Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 5 august 2013

De la 1570 m la 1668: aceasta este Cozia!

Deasupra unuia dintre cele mai circulate tronsoane rutiere din România, DN 7 - Valea Oltului, se înalță un maiestuos munte, Cozia pe numele său. Îmbrăcat într-un costum de păduri, cu butoniere de stânci și tivuri de pajiști, este un munte abordabil, în principiu, de oricine, care nu te atrage neapărat cu trasee extraordinar de frumoase, dar care te va cuceri, garantat, prin priveliștile pe care ți le deschide în toate zările. Făgărașii în spate, Munții Căpățânii în umbra Parângului, culmi muntoase mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin apropiate, stațiunile vâlcene Călimănești și Căciulata, sate cuibărite la călcâiele defileului și însăși Valea Oltului, cu râul dansând pe lângă mașini, practic sub picioarele tale. 

Cine nu s-ar îndrăgosti de o asemenea salbă de imagini coborâte parcă din Rai?

panorama valea oltului muntele cozia


panorama valea oltului varful cozia

Într-o duminică însorită de început de august, pe căpățâna Coziei nu vei găsi nici răcoare, nici liniște. Dar tot te vei simți bine! Week-end-ul se petrece de minune aici, iar dacă v-ați săturat de Valea Prahovei, Parcul Național Cozia este alternativa ideală. La circa 250 km din București și aproximativ 3 ore de Capitală, muntele vâlcean își întâmpină oaspeții, indiferent că sunt munțomani, pantofari, maneliști (muzica pentru ei se pune chiar la punctul de informare Vârful Cozia), gratargii, pensionari, elevi, tineri sau în etate. Acesta este un munte pentru toată lumea, unde fiecare se poate simți bine, dacă-i ignoră pe ceilalți :)

Fie te așezi la terasa cabanei situată la 1570 m, cu o bere în mână, fie te plimbi încet până la Releul Cozia (10 min de la cabană), pe drum deschizându-ți-se panorame delicioase spre Valea Oltului, fie urci piepțiș până pe vârful Cozia (maxim 15 min de la cabană, cu tot cu pauze), unde vei fi singur/ă, prea puțini "încumetându-se" sau îndrăznind să abordeze panta înclinată pentru a zări cealaltă parte din defileul Oltului, de la înălțimea de 1668 m, fie faci plajă pe platoul de sub vârful Cozia, unde se întind corturi și vâlceni culeg coacăze, la care ajungi ignorând cărarea spre vârf și luând-o la pas, pe cea din stânga, mult mai ușoară. 

Cozia este muntele meu. Dar va fi și al tău, este și al celuilalt, este muntele tuturor celor care ajung aici. Este un munte care nu poate să nu-ți fie drag, odată ce ai pășit pe dânsul. Și este cel mai bun loc de unde poți privi Valea Oltului ;)!

Cabana Cozia

cabana cozia august 2013 cabana cozia august 2013 fagaras vedere cabana cozia fagaras vedere cabana cozia panorama parang cabana cozia

Vârful Cozia


baraj gura lotrului vedere varful cozia baraj gura lotrului vedere varful cozia flori varful cozia varful cozia august 2013 varful cozia august 2013
panorama valea oltului muntele cozia panorama valea oltului muntele cozia masivul cozia august 2013 panorama brezoi varful cozia

Releul Cozia

drumul releu cozia panorama valea oltului muntele cozia panorama valea oltului muntele cozia panorama valea oltului muntele cozia releu cozia

UTILE

  • tarifele la cabană sunt decente (5 lei/Coca-Cola/500 ml sau 4 lei/1 st. Timișoreana, 25 lei/persoană/pat cazare). În fața cabanei există izvor. Dacă vremea o permite, contemplarea naturii de la terasa cabanei este obligatorie! În foto: eu, Ionuț și părinții mei
portrete cabana cozia august 2013

  • atenție, să nu confundați vârful Cozia cu Releul Cozia! Vârful Cozia se află în dreapta cabanei, cum privești fiind cu spatele la aceasta. Pe el se ajunge exclusiv pe jos, prin urmare e ușor de dibuit care este, chiar dacă are și el releuri. Nu este vârful spre care există acces auto, deși interzis circulației publice.
  • dacă doriți să mâncați bine și la un preț bun pe Valea Oltului, dar și să evitați aglomerația din stațiuni, vă recomand motelul Blue River, din localitatea Seaca, imediat înainte de Călimănești, venind din direcția Râmnicu Vâlcea. Vara, recomand terasa de pe malul Oltului, de unde puteți privi, bineînțeles, râul, satele de pe celălalt mal, dar și muntele Cozia. Din meniu: paste carbonara 11 lei, Coca-Cola 500 ml 5 lei, clătite cu dulceață/finetti 3,3 lei, ceai 3 lei, cașcaval pane 7,5 lei, cartofi prăjiți 4 lei, salată de paste și ton 15 lei, Timișoreana 4,5 lei.

cozia vedere din valea oltului
priveliste motel blue river valea oltului
priveliste motel blue river valea oltului
priveliste motel blue river valea oltului
  • Cum ajungi?
- pentru "leneși" sau cei care nu au mult timp la dispoziție, până la cabana Cozia există acces auto. Din Călimănești se urmează indicatorul spre Jiblea, iar când se ajunge în satul Stoenești, comuna Berislăvești, se părăsește asfaltul spre stânga, în dreptul indicatorului spre Perișani. De aici, până la cabană, pe DJ 703N, drum forestier accesibil mașinilor cu garda înaltă (Dacia este perfectă, ca reper), 18 km. Primii 3 km se parcurg prin cătunele Brădișor și Dângești, apoi se face la stânga în dreptul indicatoarelor de "strada Principală", "bufet și cazare", "cabană". Următorii câțiva km sunt în stare mai proastă decât cei pe care îi veți întâlni mai sus, probabil din cauza exploatării forestiere, așadar nu vă speriați și continuați. Chiar și un Matiz se încumetase pe acest drum! Nu faceți stânga-dreapta, ci continuați pe drumul principal până la parcarea din fața cabanei.

drumul auto cabana cozia


- amatorii de drumeții pot ajunge la cabană fie dinspre Mănăstirea Turnu, fie dinspre Mănăstirea Stânișoara, cu plecare din zona Păușa-baraj Turnu-castrul roman Arutela. Ideal ar fi să veniți cu maxi-taxi, care vă poate lăsa exact la pod (am văzut asta cu ocazia călătoriei spre Târgul de Paști de la Sibiu), ca să nu mai fiți nevoiți să mergeți pe jos de la Călimănești, unde vă lasă trenul. Aveți în vedere că indiferent ce traseu alegeți, el va dura în jur de 5 ore. 

harta trasee cozia
// clik pe imagine pentru vizualizare în detaliu //

trasee masiv cozia

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!