Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 23 octombrie 2013

Diana (hai-hui-stangaci.blogspot.ro): "Romania este un diamant intr-un morman de coji de seminte si peturi de bere"

Invitata din această zi de miercuri este Diana, de la blogul hai-hui-stangaci. Diana este o constănțeancă extrem de amabilă, care își iubește orașul, și care s-a "luptat" cu tranșeele din centrul istoric doar ca să-mi afle o informație de care depindea succesul unei ieșiri de duminică la malul mării - programul de vizitare al Moscheii Carol I. Nu cred că am reușit să-i mulțumesc îndeajuns și nici nu cred că și-a dat seama cât de importantă era pentru mine această informație (când n-aveam decât o zi la dispoziție să văd orașul și 4 plaje. Da! într-o singură zi!). Dar fiindcă peste 3 zile (pe 26 octombrie) este ziua ei de naștere, sper ca acest articol să fie un frumos cadou și încă un gest de mulțumire. 

La Mulți Ani, Diana!

Înainte de a naviga mai departe printre răspunsurile ingenioase pe care le-a oferit la întrebările grele adresate de România, vă mai ispitesc cu generozitatea invitatei noastre. Dacă vreți să descoperiți Constanța, un oraș care mie, personal, îmi place foarte mult, oraș al istoriei foarte bogate condimentată de briza mării, vă puteți adresa Dianei, care organizează tururi ghidate gratuite. Detalii pe pagina de Facebook.

Și acum, să vedem ce are de zis despre ea și despre România, bineînțeles. Diana, ai cuvântul:

Diana, papucăreasă din naștere, muntele e opțional spre deloc în preferințele mele, optimistă până la naivitate, iubitoare a Dobrogei și Constanței în special, a mării în general.

Blogul meu vă povestește despre locațiile frumoase în care ajung sau activități/evenimente interesante la care am ocazia să particip sau, pur și simplu, mici frânturi din mine.


diana hai hui stangaci


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Un diamant într-un morman de coji de semințe și peturi de bere.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Cred că voi face un fel de listă de trasee de vacanță, sunt așa de multe locuri în care încă nu am ajuns:

- Cheile Nerei, cu cascadele ei deja renumite; și dacă tot sunt pe aproape aș încerca și mocănița Oravița-Anina*; aș coborî la Cazanele Dunării și aș urca la muzeul de locomotive de la Reșița; 

- Ploiești, la muzeele petrolului și al ceasului; și, dacă e, poate le cuplez undeva în aprilie cu o vizită la Pitești, la "simfonia lalelelor" și aș da o fugă și la Slatina, la Atletul Albanez; 

- îmi doresc să iau Bucureștiul la pas ca un turist, să îmi fac liste de obiective ca pentru orice city-break și să-i vad părțile frumoase; 

- Alba Iulia și Cluj, cetăți, schimb de gardă, muzee, împrejurimi; sunt foarte multe, sigur, și pe acolo de văzut; 

- Iași, Suceava și împrejurimi, Sturza, Miclăușeni, mănăstiri, cetăți, multe povești și acolo de descoperit.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

1 - Sibiu și Brașov, ador ambele orașe, mi-aș dori să locuiesc cândva pe acolo, să descopăr împrejurimile, așa cum fac și acum cu Dobrogea. În C-ța, locul meu de suflet este digul de larg din port, de care am scris aici - My mountain top.

dig constanta hai hui stangaci


2 - Locul pe care nu-l agreez deloc, deși o să mire pe mulți, este Maramureșul. Eu nu am reușit să am contact cu istoria de acolo sau cu tradițiile, mi se pare prea mult turism acolo, făcut prost  de cele mai multe ori. Am fost în 2010, i-am mai dat o șansă și anul acesta, nu știu când și dacă mă mai întorc acolo în următorii ani. Oricum lista de mai sus mă va ține ocupată fără probleme :)


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

Circul cu mașina fiindcă îmi este la îndemână și îmi oferă libertate de mișcare. Din păcate, trenul, deși îmi place, nu este opțiunea nr. 1 în alegeri, deși sunt fată de CFR-ist.

Iar local, eu sunt mare fan al transportului în comun, public sau privat. Cel puțin în zona noastră, transportul privat se face în condiții foarte bune.


5. Mare sau munte?

Clar mare, după cum am  spus și în prezentare, dar aleg și muntele, tocmai fiindcă mi-e străin și e o schimbare. Doar că stau cam prost cu încălțările adecvate, iar șopârla din mine are o problemă cu frigul :)


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

Sibiu. Are istorie în fiecare colțișor, este restaurat și perfect funcțional, oferă multe activități culturale, împrejurimi extraordinare (Astra, Cisnădie și Cisnădioara, așa rapid ce-mi vine în minte).

sursa

Aș vrea să spun Constanța, și poate o voi spune după niște ani când vor termina resturarea zonei istorice și va deveni pietonală, sunt optimistă că va arăta ca afară. Mi-a plăcut mult la vecini zona pietonală din Veliko Tarnovo și sper să avem și noi ceva similar în curând. Cel puțin Portul Turistic este o dovadă că se poate și mai bine și la noi (nu că mi-ar fi dragă instituția primăriei de la noi, dar ce e frumos, e frumos și recunosc).


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

Unul singur? Greu tare. Nu se pate face un colaj frumos care să includă: Transalpina/Transfăgărășan, o cascadă, un lac, un munte, o cetate, marea și Delta? Zic și eu :)


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Da, clar, dar cu nuanțe, fiindcă ar depinde de categoria de vârstă căreia m-aș adresa și stilul de vacanță căutat/dorit; din experiențele proprii, celor la 20-30 de ani, Mamaia li se va părea "raiul pe pământ" (de gustibus, dar asta a fost realitatea întâlnită de mine); și apoi celor care vor să cunoască țara le-aș recomanda  Transalpina și Transfăgărășan, implicit Sibiu, Brașov, biserici fortificate, apoi i-aș trimite în Moldova la un tur de mănăstiri, pentru valoarea istorică, o degustare de vin, multe cetăți și multă istorie, dar prezentată fără patos nejustificat și aș încheia cu oaza de liniște - Delta -, pentru că se pare că ei apreciază mai mult bogăția naturală pe care o avem acolo.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

fetele de la Viajoa

- fetele de la Travel Girls
10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Turiștilor români în România le-aș transmite să-și respecte țara; așa cum afară, brusc, știu să caute coșul de gunoi, să traverseze prin locurile marcate și să lase tonul mai jos, de ce în ograda proprie nu aplică aceleași reguli? Și de ce 18 euro să urce în turnul de la Pisa li se pare ok, dar o taxă de 5 lei li se pare nejustificată? Și de ce muzeele de afară sunt frumoase și ale noastre nu?

Turiștilor străini le-aș transmite că România nu este cea reprezentată în jurnalele lor de știri, ci mai degrabă cea din documentarul prințului Charles. Și dacă vor veni, s-ar putea chiar să descopere mai mult de atât. Că de plăcut, le va plăcea cu siguranță (optimismul meu e în formă maximă).


*pe această rută circulă în mod obișnuit tren Regio cu locomotivă Diesel, doar la ocazii speciale ori pentru grupuri mari se poate închiria un tren cu vagoane descoperite

---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!