Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 iulie 2013

Densus, posibil cea mai veche biserica din Europa

Nu pot să mă gândesc la Densuș fără să zâmbesc larg. Doar și când aud acest nume, mă bucur dintr-odată, ca și cum ar avea ceva magic care mă poate transforma atât de ușor. Cu siguranță, acest efect nu provine de la vreo calitate deosebită a localității din județul Hunedoara, a aerului parfumat de câmpie asezonat cu răcoarea Retezatului din apropiere, nici chiar de la bijuteria care locuiește aici, biserica din piatră neavând vreo putere magică, cel puțin una recunoscută oficial și de care să fiu conștientă. Dar mă leagă numai amintiri frumoase de acest loc, un loc liniștit din sud-vestul României binecuvântat cu o biserică deosebită, un loc în care am fost deja de două ori, dar în care m-aș întoarce în nenumărate dăți.

biserica densus 2008

Ce m-a cucerit aici? Senzația de "capăt de lume", când mergeam printr-o câmpie nesfârșită, unde nu te-ai fi așteptat să răsară un ditamai monumentul din piatră. Când am dat de casele din Densuș, niciun om nu și-a făcut apariția, curios să vadă cine îi trece pragul, totul părea amorțit ca-ntr-un tablou. Și când, pe un delușor, am zărit-o, am știut că m-am îndrăgostit și că n-o să-mi mai treacă. Întâia dată am ajuns aici alături de părinți, am rămas fascinată, a doua oară am insistat să-l aduc și pe Ionuț și m-am întors la fel, poate chiar și mai încântată.

Despre biserica din Densuș aș putea să vă spun multe și mai nimic. Sunt multe lucruri care nu se știu încă despre ea, motiv să fie ținta unor îndelungate dezbateri. Construită cu pietre de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, oficial este datată din secolul XIII-lea. Alții spun că ar fi, de fapt, chiar din secolul III, deci ar putea fi cea mai veche biserică din Europa încă funcțională! Cei mai mulți spun că ar fi cea mai veche biserică de piatră din România, dar alții contestă, punând-o în lumina unei bătrâneți mai accentuate pe Rotonda de la Geoagiu. Până la urmă, contează ceea ce ne place să credem și, evident, la cât de mult mă știți că iubesc România, îmi place să cred că la noi este cea mai veche biserică de pe continent. Se pare că nu sunt singura de această opinie, chiar plăcuța informativă din fața bisericii fiind "vandalizată" în dreptul anului datării.

biserica densus 2008


detaliu biserica densus


intrare biserica densus 2008


intrare biserica densus 2008


În ciuda tuturor controverselor sau a informațiilor pe care le mai puteți găsi deja în 'nșpe mii de locuri pe internet, neavând sens să le repet aici, cert este că, de fapt, contează sentimentele pe care ți le iscă această bisericuță drăguță. Acea impresie când o zărești prima oară în realitate, în bătaia vântului, sub arșița soarelui. Momentele când îi dai ocol și atingi istoria sau clipele din răcoarea interiorului, când te tulbură picturile cu chipurile distruse de alții înaintea ta, cu mult timp în urmă, oameni care și-au uitat sufletul undeva departe... Sentimentul pe care îl ai atunci când trebuie să-i spui "la revedere" sau clipa aceea unică despre care v-am povestit în decembrie 2012:

[...]aici cred că l-am cucerit, definitiv, pe Ionuț, pentru că este singurul obiectiv din țară unde chiar l-am văzut pe dragul meu partener de năzbâtii că deschide gura larg și e pur și simplu uluit. Eu îl adusesem aici și, deși era sceptic la ideea de a vizita o biserică (ca oricare alta, nu?:D), când a dat cu ochii de ea, s-a îndrăgostit în 0,00001 secunde! Apoi s-a uitat la mine...

Mie mi se pare atât de frumoasă încât nu pot găsi cuvinte îndeajuns de mari ca s-o reprezinte în totalitate. Și o iubesc!


biserica densus 2008


Cum ajungi?

Din Hațeg, urmează DN 68, în direcția Oțelu Roșu, după circa 6 km deschizându-se un drum la dreapta (DJ 687 G). Este asfaltat în condiții foarte bune și ar trebui să existe indicator. În Denșuș, o iei pe prima stradă la dreapta și o urmezi până la capăt, unde vei da de biserică și de parcarea din fața acesteia. 

Încântare plăcută!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!