Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 aprilie 2013

Week-end de aventura la poalele Postavarului

6 și 7 aprilie 2013 au fost două zile din viața mea pe care nu le voi uita prea curând, probabil niciodată. Ajunsă acasă, în siguranța propriului confort, încă nu pot să-mi închipui cum de am reușit să mă întorc teafără (fără niciun os rupt), cum de am reușit să mă despart de cea mai nouă prietenă, o cățelușă care ne-a însoțit (pe mine și Ionuț) peste tot, cum de am reușit să capăt curajul de a mă desprinde de pe o stâncă, la 40 m deasupra Cheilor Râșnoavei, și cum de am fost capabilă să-mi adun ultimii stropi de energie pentru a ajunge până la destinația finală - gara din Predeal. 

Aceasta este povestea unui week-end de pomină, petrecut la poalele masivului Postăvaru:


Ziua 1 - Sâmbătă, 6 aprilie 2013

La 6 fără un sfert (dimineața!) am plecat din gara București Nord cu destinația Brașov. Deși cu o seară înainte aflasem de la Elena Cîrîc că pe Valea Prahovei domnea ceața și ploaia, sâmbătă dimineața era o vreme delicioasă - soare cu dinți, niciun nor pe cer și Bucegii se vedeau în Full HD :) 

Ajunși în orașul de la picioarele Tâmpei, cu 2 minute mai devreme de ora estimată (08:28), ne-am urcat în autobuzul 4, care ne ducea direct în Livada Poștei, de unde pleacă autobuzul pentru Poiana Brașov. Dacă nu prindeți autobuzul 4, puteți lua oricare altul care ajunge în centru, pentru că Livada Poștei este foarte aproape de Piața Sfatului.

La ora 9 pleca următorul autobuz 20, cel spre Poiană. Aveam la dispoziție aproximativ 20 de minute "de pierdut". Dacă n-ați mai fost, în aceste minute trebuie musai să vedeți "După Ziduri" (despre care am povestit AICI și AICI). Această alee incredibil de frumoasă pornește chiar din Livada Poștei, în dreptul Bibliotecii Centrale, cea cu statuia lui George Barițiu în față.

Noi am ales să ne delectăm cu o Coca-Cola și să admirăm Cetățuia și împrejurimile, prilej cu care am aflat (de parcă nu știam deja) cât de cumsecade sunt brașovenii. Fără să-și dea seama, Ionuț înmânase vânzătoarei de la singurul chioșc din Livada Poștei 5 bancnote de 1 leu, în loc de 4, dar brașoveanca i-a dat imediat înapoi leul în plus :)

Când am urcat în autobuz, am aflat și că nu poți valida biletul până nu pornește motorul. De luat bilet e musai; controlori au fost de fiecare dată (dar de fiecare dată!) când am mers cu acest autobuz!

20 de minute mai târziu ajungeam în Poiana Brașov. Spre surprinderea mea, era cald, doar 2-3 turiști și deloc zăpadă. 

Hotel Aurelius și Lacul Miorița
hotel aurelius poiana brasov


În dreptul chioșcurilor cu suveniruri din fața Șurei Dacilor (care la ora aceea era închisă), am zărit indicatoarele care ne interesau "Pe Valea Cheișoara la cabana Cheia - 2h 30-3 h, bandă albastră". Dar înainte să pornim la drum, trebuia să profităm de vremea frumoasă și prielnică pentru admirarea panoramelor, așadar ne-am urcat în telegondolă și duși am fost până la punctul terminus, mai exact la intersecția pârtiilor Sulinar, Subteleferic și Lupului. Am ales telegondola, pentru că telecabina nu funcționa (și oricum cu telecabina mai urcasem). Am plătit cash, ca în următoarea secundă, după ce am primit cartelele de acces, Ionuț să realizeze că puteam plăti și prin card. O întreabă pe casieriță dacă se putea și astfel, ea răspunde afirmativ și ne spune că nu e nicio problemă, ne dă banii înapoi și plătim prin card. Un gest frumos, care pentru noi a însemnat mult, având în vedere că urma să avem nevoie de bani cash. Așa-s transilvănenii - oameni fani!

Vă arăt acum doar două poze, una din telegondolă și alta de la punctul terminus, mai multe urmând să vă împărtășesc într-o poveste dedicată. Din păcate, n-am putut ajunge la cabana Postăvaru, care nouă ne plăcea foarte mult, pentru că accesul era posibil doar pe pârtie! 

panorama poiana brasov din telegondola

Coștila, în Bucegi
costila vedere de la punct terminus telegondola postavaru


Când am revenit în stațiune, am luat-o pe drumul pe care-l ochisem mai devreme și, la scurt timp, a venit lângă noi... o cățelușă. Albă cu pete negre, cu țâțe mari, destul de solidă și nu chiar tinerică. Nu i-am dat atunci prea multă importanță (dovadă că nici nu mai știu exact de unde a venit), dar având în vedere că n-am mai scăpat de ea până la Cabana Trei Brazi, la finalul călătoriei, s-a înfiripat între noi o prietenie cum n-am mai întâlnit. Drept mulțumire pentru tot ce a făcut pentru noi în acest week-end și în semn de apreciere pentru toate experiențele prin care am trecut împreună, o să primească pe blog o poveste doar a ei. Va fi o poveste cu suspans, lacrimi, bucurii, dar și cu mare dor și tristețe, din cauza neputinței de a o lua cu mine acasă. 

Deci, de aici încolo, nu vom mai fi doar eu și Ionuț, ci și cățelușa pe care am poreclit-o "Alba-Neagra".

catelusa postavaru


A urmat un traseu pe așa numita Vale a Poienii, urmată de Valea Cheișoara, care deși pe hartă pare floare la ureche, ne-a dat mari bătăi de cap. Vara o fi mai accesibil, dar la început de aprilie, când a plouat recent, nu e deloc o joacă de copii - am mers mai mult prin albia râului, am înotat prin noroi, am traversat apa de cel puțin 30 de ori, ne-am strecurat printre chei și toate astea timp de... mai bine de 2 ore! Dar am și surprins primele semne ale primăverii...

prin valea poienii postavaru


traseu valea poienii postavaru


traseu valea poienii postavaru


floare valea poienii postavaru


Când am ajuns în Poiana Cerbului și am continuat pe Valea Cheișoara ne simțeam deja ca pe autostradă, deși mergeam doar pe un drum forestier.

O ruină în Poiana Cerbului, sub acoperișul căreia scria "Do not switch off". N-am găsit niciun bec, întrerupător sau orice alt mecanism care să justifice inscripția
casa daramata poiana cerbului postavaru


După încă o jumătate de oră, am ajuns la pensiunea "Verde Crud", unde am înnoptat. Făcusem rezervare chiar de luni, prin Yahoo Messenger :) Este așezată într-o zonă foarte pitorească și foarte pustie. Mașinile vin extrem de rar și se opresc la cele două-trei pensiuni din împrejurimi. Noaptea, doar ferestrele luminate ale pensiunilor mai răzbat întunericul. Păsările cântă vesele, pădurea de foioase freamătă... O încântare pentru auz, văz, miros!

panorama pensiunea verde crud cheisoara rasnoavei


Pe înserat au început reprizele de ploaie, când mai măruntă, când mai puternică, cu găleata, ziua frumoasă care fusese până atunci transformându-se într-o dihanie de vreme. La ora 20 deja dormeam buștean! 

Rezumat Ziua 1: București-Brașov-Poiana Brașov-telegondolă Postăvaru-Valea Poienii-Valea Cheișoara-Pensiunea Verde Crud-plimbare scurtă pe traseul spre Avenul Groapa de Aur


Ziua 2 - Duminică, 7 aprilie 2013

Am plecat în jurul orei 9:30, prin ceață și burniță, continuând să parcurgem Valea Cheișoara, pe un drum forestier, până la intersecția cu Valea Cheii, unde am cotit stânga spre Cheile Râșnoavei. La această intersecție, am vorbit cu responsabilii de la "Jump Adventure", cei care se ocupă de toate "nebuniile" din Cheile Râșnoavei - tiroliană, rapel, bungee-jumping, probă de echilibru, atv, via ferrata, escaladă s.a. În jumătate de oră urma să ajungem la refugiul din chei și eram gata să pornim, cu 10 m/s, pe o frânghie suspendată la 40 m înălțime. A fost o experiență MAGNIFICĂ (de-aia m-am dat de două ori cu tiroliana, că o dată nu mă săturasem!), dar mai de speriat și cu mai mari emoții a fost urcarea și coborârea spre/de la stânca de unde îți dădeai drumul. La urcare, am făcut și un fel de via ferrata, de nevoie :D

tiroliana mica cheile rasnoavei


cheile rasnoavei aprilie ceata


Trecem peste acest episod, căci voi povesti mai multe curând. După ce am supraviețuit și acestei experiențe, am continuat să explorăm Valea Cheii, încă aproximativ 20 de minute, când am întâlnit indicatoarele spre Trei Brazi și Poiana Secuilor, în Munții Predealului. Am cotit dreapta și alegând traseul spre Poiana Secuilor, am mers 2 km pe un drum forestier, apoi 45 de minute prin pădure, timp care în cea mai mare parte a fost petrecut blestemând panta abruptă! :) Și n-ar fi fost cel mai mare bai, dacă n-ar fi fost peste tot noroi, camuflat de un covor de frunze roșiatice. Peisajul era minunat, în fundal decorat de ceață, dar să-l savurezi era o provocare!

peisaj padure intre cheile rasnoavei trei brazi


padure intre rasnoavei poiana secuilor


Când am ajuns la cabana Poiana Secuilor, am avut un șoc: era lume multă și noi deja ne dezobișnuiserăm, atv-urile vuiau peste tot în jur și, cel mai important, AVEAM CE SĂ MÂNCĂM!

cabana poiana secuilor aprilie 2013


Cu burțile pline și gâtlejurile umede, am colindat iarăși prin ceață până la Cabana Trei Brazi. N-am văzut niciun peisaj, dar barem era plăcut afară și nu înghețam de frig! De la Cabana Trei Brazi am urmat drumul asfaltat spre Predeal și, de parcă nu ne săturaserăm deja, am mai avut ceva de urcat până la Cota 1200 și abia apoi am început coborârea. Până în Predeal, am avut 5 km de parcurs și mi-a făcut plăcere să revăd Hotelul Orizont și să constat că avea parcarea plină!

Până pleca trenul spre București (Regio 3008, la 17:22) mai aveam de pierdut 1 oră și ceva. Am ales să ne adăpostim la Cafeneaua-Cofetăria Krantz, la doi pași de gară, cu intrare dinspre DN 1. Aici am savurat una dintre cele mai bune ciocolate calde pe care le-am băut vreodată, așa că dacă sunteți vreodată în căutarea unei licori calde, veniți cu încredere aici!

Rezumat Ziua 2: Pensiunea Verde Crud-Valea Cheișoara-Valea Cheii-Cheile Râșnoavei-tiroliană-Cabana Poiana Secuilor-Trei Brazi-Predeal

Costuri (fără proviziile din rucsac):

47 ron x 2 = 94 lei/2 bilete dus InterRegio București-Brașov
19,5 x 2 = 39 lei/2 bilete întors Regio Timișu de Sus - București (de la Predeal ar fi cu 5 lei mai puțin, dar noi aveam bilete cumpărate din București, pt că planificasem o tură mai scurtă - din Râșnoavei direct Tm de Sus)
5 lei - 1 Coca-Cola 0,5 la cabana Poiana Secuilor
6 lei - 1 Skol la cabana Poiana Secuilor
3 lei - 1 ciocolată caldă la cabana Poiana Secuilor
36 lei - 2 porții cu 4 mici+cartofi prăjiți la cabana Poiana Secuilor (3 lei/mic)
40 lei/persoană - traversare tiroliană mică la Cheile Râșnoavei (50 lei/tiroliana mare)
100 lei/cameră dublă la pensiunea Verde Crud
30 lei dus-întors telegondolă Postăvaru (20 lei doar dus sau întors)
4,5 x 2 = 9 lei/2 bilete autobuz Poiana Brașov
2 x 2 = 4 lei/2 bilete autobuz 4 Gară - Livada Poștei
4 lei - 1 L Coca-Cola la chioșc Livada Poștei
5 lei - 1 ciocolată caldă; 5,5 - 1 Silva Neagră; între 5,5 și 7,5 ron/prăjitură; 4 lei/ceai la cofetăria-cafenea de lângă gara Predeal, la DN 1 (Krantz)
________________________________________
TOTAL aproximativ= 400 lei (costurile diferă în funcție de mijlocul de transport, consumația de la cabană, proviziile pe care le luați cu voi, aventura aleasă la Râșnoavei etc.)

---

De ce ai nevoie la tine?

- bețe trekking (te ajută să ieși din noroi :D)
- pelerină de ploaie (în aprilie sunt reprize destul de dese de ploaie, unele chiar cu găleata)
- încălțăminte cu aderență bună, dar mai ales impermeabilă (va fi utilă când sari de pe o piatră pe alta, prin noroi și prin frunzele căzute pe traseu)
- mâncare pentru 2 zile (nu ai de unde să-ți cumperi pe tot traseul pe care l-am făcut o dată ce ai plecat din Poiana Brașov, iar pensiunile de pe Valea Cheișoara n-au și restaurant; două variante dacă rămâi în pană de hrană - un restaurant de 4 stele cu puțin timp înainte să intri în Cheile Râșnoavei, pe dreapta, sau te abați spre cabana Cheia - DN 73A, unde mai este un restaurant)
- apă (n-am găsit niciun izvor cu sursă de apă sigură, iar dacă prinzi vreme ploioasă, toate apele vor fi înnoroiate)
- hartă/gps (nu e neapărat nevoie, dacă știi de la început pe unde mergi. Marcaje și indicatoare sunt destule)
- telefon în rețea Orange (e singura rețea care se prinde cel mai bine pe tot traseul)
- un partener de drum (fie că e un cățel sau un prieten, pe traseele pe care le-am făcut în acest week-end n-am găsit niciun alt turist! Doar la pensiunile de la Cheișoara și cu puțin înainte de intrarea în Cheile Râșnoavei mai găsești oameni, în aprilie; în rest, pe drum, ești singur-cuc)


Am marcat pe hartă, cu marker albastru, traseul aventurii din acest week-end
harta trasee postavaru

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!