de fluturi, șerpi.

Când călătorim, încerc să văd întotdeauna partea frumoasă a locurilor vizitate și de multe ori zic că mie-mi place tot J Totuși, nu-mi face mare plăcere să merg în stațiunile noastre de la mare, pentru că iubesc prea mult natura ca să stau într-o cameră de hotel sau pe un șezlong la plajă, în zgomotul muzicii de la trei terase din jur. Dau hărmălaia din Costinești sau terasele din Mamaia pe două nopți dormite la cort la Vadu, în sunetul valurilor și sub lumina lunii.

plaja vadu povesti calatoare


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

Prefer bicicleta pe distanțe scurte, de o zi, și mașina pentru destinații mai îndepărtate, când ai timp la dispoziție. Cu amândouă ai un sentiment de independență; dacă vezi ceva interesant, te poți opri să vizitezi sau să faci poze.

Trenul e bun dacă trebuie să mergi într-un week-end dintr-un capăt la altul al țării și înapoi, și nu vrei să te obosești.


5. Mare sau munte?

Munte, pentru că merge străbătut în toate anotimpurile și pentru că nu am văzut până acum doi munți la fel. În România, marea e doar una J

varful domogled povesti calatoare


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

Bucureștiul cred că are o mulțime de lucruri de oferit în domeniul socio-cultural. De curând, am scris și un articol despre locurile mele dragi de aici, pentru că îmi dau seama ce norocoasă sunt să locuiesc în Capitală, lăsând la o parte piața locurilor de muncă.

În București ai la tot pasul ateliere de scris, cursuri de dans, de origami, teatre, clădiri pline de istorie, parcuri, cluburi de munte, ceainării unde se proiectează filme de festival. Aici sigur o să întâlnești măcar o persoană colecționară de mouse-pad-uri ca și tine. Am tot vizitat orașe mari din România (Brașov, Arad, Timișoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Târgu Jiu, Constanța, pe multe chiar de mai multe ori), dar Bucureștiul  îți arată cel mai bine amestecul ăsta de belle-epoque, comunism și capitalism. Nicăieri nu o să vezi forfota din orașul care nu stă pe loc, care se schimbă de la zi la zi (nu neapărat în bine).


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

O casă în stil neo-românesc. Arhitectura clădirilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea e unul din motivele pentru care îmi plac mult Bucureștiul, Craiova, Ploiești.


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Bineînțeles. Dar  ei vin și neinvitați :-P , că-s atrași de natura de aici, de prețurile mai mici, de faptul că mai toți tinerii români vorbesc o limbă străină. Am cunoscut turiști care au străbătut o bună parte din România. Când am fost pe Moldoveanu, erau o groază de nemți, francezi, spanioli. Chiar am întâlnit o tânără din Germania care învățase româna pentru că-i plăcea mult țara noastră.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

Nu mă pot rezuma la trei, pentru că eu merg pe munte, merg cu bicicleta și mă plimb mult și în afara țării.

Pentru turele de munte, îi urmăresc pe Alexandra de la Blogul de călătorii sau pe Ionuț de la Jurnal de călător http://www.jurnaldecalator.ro sau pe Cârtița plimbăreață.

piatra mare povesti calatoare


Îmi plac turele de bicicletă făcute de Alex Boia, pentru că alege destinații mai puțin cunoscute, în mijlocul naturii. Bogdan Costea de la Romaniape2roti organizează ture prin apropiere de București care includ multe obiective turistice (conace, mănastiri, muzee).

Pentru plimbări în afara României, îmi place cum scrie Anca Șerban de la 1001 călătorii, pentru că povestește experiențe personale și că se plimbă pe buzunarul propriu  .

Un loc special îl ocupă Cristi si Adriana, blogul unui cuplu care a decis să lase Bucureștiul pentru Bigăr, un sat de cehi din Banat.


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Încercați să descoperiți și alte frumuseți ale României  în afară de clasicele Valea Prahovei și Mamaia, dar lăsați-le așa cum le-ați găsit: întregi și curate. Respectați locurile vizitate și priviți jumătatea plină a paharului. Evitați să călătoriți în lunile iulie și august, când e aglomerat și prețurile la serviciile de turism sunt ridicate. În extrasezon ai parte de condiții mai bune și de vreme mai puțin înăbușitoare. Încercați să fiți echipați corespunzător când mergeți la munte sau cu bicicleta.

spre comandau covasna povesti calatoare

---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!