Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 24 aprilie 2013

Poftiti la Miclauseni, preferatul mamei mele!

Despre Palatul de la Miclăușeni aș putea spune multe. 

palatul miclauseni aprilie 2013

Că am convenit cu măicuța care ne-a fost ghid, în duminica de 21 aprilie, că îl voi numi "palat" și nu "castel", după cum se obișnuiește, căci în toate documentele păstrate este numit palat, ceea ce și este, nefiind o clădire medievală, cu creneluri și sanțuri de apărare. 

Că dacă-l zărești într-o fotografie, juri că nu e din România, fiind isteric de frumos în stil neogotic și mirobolant cu picturile sale interioare în stil Art Nouveau, originale pe deasupra! 

palatul miclauseni aprilie 2013


palatul miclauseni aprilie 2013


palatul miclauseni retro aprilie 2013


tavan palat miclauseni


tavan palat miclauseni


detaliu perete palat miclauseni


Că dintre toate palatele, castelele și conacele din România (avem vreo 300, dacă nu mă înșel), el este cel care i-a atras atenția mamei mele, în mod deosebit, determinând-o să se îndrăgostească iremediabil, un motiv suficient să-mi fie tare drag și mie. 

Că pe moșia palatului se cultivau citrice și plante exotice, parcul fiind cândva împânzit de palmieri, iar în interiorul palatului te puteai răsfăța într-o saună, cu mult înainte ca locul să fie cunoscut drept "camera pișolcoșilor", unde din 1960 până în 2001 au locuit copii cu handicap sever, care nu-și puteau controla nevoile fiziologice. 

Că numele palatului vine de la vornicul Miclăuș, cel care a construit primul stabiliment aici, în 1775, dar frumusețea din prezent este opera lui George Sturdza, datând din 1904. 

Că aici am fost pur și simplu uluită, când am auzit-o pe măicuța-ghid vorbind de Facebook! Măicuță+Facebook=ERROR!

maicuta palat miclauseni


maicuta palat miclauseni


Că tot aici am descoperit unul dintre cele mai frumoase morminte din țară, o catapeteasmă cum mai găsești în celălalt capăt al țării, în Biserica cu Lună din Oradea (se acceptă cacofonia :D), că am savurat, într-un fost grajd, un prânz de post nesperat de delicios și că am respirat natură într-un parc invadat de primăvară.


catapeteasma biserica miclauseni


În curtea bisericii
foisor manastirea miclauseni

Mănăstirea Miclăușeni 
manastirea miclauseni


 Mormântul lui George Sturdza
mormant george sturza miclauseni


primavara palat miclauseni


primavara palat miclauseni


primavara palat miclauseni


Pe terasa palatului
terasa palat miclauseni


Dar orice v-aș spune acum pălește în comparație cu senzația pe care o trăiești când pășești chiar tu prin iarba pufoasă de pe domeniul aflat în proprietatea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei, când îți obosesc ochii tot admirând decorațiunile exterioare ale palatului, când te plimbi prin camerele reci ale sale, dar parcă mai vii ca niciodată. Pe un scaun vechi găsești un goblen în așteptarea unei mâini pricepute, tavanele și pereții gem de culoare, pe o masă zac reviste de la debutul veacului XX și un radio de-abia așteaptă, într-un colț, să prindă viață.

masa palat miclauseni


salon palat miclauseni


 Tratat de echitație din 1895
tratat calarie miclauseni


 "Moda Ilustrată"
ziar palat miclauseni


Iar dacă totul este prea mult și prea frumos de savurat doar în câteva ore, poți să adormi în parfumul florilor și sub semnul credinței, într-una dintre cele două unități de cazare oferite de Mitropolie. Condițiile sunt decente (dar n-ai TV în cameră, evident :D), iar prețurile acceptabile (la 2** - 100 ron/noapte, la 3*** - 130, ambele cu mic dejun inclus). 

De reținut

1. Semnal gsm prinzi bine doar la mănăstire, la 2 minute de palat
2. Sanda Moisa îmi spunea pe Facebook, luni, 22 aprilie 2013, că a vizitat palatul în aceeași zi cu mine, dar la ora 9 dimineața și nu a găsit pe nimeni prin preajmă. De la MariusMatache, am aflat că ar exista un program de vizitare, iar duminica se poate vedea începând cu ora 13. Eu l-am putut admira în jurul orei 14. Recomandarea mea este să nu plecați de la Miclăușeni până nu vedeți palatul în interior și vizitați mănăstirea. Sigur găsiți pe cineva dornic să vă arate împrejurimile fie la unitățile de cazare și masă, la biroul de recepție sau la mănăstire
3. Dacă vreți să înțelegeți povestea acestui loc, căutați-o pe măicuța din imaginile de mai sus. Povestește extraordinar, răspunde la întrebări, e cu zâmbetul pe buze și timpul trece prea repede în compania ei!


detaliu palat miclauseni aprilie 2013


detaliu palat miclauseni aprilie 2013


detaliu palat miclauseni aprilie 2013


interior palat miclauseni


interior palat miclauseni


interior palat miclauseni


Cum ajungi?

Din păcate, doar cu mașina proprie sau în grup organizat, cu microbuz. Palatul este situat într-o pădure, cu acces de pe drumul dintre Târgu Frumos și Iași, DN 2/E 85. Există indicator chiar la bifurcația spre comuna Butea.


P.S. Nu uita că poți menționa acest obiectiv la concursul "Pregătește-ți amintirile din Iași!". Mult succes!

UPDATE 12/05/2013:

program vizitare vara miclauseni
sursa
---

Acest articol vorbește despre un obiectiv vizitat în a treia zi din cadrul evenimentului "BlogTrip Iași", organizat de IcarTours, în parteneriat cu Hotel Unirea, Restaurant Ralet, Gramma Wines, Castel Miclăușeni, Belva, Costăchel. Impresii la cald: #vinlaiasi

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!