Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 8 august 2013

Botosaniul merita vizitat? Da! Iti ofer 5 motive

Cel mai mare oraș și reședința județului Botoșani nu este, prin definiție, un oraș turistic, precum se pot lăuda Sibiul, Brașovul sau Sighișoara. Dar acesta nu este un motiv ca orașul să fie ocolit de turiști! Și, totuși, se întâmplă.

primaria botosaniDacă te uitai în camerele de hotel la data de 19 iulie 2006, aveai surpriza să constați că nu ai unde să înnoptezi, chiar și la 4 stele! Dar nici atunci camerele nu erau ocupate de curioși veniți aici cu aparatul de fotografiat, ci de oameni cu treabă, aflați pur și simplu în tranzit. M-am mirat atunci să văd cât de solicitat este Botoșaniul în materie de cazare, deh, încă nu venise criza, dar a fost de-ajuns ca pe 24 iulie 2013, când am revenit, să renunț din start la ideea de a căuta cazare în oraș, cu atât mai mult cu cât mă nimerisem într-o zi de miercuri. Deși în plin sezon al vacanțelor, numai eu și Ionuț, outsideri, păream să vrem să colindăm prin oraș, restul lumii, care se vărsa exclusiv în triunghiul "bulevardul înverzit" Mihai Eminescu - Strada Unirii - Strada Cuza Vodă (unde se află și Primăria), era vizibil (auditiv) de-a locului :D

Revenind în București, prietenilor de la HoinariRomâni mai că nu le venea să creadă că am ajuns șî-n Botoșani! Atunci am conștientizat că este o mare performanță să ajungi aici și m-am decis: e cazul să vă chem în Botoșani, doar și pentru a vă lăuda, la rândul vostru, cu această reușită :) Plus încă alte 5 motive:

1. Este orașul marcat de personalitatea lui Eminescu

Nu știu câți dintre voi știți, dar poetul național nu s-a născut la Ipotești, ci în Botoșani, într-o casă care poate fi văzută și astăzi pe pietonala 1 Decembrie 1918, din păcate într-o zonă rău famată a orașului, unde țiganii își fac veacul. Apoi, de la bulevardul Mihai Eminescu până la biblioteca județeană sau parcul cu același nume, orașul devine poetic tocmai datorită influenței marelui scriitor. Bineînțeles, la numai 11 km distanță, se află și actuala comună Mihai Eminescu, unde, în satul Ipotești, se găsește Casa Memorială Mihai Eminescu, locul unde poetul și-a petrecut copilăria. La doi pași, din satul Cătămărești, poți ajunge și la una dintre muzele sale, Lacul

casa memoriala mihai eminescu ipotesti lacul lui eminescu iulie 2013 fantana parcul mihai eminescu botosani foisor parc mihai eminescu botosani
lac parc mihai eminescu botosani parc mihai eminescu botosani parc mihai eminescu botosani

P.S. Dacă vă tentează o plimbare cu barca sau hidrobicicleta pe lacul din parcul Mihai Eminescu, trebuie să știți că o tură de 25 de minute vă costă 10 lei


2. Poți veni la shopping fără grija cheltuielilor nesăbuite

La Botoșani, ai norocul ca în mall să fii mai atras de panorama pe care ți-o oferă orașului decât de vitrinele luminoase și frumos lustruite. La ultimul etaj al Uvertura Mall, deschis în martie 2013 la 5 minute de pietonala mai sus amintită, în zona de fast-food, te poți așeza la masă cu mâncarea lângă tine și cu ochii spre oraș. Cel puțin, noi așa am făcut :) Tramvaiele șerpuiesc undeva jos, botoșănenii colindă străzile, fiecare cu treburile sale, blocurile se ridică semețe dar nu ajung la înălțimea la care te afli și casele vechi, cuibărite într-o pătură de verdeață, își ițesc căpșoarele printre crengile protectoare. Cu o asemenea imagine în față, hainele de pe rafturi mai pot aștepta!

panorama botosani uvertura mall panorama botosani uvertura mall panorama botosani uvertura mall panorama botosani uvertura mall panorama botosani uvertura mall


3. Descoperi orașul la bordul celei mai noi rețele de tramvai din România

În lipsa unui autobuz turistic, puteți descoperi orașul la pas sau urcându-vă într-unul din cele două tramvaie (101,102). Lăsați în grija vatmanului semafoarele și încadrarea corectă în intersecții și uitați-vă pe geam! Am testat această metodă de a vedea orașul în Iași sau Budapesta și vă confirm că este un mod ieftin și inedit de a face cunoștință cu un oraș, mai ales dacă nu dispui de o mașină. Nu știi exact pe unde vei merge, dar câte o să vezi! Dacă nu este de-ajuns acest motiv, vă mai ofer unul: rețeaua de tramvaie botoșănene a fost dată în folosință de-abia în 1991, prin urmare este cea mai nouă din țară.


4. Oameni faini

În 2006, când căutam cazare alături de părinții mei și nu găseam, am ajuns și la pensiunea "Elda", administrată de un absolvent al Academiei de Film și Regie, domnul Paul Nistor. Din păcate, nici la dânsul nu era niciun loc liber, dar văzându-ne disperați și ceasul bătând după orele 22, ne-a invitat la o cină specială, organizată alături de prietenii săi. Am avut atunci ocazia să gust, în premieră, multe preparate israeliene și să cunosc oameni deosebiți, pasionați de arta gastronomică, care o dată pe săptămână puneau de-o "orgie" culinară, savurând specificul câte unei țări, diferită de fiecare dată. Tot Paul Nistor a fost cel care ne-a făcut rost de cazare, dând câteva telefoane, la Ipotești.

În 2013, în parcul Mihai Eminescu, Ionuț cere la un chioșc o "Roxana". Vânzătorul, foarte mirat, nu înțelege cerința sa, dar când își dă seama că era vorba de o Coca-Cola imprimată cu acest nume de fată, dovedește că are simțul umorului și nu-l apostrofează, cum ar fi fost probabil cazul în București. Pe o stradă zărim că în loc de mini-market, botoșănenii folosesc expresia "piață într-un magazin", iar Geta și Marius, bloggerii de la HoinariRomâni alături de care am făcut tura de 11 ore în Bucegi, sunt din acest județ. Ce să mai, ați înțeles, numai oameni faini prin zonă!


5. L-ai vizitat deja? Nu? Atunci nu mai ai nevoie de alte motive

Eu-s curioasă de fel și sunt sigură că nu-s singura. Sunt curioasă să văd cum arată un oraș, ca data viitoare când aud de el sau îl văd pe harta de la meteo, să-mi vină rapid în minte o imagine din respectiva localitate. Dacă știu că n-am mai fost niciodată într-un oraș, mai ales unul mare, nu rezist tentației să-i fac o vizită, doar așa, să văd cum e. Și sunt sigură că plec mai câștigată odată orașul cunoscut, decât dacă aș fi trecut pe centură sau l-aș fi ignorat doar pentru că n-are vreun obiectiv turistic de maxim interes. Prin urmare, cum ar fi să te lauzi că ai vizitat și Botoșaniul, nu doar Sibiul, Timișoara, Clujul, Brașovul, Sighișoara? :)


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!