Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 19 iunie 2013

Plimbare prin cel mai apreciat oras din Romania

turnul sfatului vedere podul minciunilor
Până acum, nu mi-a fost dat să întâlnesc vreun român căruia să nu-i placă Sibiul și nici n-am citit vreodată că orașul de pe malul Cibinului ar fi nașpa. E poate singurul oraș despre care avem numai cuvinte de laudă! Mă bucur nespus că suntem în stare să ne apreciem, nu doar să ne criticăm, căci, desigur, are și Sibiul "bubele" sale. Chiar și el!

Pe 27 aprilie 2013, am avut ocazia să cunosc mult mai bine vechea urbe, grație turului ghidat asigurat de Hotel Ibis. Am realizat atunci că Sibiul are și mai multe "secrete" decât lasă să fie descoperite de către un simplu turist, ieșit pur și simplu la plimbare cu o hartă în mână. Ele de-abia așteaptă să fie împărtășite celor interesați, doar e nevoie de "bagheta magică" a unui localnic, care să te îndrume pe aceleași străduțe pe care ai tot fost, dar pe unde, de fapt, nu ai văzut nimic :D

Turul, de care m-am bucurcat alături de Georgiana și Bogdan de la BlogdeCălătorii.ro, a pornit din Piața Unirii, a continuat pe strada Cetății (cea mai frumoasă din Sibiu, după aprecierea ghidului), apoi ne-am strecurat printr-un gang de lângă Pardon Cafe și am ajuns în Piața Friedrich Schiller. Am mers mai departe pe strada Arhivelor, apoi pe sub Casa Generalilor am intrat în Piața Mare. Din Piața Mare ne-am aplecat pe sub Turnul Sfatului, ca să ieșim în Piața Mică, unde ne-am îndreptat spre Podul Minciunilor și de aici am pătruns în Piața Huet, o oază de liniște la doi pași de aglomerația turistică. 

tur ghidat ibis sibiu
vedere din satelit, via Google Earth. Click pe imagine pt vizualizare în detaliu

Revenind în Piața Mare și continuând pe cont propriu redescoperirea unui oraș magnific, mi-am dat seama că 1h15' de ghidaj prin Sibiu nu m-a plictisit și chiar m-a îmbogățit cu informații pe care, probabil, nu le voi uita niciodată. Și că am trecut de atâtea ori pe lângă unele case, mi-am zis "ce frumoase sunt" și am trecut mai departe, neavând răgaz să le ascult povestea. Am trecut pe lângă Teatrul Național "Radu Stanca", chiar la Piața Unirii, neștiind că este primul teatru deschis publicului din Transilvania, sau că pe strada Tipografilor funcționează și astăzi redacția primului ziar din Sibiu (vezi prima imagine de mai jos), ori că în Piața Mare se află primul oficiu poștal din România (Casa Hecht, a doua imagine de mai jos).

redactia Hermannstadter Zeitung sibiu


casa hecht piata mare sibiu


Din seria "Știați că" aș putea să vă mai spun că:

- Sibiul a fost al treilea oraș electrificat din Imperiul Austro-Ungar, după Viena și Timișoara
- țiglele de pe case, dacă erau în semicerc, arătau că sunt locuințele bogaților (în centrul istoric, cam toate sunt așa, pentru că românii locuiau la periferia orașului, ca la Brașov) 
- "ochii" faimoși ai Sibiului nu ascund mari mistere, ci în spatele lor erau simple depozite de grâne
- în 2007, Sibiul a fost aleasă Capitală Culturală Europeană împreună cu Luxemburg, pentru că șașii din Sibiu se trag din acea zonă
- numele Podului Minciunilor vine, cel mai probabil, de la o greșeală fonetică perpetuă de-a lungul timpului. Asta probabil știți deja de la Cronica unei după-amiezi minunate în Sibiu
- Turnul Bisericii Evanghelice are patru turnulețe, care simbolizau faptul că Sibiul avea drept de condamnare. În Piața Mare, unde astăzi se află o frumoasă fântână cu podoabe din fier forjat, aveau loc execuțiile

biserica evanghelica sibiu


- calfele (Casa Calfelor se află în Piața Huet) călătoresc timp de un an prin Europa pentru a-și desăvârși meșteșugul și ies o singură dată pe an, pe strada Cetății, pentru a-și expune public măiestria. Dacă vor să se căsătorească, își pierd statutul de calfă

casa calfelor sibiu


- pe stema Sibiului, pe care o puteți vedea pe fiecare capac de canal din centru, există două săbii încrucișate, care amintesc de legământul de sânge al lui Hermann (fondatorul orașului), prin care a jurat că va apăra Sibiul până la moarte, 3 nuferi (actualul centru istoric era în secolul XII-lea o zonă mlăștinoasă) și 7 turnuri simbolizând cele 7 scaune ale Transilvaniei din secolul XVI (Sighișoara, Mediaș, Sebeș, Brașov, Rupea, Bistrița și, bineînțeles, Sibiul - care era "capitala").

stema canal sibiu


Cu aceste informații proaspete în minte, vă propun să ne întoarcem pe străzile bătrâne ale Sibiului, cel puțin într-o călătorie virtuală. 

Așezați-vă comod, nu veți face efort, doar vă veți bucura, bucura, bucura!

biserica reformata sibiu
copac piata huet sibiu 
culoar piata mica sibiu
curte interioara strada mitropoliei sibiu 
ferestre sibiu
ferestre sibiu 
ferestre sibiu
ferestre sibiu 
pasaj scari strada cetatii sibiu
peisaj sibiu 
piata huet sibiu sub pom
piata mare sibiu vedere gang 
piata mica sibiu vedere gang
piata mica sibiu vedere podul minciunilor 
plimbare sibiu
plimbare sibiu 
sibiu vedere podul minciunilor
strada cetatii sibiu 
strada cetatii sibiu
strada cetatii sibiu 
strada cetatii sibiu
turn biserica evanghelica sibiu 
turnul archebuzierilor sibiu
turnul dulgherilor strada cetatii sibiu
turnul dulgherilor strada cetatii sibiu
turnul sfatului vedere podul minciunilor 
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

2 comentarii:

 1. Mă intresez de un autoturism cu șofer pe data de 21-23 iunie vorbitor de engleza pentru o excursie in imprejurimii Sibiului si transfer la aeroportul international pe data de 23 iunie orele 18.oo.
  Multumesc
  Robi

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord, Robi!
   Sper ca acest mesaj să fie văzut de cineva care are cunoștință de aceste servicii în Sibiu, eu neavând cum să te ajut în afară de a-ți recomanda să consulți o firmă de închirieri mașini :)
   Te mai aștept la bord, oricând!

   Ștergere