Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 16 august 2013

Cum arata Bucurestiul din cea mai inalta cladire din Romania?

MAGNIFIC!

Ai putea crede că nu mai există vreun Sibiu, Brașov ori Sighișoara și l-ai putea declara, fără niciun regret, cel mai frumos oraș al României. Privită de la etajul 34 al celei mai înalte clădiri din România, Sky Tower pe numele său, Capitala este o... miniatură. De la peste 100 m înălțime, nu se disting gunoaiele de pe jos, nu se aud claxoanele și nu se zăresc fațade scorojite, parcă te-ai uita la o hartă, unde nu sunt reprezentate astfel de detalii. 

afis sky tower
palatul parlamentului sky towerAm fost și eu acolo sus, în jurul prânzului, când orașul se pârjolea sub "mânia" lunii august, în 16 ale lunii, anul 2013, zi liberă pentru bugetari. Anticipasem că o să-mi placă (mă cunosc, ador panoramele și le caut oriunde merg), dar parcă nu mă așteptam să-mi placă EXTREM de mult. Imaginația (bat-o vina, că n-o poți opri când ai asemenea peisaj în față!) m-a făcut să mă consider atotputernică și, dacă aș fi avut puterea necesară, câte aș mai fi făcut! Aș fi pus undeva în fundal niște munți, cred că aș fi adus Bucegii mai aproape. Unde este astăzi Lacul Văcărești (doar o fâșie distingându-se printre blocuri) aș fi adus marea. Aș fi mutat clădirile după bunul meu plac, de exemplu Palatul Parlamentului (cea mai grea clădire din lume) ar fi fost atât de ușor de mutat, doar aș fi întins mâna, mi-aș fi pus-o în palmă și aș fi reașezat-o unde aș fi avut chef. Poate în locul Casei Presei Libere. Doar așa, fiindcă am eu chef! 

Doar o fantezie...! Dar de la o asemenea înălțime, totul îți pare posibil. Chiar și imposibilul!

Odată intrată pe ușa rotativă de la baza mărețului edificiu, am fost îndrumată spre dreapta, unde la o recepție mi-au zâmbit frumos două domnișoare, care m-au invitat să completez într-un tabel numele și prenumele meu, data și ora la care am ajuns, plus o semnătură. Nu mi s-a cerut prezentarea vreunui act de identitate, nici nu se doresc alte date personale.

Apoi am fost invitată să aștept. Circa 10 minute, poate mai puțin. Între timp, s-au strâns în jur de 10 persoane. Când a apărut un nene de la pază, am fost escortați toți spre un lift din stânga, în care am încăput cu toții. M-am mirat că nu am trecut printr-un detector de metale, dar o fi probabilitatea mai mare să ți se facă rău de la înălțime decât de la, să zicem, un gaz lacrimogen introdus în clădire! :)

Imediat cum s-au închis ușile liftului, au trecut câteva secunde și s-au deschis. Ajunsesem la etajul 34, atât de repede! Incredibil! Am trecut printr-un culoar scurt, mărginit de vreo 4-5 uși de lift, apoi am deschis o ușă și am intrat într-o sală circulară, aproape goală. Acolo se găseau câteva plante și fotolii de tip sac, 2-3 televizoare închise, tot atâtea boxe de unde, în surdină, se auzea o muzică plăcută, o expoziție de fotografie, două mese (una de tenis, cealaltă de fotbal), câteva telescoape și, bineînțeles, oameni, nu foarte mulți, cât să ne ajungă fiecăruia o fereastră proprie. Și, bineînțeles, sala era mărginită de... geamuri. Și jos, la 360 grade, tot Bucureștiul. Da! El! Nu-mi venea să cred, căci prea frumos arăta de sus. Și m-am pus pe pozat. Pe la a 70-a apăsare de buton, n-am mai ținut numărătoarea :D 

Din păcate, ferestrele nu se pot deschide și pozele s-au făcut cu greutate, după multiple încercări de a scăpa de propria reflexie, de a nu intra soarele direct în aparat ori de a evita amprentele lăsate de cei de dinaintea mea. Unele imagini sunt realizate după ce am făcut uz de zoom la puterea sa maximă, adică 30x. Dar chiar dacă nu arată ca scoase dintr-o revistă, sunt sigură că o să vă impresioneze! :P M-am chinuit să păstrez doar 22, în care veți putea admira câteva obiective importante din oraș, precum Palatul Parlamentului, Casa Presei Libere, mausoleul din Parcul Carol, Arena Națională, Circul Globus, Arcul de Triumf, Hotelul Intercontinental, podul Basarab, roata din parcul Herăstrău, Romexpo, cupola de la Patriarhie, Muzeul Aviației, mănăstirea Cașin.

Deci... v-ați pregătit vocea pentru wow-urile care vor urma? :) Dacă nu sunteți gata, săriți peste imagini și duceți-vă direct la Sky Tower!

arcul de triumf sky tower panorama
arena nationala panorama sky tower
cartierul aviatiei sky tower panorama
cartierul aviatiei sky tower panorama
casa presei libere sky tower panorama
circul globus sky tower august 2013
complex vile bucuresti sky tower
manastirea casin sky tower panorama
muzeul aviatiei sky tower panorama
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
panorama bucuresti sky tower august 2013
roata herastrau sky tower panorama
romexpo herastrau sky tower panorama
trafic bucuresti sky tower panorama

Când se vizitează?

Sky Tower este deschis vizitatorilor doar în perioada 9 august - 27 septembrie 2013, cu ocazia "Porților Deschise". Publicul curios poate urca GRATUIT până la etajul 34 doar în zilele de vineri, în intervalul orar 11-18. "Corporatiștii" au acces și în fiecare zi de joi, de la 18 la 21. Aici se impune o mențiune: moderatorul paginii oficiale de Facebook susține că pot veni joia angajații oricărei firme din România, accesul fiind asigurat doar pe baza bunei tale credințe, spunând la recepția de la parter la ce firmă lucrezi și lăsând câteva date. Ceea ce, teoretic, ar putea inventa oricine. Nu e atât de greu! La recepția turnului, însă, ești informat că doar angajații companiilor din Sky Tower au acces joia. Moderatorul susține că paza nu este bine informată și se vor lua măsuri, dar totuși rămân întrebările: 
1. De ce această discriminare?
2. De ce, dacă eu, teoretic, aș putea intra și joia (lucrând la o firmă), sunt invitată oficial (comunicate de presă, afișe inclusiv pe pagina de Facebook a Sky Tower) să vin doar vinerea? Nu se putea specifica, să spunem, joia accesul este interzis copiilor pentru că dăm cafea gratuită și punem la dispoziție diferite jocuri pentru oameni mari? P.S. Asociația "Bucureștiul meu drag" a adus la turn 200 de oameni de Sfântă Mărie Mare, într-o zi de joi. 


Cum ajungi?

Dacă ieși din stația de metrou Aurel Vlaicu, faci dreapta. Este o singură gură de metrou, cu două ieșiri, indiferent pe unde ieși la suprafață, te îndrepți spre dreapta. La primul semafor continui tot înainte, deci NU faci dreapta pe Calea Floreasca. La următoarea intersecție, pe Barbu Văcărescu, cotești în dreapta și în mai puțin de 5 minute vei vedea intrarea în Sky Tower, care va fi pe partea dreaptă. Cuvântul de ordine? Țineți tot dreapta! :)


UPDATE 27/09/2013: Programul de vizitare se prelungește pe toată durata lunii octombrie, dar contrar informațiilor de pe pagina oficială de Facebook, accesul va fi posibil exclusiv vinerea în intervalul 17-21.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!