Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 10 august 2013

HailaBord a ajuns si la "Poarta Raiului"!

...sau, mai pragmatic, la Poarta de Piatră din masivul Cozia. O ditamai caria dintr-o stâncă veche de când lumea m-a atras ca un magnet de prima dată când am zărit-o, întâmplător, într-o fotografie, unde altundeva, dacă nu pe internet. I-am "cărat" alături de mine, în explorarea "cavității bucale" a rocii nemuritoare, pe Ionuț și părinții mei, într-o călduroasă zi de 4 august 2013. Am avut de parcurs un traseu fără mari dificultăți, destul de scurt, care ne-a încântat și răcorit deopotrivă. Pădurile Coziei sunt splendide, iar toamna sigur sunt o nebunie! Dacă nu aveți răbdare până atunci, sunt "bune" și vara :D Puteți să le cunoașteți mergând spre acest obiectiv, care de îndată ce-l veți zări, scăldat în lumina filtrată de miliardele de frunze ale codrului vâlcean, îl veți considera un veritabil portal spre Paradis.

poarta de piatra cozia

Recunosc, metafora de "Poarta Raiului" nu-mi aparține, ci este împrumutată (cu drept de autor :D) de la tatăl meu. Fericită că am ajuns la ea, mult mai repede decât mă așteptam, n-am știut cum s-o descriu mai bine. Era impresionantă și mi-a dat ceva de furcă să trec prin dânsa. Ca și în cazul Raiului, dacă meriți, ajungi la el, dacă nu... rămâi jos :D Deși traseul a coborât și urcat de câteva ori până la baza stâncii, pe marginea unei râpe și totodată pe sub arcadele arborilor cozieni, nu a fost dificil, având în vedere că nu l-am parcurs în șlapi :P Dar când ajungi la poalele ei și o privești înmărmurit, potecuța care urcă pentru a ajunge chiar în ea, în gaură, și a vedea ce se ascunde în spatele ei, este foarte abruptă și alunecoasă. Cu nițică grijă, îi dai de cap, dar dacă nu te simți sigur pe picioare, nu face pe eroul/eroina! Nu de alta, dar la coborâre va fi mai rău :)

"Ei bine, și ce este acolo?", sigur te întrebi deja. Mare lucru, sincer, nu o să găsești. O altă râpă se cască în spatele rocii semețe, iar în stânga, temerarii (a se citi Ionuț) pot experimenta cățărarea și zări releurile de pe Cozia. Și gata! Aici este capătul de drum, aventura se încheie aici, nicio cărare nu va continua să-ți dezvăluie din frumusețea muntelui. Nu te grăbi, însă, să te întorci, până ce n-ai savurat din răcoarea stâncii, chiar sub bolta șlefuită de un "stomatolog" priceput. Șezi pe ditamai piatra pusă parcă special acolo și privește! Sigur nu vei regreta că ai venit până aici!

portret poarta de piatra cozia

panorama cozia poarta de piatra
poarta de piatra cozia
poarta de piatra cozia
poarta de piatra cozia
poarta de piatra cozia
poarta de piatra cozia
Dar uite că m-am luat cu vorba și nu ți-am zis cum ajungi aici.

Dacă ai timp la dispoziție și poftă de plimbare, poți face circuitul marcat cu bulină/cerc/punct roșu, bine și recent marcat: Cabana Cozia - Poiana Bobolea pe culmea Mocirle - Poarta de Piatră și retur. Circa 4 ore dus-întors. Dacă dispui de o mașină și ești mai leneș din fire (:P), îți recomand traseul pe care l-am făcut și noi: 10 min nemarcat+30 min același marcaj ca mai sus. Cum ajungi până la cabana Cozia, ți-am explicat în De la 1570 m la 1668: aceasta este Cozia!. Pentru varianta 2 trebuie să te afli pe DJ 703N, drumul ce leagă cabana de civilizație, iar în dreptul panoului cu stâna La Mocirle și reguli de respectat în Parcul Național Cozia, loc în care se află și o cruce, pornești pe singura cărare mare care se deschide în stânga (dacă vii dinspre cabană) spre căsuța neagră ce se vede în zare. Aceea va fi stâna, mai tot timpul părăsită. În stânga ei vei găsi un izvor, cu potabilitate incertă, și urmând aceeași cărare care urcă blând prin stânga stânii, prin Poiana Mocirle, ajungi repede într-o șa. Acolo, în stânga dai de drumul lung, ce venea de la cabană, în dreapta continuă marcajul triunghi roșu, spre vârful Omul (atenție, marcarea este deficitară de aici încolo, conform lui Emanuel Romedea, un navigator de la bord), iar direct înainte, în coborâre, vei întâlni marcajul spre Poarta de Piatră, bulina roșie. De aici se intră în pădure, urci și cobori, doar două pante mai accentuate, iar după circa jumătate de oră, zărești în partea dreaptă, undeva sus, minunăția. Consultă și harta de mai jos.

Făgărașii, așa cum se văd din punctul de pornire pe varianta 2
fagaras vedere cozia


 Intrarea pe traseu în varianta 2
spre stana la mocirle din dj 703n


 Stâna La Mocirle
stana la mocirle cozia

Poiana La Mocirle. Urcarea este mai ușoară decât pare în foto 1
poiana la mocirle cozia poiana la mocirle cozia poiana la mocirle cozia

Imagini de pe traseu
traseu poarta de piatra cozia traseu poarta de piatra cozia traseu poarta de piatra cozia traseu poarta de piatra cozia

harta trasee cozia
click pe imagine pentru vizualizare în detaliu
cu verde deschis este traseu oficial, de la cabana Cozia, 4 ore dus-întors
cu galben este traseul cel mai scurt, dacă dispui de mașină, traseul descris mai sus

Explorare divină, dragilor!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!