Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 19 noiembrie 2013

Cum ajungi din Busteni in Rio de Janeiro intr-o clipita

--- Poveste relatată pe punte de mama mea, Gina Stănciulescu ---

Prima femeie inginer din Europa sau poate chiar din lume, sora celui care a sculptat capul statuii Mântuitorului de la intrarea în oraşul Rio de Janeiro, a fost... româncă! A fost de-ajuns să aflu, întâmplător, și gata dorința de a ști mai multe. Când am aflat și că aş putea să locuiesc pentru o perioadă de timp în casa unei familii celebre, în casa acelei familii (!), că aş putea să mă delectez cu specialităţi la care au avut acces nişte personalităţi, nu am mai avut răbdare. Aşa s-a născut ideea petrecerii week-end-ului 9-10 noiembrie 2013 în Buşteni, la Vila Leonida.

vila leonida busteni

Când am coborât din maşină, am avut parte de o surpriză: m-am reîntâlnit cu vila unde în august 1999 – când aparţinea BANCOREX-ului ca vilă de protocol – am petrecut un week-end, fără a şti la vremea respectivă istoria ei. Nu mică a fost mirarea mea la vederea ei... Întinerise parcă, dacă mă pot exprima aşa, păstrând nealterat aerul de nobleţe. Acum este un distins spațiu de cazare, masă și relaxare ridicat la rang de 4 stele.

vila leonida busteni vila leonida busteni vila leonida busteni vila leonida busteni

Am aflat că răspunzători de farmecul actual sunt noii proprietari, care au reuşit - începând cu 2009 de când au obţinut-o de la moştenitorii familiei Leonida şi până în 2011 când au introdus-o în circuitul turistic - să păstreze neschimbat interiorul vilei, renovând cu devotament elementele specifice: bârnele din lemn, mâna curentă a scării vilei sculptată în lemn cu figuri de animale fantastice, sobele pictate cu motive florale - adevărate opere de artă. Totul a fost gândit în amănunt, nu s-a omis nimic, depunând şi suflet, nu numai efort financiar, pentru ca la final, eu, tu şi toţi cei ce îi trec pragul să se îndrăgostească de ea şi să se simtă aici ‘’acasă’.’ Până şi mobilierul vilei a fost comandat respectând design-ul anilor 1940, pentru ca şi noi, cei ce o vizităm, să ne simțim la fel de speciali ca nobilimea vremii. 

hol vila leonida busteni

camera vila leonida busteni

scara vila leonida busteni


Vila, faţă de alte monumente istorice din ţară, a avut noroc de proprietari de elită, care au păstrat-o în condiţii bune: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, trecând pe la BANCOREX şi, în cele din urmă, ajungând la cei cărora le aparţinea de drept - familia Leonida, al cărei fiecare membru a devenit o personalitate în domeniul în care a activat. Istoria familiei aveam să o aflu dintr-o prezentare foarte bine documentată a doamnei istoric Monica Neaţu, reprezentantul Fundaţiei Calea Victoriei:

detaliu vila leonida busteniAnastase Leonida şi Matilda Gill se căsătoresc în iulie 1873, căsătorie din care rezultă 11 copii. Aici am să fac o paranteză, îndrăznind să sugerez domnilor proprietari următorul lucru: vila are 11 camere şi cum fraţii Leonida au fost tot 11, mi s-ar părea potrivit şi inedit ca fiecare cameră să poarte numele unuia din fraţi, în locul banalelor numere. Ar conferi o notă aparte vilei, alături de modelul artizanal care apare în partea de sus a tocului uşilor şi pe mobilierul vilei.

Revenind, Anastase Leonida se remarcă de tânăr ca un bun organizator, fiind ales la numai 17 ani, fapt nemaiîntâlnit până atunci, primar în satul Gârbeşti, din judeţul Vaslui. Soţia sa era fiica inginerului francez Constantin Gill şi a fost educată la Şcoala Catolică Pitar Moş din Bucureşti. Din cei 11 copii, cel mai cunoscut nouă este Dimitrie, care se remarcă prin:

- înființarea primei şcoli de electricieni şi mecanici din România (1908)

- proiectarea centralei Grozăveşti, a staţiilor electrice pentru pomparea apei, alimentarea liniilor pentru tramvaiele electrice, schimbarea şi extinderea iluminatului public

· fondarea Muzeului Tehnic din Bucureşti (1909)

· întocmirea proiectelor şi supravegherea execuţiilor instalaţiilor electromecanice ale oraşului Botoşani (1912-1913)

· construirea, cu maşini şi aparate proprii, unei staţii de telegrafie fără fir, montată într-un vagon de cale ferată care a funcţionat tot timpul războiului (1916)

· întocmirea textului pentru prima lege a energiei din ţara noastră și a studiilor privind electrificarea căilor ferate și amenajarea Bucureştiului ca port la Dunăre, prin construirea canalului navigabil Bucureşti-Dunăre.

Încă un amănunt demn de reținut, lucrarea sa de diplomă a fost proiectul centralei hidroelectrice de la Bicaz.

Eliza Leonida Zamfirescu, care în 1918 s-a căsătorit cu Constantin Zamfirescu - fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu -, este prima femeie inginer din Europa, licenţiată în chimie. A descoperit proprietăţile bentonitei, o argilă folosită pentru filtrarea vinului și s-a ocupat de prepararea sulfatului de cupru în România. 

Gheorghe Leonida a sculptat capul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro, a obținut numeroase premii internaționale, iar astăzi lucrările sale pot fi admirate la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti și Muzeul Bran.

Adela Leonida a fost medicul oftalmolog al curţii regale, operând-o de cataractă pe Regina Maria. Alexandrina Leonida a activat ca profesoară de limbă franceză la Roma și împreună cu sora sa Natalia, licenţiată a Facultăţii de Litere de la Sorbona, a întocmit două manuale de limbă franceză pentru elevii cu pregătire medie.

Paul Leonida, cel căruia i-a aparţinut vila ca şi casă de vacanţă, a ‘’îmbrăţişat’’ cariera militară, ajungând la gradul de general-locotenent. În perioada 1935-1938, a fost ataşat militar al României la Budapesta.

Interesant? 

Atunci, ce ţi se pare mai inedit, mai aventuros, mai spectaculos pentru un week-end relaxant la munte: un hotel clasic, pe care nu-l distinge decât amplasamentul și modelul materialelor de finisaj interior, sau o vilă unică – monument istoric, încărcată de istorie, care-ţi dă posibilitatea să petreci aşa cum au făcut-o personalităţi de seamă în perioada interbelică, care te răsfaţă cu preparate naturale din grădina şi livada proprie, care vine la pachet cu ceva de neegalat, care-ţi taie respiraţia la propriu - magnifica panoramă a Bucegilor, pe care o savurezi iar şi iar chiar din grădina sa?

peisaj bucegi vila leonida busteni terasa vila leonida busteni terasa vila leonida busteni terasa vila leonida busteni terasa vila leonida busteni

Alegerea mea este categorică: Vila Leonida, pe care nu mă tem începând din acel week-end s-o recomand prietenilor; sunt sigură că nu-i voi dezamăgi. Un singur lucru nu am găsit la Vila Leonida şi mi-ar fi plăcut tare mult: o carte poştală cu imaginea vilei şi a Bucegilor văzuţi din curtea sa, pe care aş fi trimis-o cu drag apropiaţilor pentru a-i invita alături de mine şi soţul meu într-un nou week-end de vis. Cartea poştală ar fi reprezentat dovada incontestabilă a unicităţii vilei şi a așezării sale deosebite pe Valea Prahovei. Dar, cine ştie, poate în viitor voi putea să-mi satisfac dorinţa!

hailabord vila leonida busteni


Dacă v-a plăcut povestea mea, vă invit – într-un episod viitor – să aflaţi şi alte detalii, poate la fel de savuroase sau chiar mai savuroase. La propriu. Dacă nu v-a plăcut povestea mea, urmăriţi oricum următorul episod, poate vă conving cu acela. Dacă-l rataţi, îmi pare rău pentru pierderea suferită! :(


P.S. Dacă tot m-am aflat pe Valea Prahovei, n-am putut rata vizita la alte două obiective, la fel de distinse, pe care vă recomand, cu insistență, să nu le ratați: Castelul Cantacuzino din Bușteni și Cazinoul din Sinaia. N-aveți chef de plimbare? Doar urcați câțiva metri deasupra vilei și veți nimeri în... Apuseni. Un somn la prânz sub căpițele de fân nu dăunează grav sănătății :)

castelul cantacuzino busteni

peisaj rural langa vila leonida busteni

cazino sinaia

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!