Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 1 aprilie 2013

Turul sinagogilor din Bucuresti

Cum ar fi ca mâine să se dea un decret prin care toți purtătorii numelui de Ion și a derivatelor sale să fie... uciși? Doar așa, pentru că îi cheamă Ion, Ioana, Ionela. Știu, este absurd! Dar exact o astfel de situație a generat cea mai mare pată neagră din istoria umanității, cunoscută sub numele de Holocaust. Milioane de evrei au murit doar pentru că erau evrei. Putea fi oricare alt motiv, crima ar fi fost la fel de mare și de nejustificată!

despre holocaust in romania


Dacă ne raportăm doar la teritoriul actual al României, înainte de cel de-al doilea Război Mondial, în patria noastră trăiau circa 600.000 de evrei, locul 5 în Europa ca număr de iudaici. Jumătate dintre ei au dispărut de pe fața Pământului, nu din cauze naturale. Poziția a patra pe continent în clasamentul genocidului. Cum de reușim să fim mereu sus în topurile rușinii, nu știu, dar consider că trebuie să ne cunoaștem istoria, că avem obligația să n-o repetăm și că, deși poate nu înseamnă nimic acum, la zeci de ani distanță, putem să ne manifestăm solidaritatea și să le arătăm o sinceră apreciere pentru forța de a merge mai departe.

Știu, evreii conduc lumea și nu au nevoie de mila noastră! Dar pentru cât de bine te fac să te simți la ei acasă, pentru amabilitatea și pofta de povestit de care dau mereu dovadă, din partea mea, pot s-o conducă! 

Nu știu cum a început pasiunea mea pentru sinagogi (nu neapărat pentru cultul iudaic), cert este că m-am încăpățânat să le caut în fiecare oraș prin care am trecut. Din circa 800 de sinagogi, am rămas în țară cu doar 100, am aflat de la o doamnă simpatică de la Sinagoga de pe strada Mămulari, din București. Nu le-am văzut încă pe toate, dar voi fi mândră când voi reuși această performanță. Până atunci, haideți să le descoperim pe cele 6 care încă mai trăiesc în Capitală. Va fi o călătorie emoționantă, educativă și foarte frumoasă!


sinagogi bucuresti

4 din cele 6 sinagogi sunt vecine de cartier, fiind situate la circa 5 minute unele față de celelalte, în zona Unirea. A cincea e un pic mai departe, la Romană, iar a șasea trăiește în cartierul Vitan. Toate, însă, poartă încă amprenta renegării - sunt ascunse privirilor de blocuri înalte și ziduri ca de închisoare, au curți minuscule și chiar dacă sunt bine poziționate în centrul orașului, dacă nu le cauți expres, treci pe lângă ele fără să-ți dai seama.

Pe Calea Moșilor, la numărul 76, o poartă verde ține curioșii la distanță. Cum apeși pe clanță, în zadar însă, imediat te apostrofează un dulău. Poți zări ce se ascunde în spatele porții doar dacă invadezi spațiul vecinului - curtea unei spălătorii auto. Dacă izbutești să-ți ridici privirea peste gard, vei face cunoștință cu o sinagogă. O privire mai intensă am putut arunca doar pe această pagină.

sinagoga mosilor bucuresti


Pe Vasile Toneanu, la numărul 48, colț cu strada Vlad Județu, în spatele Bucharest Mall Vitan, printre viluțe cu bun gust, putem descoperi o altă sinagogă. Deși nu este deschisă nici ea publicului, gardul de la stradă n-o camuflează și îi putem adresa un salut.

sinagoga vasile toneanu bucuresti


Lângă agitația specifică bulevardului Magheru, pe străduța Tache Ionescu, la numărul 9, o altă sinagogă. Nu e împrejmuită de vreun gard, dar e înghesuită între două blocuri, doar-doar va trece neobservată. După ce am capturat imaginea de mai jos, m-am îndreptat spre semaforul din apropiere, când întorc privirea s-o mai admir o dată. Zăresc un tânăr care se apropie de intrarea în sinagogă și începe să tragă de ușă cu putere. Mă surprinde că-l privesc și-mi face cu mâna. Întorc privirea, nevrând să am vreo problemă pentru că tocmai fotografiasem sinagoga și, cine știe, poate nu aveam voie să fac asta! Dar apuc să văd că tânărul începe să alerge spre mine, culoarea semaforului nu se schimba în verde. Când ajunge lângă mine și Ionuț (partenerul meu și în acest tur), ne întreabă cu un zâmbet larg și foarte vesel: "Are you Jewish?". Îi răspundem că "No" și apoi îl vedem cum se întoarce la sinagogă și începe din nou să tragă de uși. Acum, am rămas cu dilema: dacă spuneam că da, oare reușeam să vedem sinagoga în interior (ceea ce eu mult mi-aș fi dorit) sau tânărul spera ca noi să-i facilităm accesul?

sinagoga tache ionescu bucuresti


Dacă ajungem pe strada Sfânta Vineri 9-11, vom vedea Templul Coral. În iulie 2012, paznicul de aici mi-a spus că într-un an se încheie renovarea sa și că o voi putea vizita. În martie 2013 am revenit și deși pe panoul de pe gard scria că data finalizării lucrărilor este ianuarie 2013, sinagoga încă nu este deschisă publicului. Mi-e ciudă, pentru că din exterior arată incredibil de frumos și bănuiesc că în interior este mult, mult mai frumoasă! 

templul coral bucuresti


Și acum ajungem la protagonistele poveștii de față - sinagoga de pe strada Mămulari, nr. 3 și cea de pe strada Vasile Adamache 11. De ce sunt ele "mai cu moț"? Pentru că se pot vizita! Și pentru că sunt extraordinar de frumoase! Le-am descoperit împreună cu Rose de la CatherineCrossRoad și fiica ei. Le mulțumesc pe această cale pentru că m-au însoțit și sper că au trăit la aceeași intensitate clipele minunate pe care urmează să le relatez.

Să mergem la prima, zic. Aici funcționează Muzeul de Istorie al Evreilor din România, adică într-o sinagogă care nu mai funcționează în scopul în care a fost creată se găsesc sute de documente prin care afli cât de mare a fost contribuția evreilor la cultura românească. De la actori la arhitecți, de la medici la scriitori. Doamna-supraveghetoare este prototipul bunicii: caldă, zâmbitoare, cu ochelari, mare iubitoare de stat la povești și de împărtășit cunoștințele sale. De la ea am aflat că putem poza interiorul, cu excepția tablourilor de la etaj, pe care vor să le protejeze. Tot de la ea am aflat că din 800 de sinagogi, câte erau înainte de război (am observat că nu menționa care anume, al doilea se subînțelegea) am rămas în țară cu aproximativ 100, că în România Mare erau 800.000 de evrei (!) și că pe 31 martie 2013, când am poposit la această sinagogă, ne aflam în timpul Paștelui Evreiesc, care ține 8 zile, dar doar primele două și ultimele două sunt stricte, urmând ca pe 1 și 2 aprilie, sinagoga să fie închisă. Când ne-am luat "la revedere", ne-a spus că ne așteaptă să revenim. Cu siguranță ne mai vedem!

sinagoga mamulari bucuresti

vitraliu steaua lui david sinagoga mamulari bucuresti

muzeul de istorie a evreilor din romania bucuresti


Macheta sinagogii ortodoxe din Oradea (stânga) și a celei din Dej. Etajul 2
machete sinagoga mamulari bucuresti

interior sinagoga mamulari bucuresti

interior sinagoga mamulari bucuresti

interior sinagoga mamulari bucuresti


Dacă ieșim de pe Mămulari, intrăm pe Sfânta Vineri și continuăm pe Clucerul Udricani, în circa 5 minute, ajungem pe Adamache, unde în spatele unor blocuri înalte se găsește o sinagogă mare. Chiar acesta îi e numele - Sinagoga Mare


sinagoga mare bucuresti
sinagoga mare bucuresti
detaliu steaua lui david sinagoga mare bucuresti
detaliu sinagoga mare bucuresti

Paznicul m-a luat de mâna dreaptă și m-a condus până într-un fel de vestibul, unde l-a chemat pe ghid, care s-a dovedit a fi o mare figură. Ne-a întâmpinat cu "Which country are you from?" Eu-i zic "România" Și el: "Sunteți români?" (n.r. s-o fi gândit că n-am înțeles întrebarea ori că am răspuns în ce țară ne aflăm :D) DA! Deodată se înseninează și spune "Oh! Ce bine! Pot să vorbesc românește!"

Oarecum încet în mișcări, dar foarte bucuros să fie gazdă, ne-a spus câteva cuvinte despre istoria lăcașului, ne-a explicat mai multe simboluri prezente în orice sinagogă, s-a asigurat de fiecare dată că am înțeles și, la final, chiar insista să mai zăbovim, deși trecuse cu mult ora de închidere.

ghid sinagoga mare bucuresti


De la dânsul am aflat...

Diferența între sinagogi și biserici

În sinagogi nu există reprezentări de figuri umane!


Enoriașii participă separat la slujbe, în funcție de sex. Femeile - la etaj, bărbații la parter. În cazurile când numărul enoriașilor este redus (30-40 participă la slujbele din Sinagoga Mare, de exemplu), femeile stau pe partea stângă, cum privești de la altar, bărbații în partea dreaptă. În plus, femeile se "ascund" în spatele acelor perdeluțe vișinii, pentru ca bărbații să nu fie cumva distrași de la slujbă :D

interior sinagoga mare bucuresti


În partea de sus a altarului sunt 12 lămpi reprezentând cele 12 triburi evreiești.

altar sinagoga mare bucuresti


Și această sinagogă are rol de muzeu, mai exact "Memorialul Martirilor Evrei". Ce am apreciat în mod deosebit a fost dorința ghidului de a ne spune el povestea acelor panouri informative, nu ne-a lăsat doar să aruncăm privirile peste ele, de-abia reținând ceva. Un detaliu de reținut: panourile aveau deasupra sârmă ghimpată. 

Dar mai bine să-l las chiar pe ghid să vă spună povestea înfiorătoare, dar devenită frumoasă prin iscusința dumnealui de a da viață cuvintelor. Domnule, aveți cuvântul:Și dumnealui ne-a rugat să revenim, dorință care sunt sigură că va fi respectată de oricine trece pragul Sinagogii Mari. Am apreciat și grija ghidului pentru acoperirea panourilor dacă nu se mai uită nimeni la ele și închiderea becurilor, de îndată ce nu mai folosesc nimănui.  

tavan sinagoga mare bucuresti

locuri cu nume sinagoga mare bucuresti


Biroul ghidului
birou ghid sinagoga mare bucuresti


Dacă tot ați ajuns pe Adamache, merită să vă abateți și la intersecția străzilor Baraschi cu Strehaia, unde se află Teatrul Evreiesc de Stat.

teatrul evreiesc de stat bucuresti
afis teatrul evreiesc bucuresti

De reținut

- nu se plătește taxă de vizitare sau foto/video la niciuna dintre sinagogi, dar orice donație este apreciată
- la sinagoga de pe Mămulari ar trebui să aveți la voi un buletin sau pașaport, care rămâne la portar pe durata vizitei
- la Sinagoga Mare nu este necesar un act de identitate, dar toți vizitatorii sunt trecuți într-o condică. Pe foaia unde am apucat să-mi trec și eu numele, doar eu, Rose și fata ei eram din România, restul vizitatorilor erau din Israel și SUA
- Orarele de vizitare așa cum erau afișate pe porți, la data de 31 martie 2013
Ambele sunt închise sâmbăta!
Mămulari: L-J 9-14; V și D 9-13
Sinagoga Mare: L-J 9-15; V și D 9-13
UPDATE decembrie 2014: Pe 16.12.2014 s-a reinaugurat Templul Coral

__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!