Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 30 iulie 2013

Consolandu-l pe cel care a pierdut in fata Sighisoarei

Fie că vă vine să credeți sau nu, cineva a avut tupeul să concureze cu Sighișoara și l-a provocat la duel pe celebrul și frumosul Turn cu Ceas. Cei din Saschiz au încercat să ridice un turn asemănător, mai frumos dacă se putea, încercând să demonstreze că nu sunt cu nimic mai prejos decât vecinii lor de la 20 km distanță. Deși ambele turnuri au suferit de un incendiu prin anii 1600, turnul din Sighișoara este cel care astăzi atrage sute de turiști zilnic, este fotografiat prea intens și este admirat de români și străini, deopotrivă. Turnul din Saschiz a pierdut bătălia frumuseții în ochii majorității, dar pentru mine este cel puțin la fel de frumos ca rivalul său.

Într-o zi de sâmbătă, dintr-un iulie încă nu foarte torid, am poposit lângă el, ca să-l consolez. Deși mi-a fost imposibil să-l bat pe umăr, m-a recompensat cu îndeplinirea unei dorințe demult lăsată pradă lui "asta e": mi-a deschis porțile bisericii evanghelice în curtea căreia trăiește. 

biserica evanghelica saschiz iulie 2013


Nu știu unde am citit această informație sau cine mi-a spus-o într-o doară, a trecut multă vreme și de atunci am tot trecut pe la Saschiz în drumurile mele prin Transilvania, dar m-a fascinat pe loc duelul dintre aceste două frumuseți. De atunci am privit cu alți ochi turnul din Saschiz și parcă mi-a fost mai drag. Culmea, nu am privit cu ură turnul din Sighișoara, căci nu poți să te superi pe ceva atât de frumos! Rugămintea mea, înainte să trecem mai departe, este să nu ocoliți turnul din Saschiz, odată ce l-ați cunoscut pe cel din Sighișoara și să faceți un simplu exercițiu de imaginație: ce s-ar fi întâmplat dacă Saschizul câștiga bătălia? Ar mai fi fost Sighișoara ce este astăzi?

biserica evanghelica saschiz iulie 2013
detaliu biserica evanghelica saschiz
turn biserica evanghelica saschiz
turn biserica evanghelica saschiz

Revenind la cadoul pe care mi l-a oferit turnul-cel-învins, pentru care îi mulțumesc încă o dată, am fost peste poate de încântată când, odată ajunsă aici și având planificată doar o vizită la cetate și un salut scurt turnului, am constatat că biserica este, în sfârșit, deschisă! De ce spun în sfârșit? Pentru că de fiecare dată când am trecut prin Saschiz, ea era închisă din motive de securitate.

Acum, în acea zi de 20 iulie, biserica era proaspăt renovată, turnul parcă era și el nițel mai întinerit și ușa de la poartă deschisă larg. Înăuntru, o domnișoară la o masă, de la care am aflat că, oficial, biserica a intrat în circuitul turistic în 2012, dar că înainte de acest an se mai intra pe șestache. Interiorul era mult mai simplu decât m-aș fi așteptat de la un obiectiv pe care demult îmi doream să-l văd, monument înscris în UNESCO, dar biserica evanghelică din Saschiz era mult mai primitoare decât suratele sale transilvănene, nefiind apanajul întunericului în mijlocul zilei.

amvon biserica evanghelica saschiz
biserica evanghelica saschiz iulie 2013
biserica evanghelica saschiz iulie 2013
biserica evanghelica saschiz iulie 2013
biserica evanghelica saschiz iulie 2013
detaliu biserica evanghelica saschiz
orga biserica evanghelica saschiz
biserica evanghelica saschiz iulie 2013

Din păcate, nici astăzi dragul meu turn nu se poate vizita în interior, construcția fiind mult prea șubredă, dar celor care nu înțeleg de ce m-am îndrăgostit de el le recomand să-l admire din dreptul cetății. Atunci o să mă înțeleagă :D

turn biserica evanghelica saschiz


UTILE

Orar vizitare: Zilnic 10-18; marți închis
Bilet de intrare: 4 lei/adult; 2 ron/copil
nu se percepe taxă foto, dar se permite fotografierea fără blitz

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!