Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 18 aprilie 2013

De ce mi-a placut gradina zoologica din Braila?

tigru zoo braila
Trebuie să recunosc de la bun început că n-am pornit spre grădina zoologică din Brăila, în dimineața zilei de sâmbătă, 16 martie 2013, cu așteptări prea mari. Nu este Brăila, oricât de frumos i-ar fi centrul istoric, un oraș mare și bogat, ca să-și permită un zoo impresionant. Asta credeam în acea dimineață. Dar la prânz, când am ieșit din universul animalelor, am realizat că mi-a plăcut foarte-foarte mult și că Brăila are o grădină zoologică decentă. Într-adevăr, spațiul unde stăteau leii nu era omologat (așa scria pe un panou prins de gard), iar urșii locuiau, temporar, în niște cuști minuscule (probabil fusese o dispută între ei, căci terenul disponibil era mare). Dar sunt 5 motive pentru care această grădină zoologică îmi va rămâne mereu în amintire (și va fi o amintire plăcută :D), motive care m-au determinat ca de atunci înainte s-o recomand cu drag. Mare drag!

1. Pentru că am cunoscut maimuțe șmechere

Nu m-am putut abține să nu râd (copios :P), când am citit pe o ușă următoarele rânduri:
Puteți să ne vedeți, dar vă rugăm: ÎNCHIDEȚI UȘA
Cu respect, cele mai șmechere maimuțele!

Având în vedere că, la începutul lui martie 2013, iarna încă nu se dădea plecată, fundurile maimuțelor trebuiau îngrijite corespunzător, la căldurică. Așa că le-am prins "exilate" într-un interior foarte călduros și umed, alături de o lebădă neagră și o barză. Șmechere erau, căci nu prea le puteai prinde în poze :)2. Pentru că de la casă nu am putut pleca fără 9 bilete de vizitare

Casierița, o doamnă simpatică de altfel, a insistat ca eu și Ionuț să primim toooaaate bonurile pe care avea să le rupă din mai multe carnete. Am plătit două bilete pentru adulți, taxă foto și parcare. Pentru 3 lucruri au fost necesare 9 bilete! 3 de 3 lei, 3 de 1 leu, 1 de 5 lei, 2 de 0,5 lei. Total: 18 lei. Nu știu exact pentru ce a fost fiecare, căci pe toate scrie "taxă de vizitare". Dar le-am capsat pe toate și le-am păstrat ca suveniruri. Suveniruri inedite à la Brăila!

Apropo, aici am văzut că există și un abonament pentru familii, care în schimbul a 31 de intrări plătești 190 lei. Simpatic a fost momentul când am cerut mai multe informații despre el și ni s-a răspuns că nimeni nu-l cumpărase până atunci!

3. Pentru că în afară de cei doi urși și un lup, toate animalele arătau bine (curate, grase și frumoase)

Și felinele erau unele dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut într-o grădină zoologică. Felicitări îngrijitorilor!

caprioara zoo braila

 
gaina zoo braila


iepuri zoo braila


leoaica zoo braila


leoaica zoo braila


leoaica zoo braila


leu zoo braila


lup alb zoo braila


mufloni zoo braila


porc mistret zoo braila


vulpe neagra zoo braila


4. Pentru că este prima zoo unde am văzut atât de multă grijă oferită unor animale în captivitate

decoratiune ratoni zoo braila
decoratiune ratoni zoo brailaAm rămas cu gura căscată când am ajuns în dreptul domiciliului ratonilor. Am crezut că am ieșit, din greșeală, din grădina zoologică și am ajuns la un restaurant rafinat. Pe butuci de lemn stăteau frumos aranjate fructe și legume, cu migală sculptate, ordonate ca pentru un ospăț regal. Nu-mi venea să cred că, în România, stătea cineva să se preocupe atât de mult de hrana unor animale! Apoi mi-am adus aminte de "Pinguinii din Madagascar", un desen animat inspirat de filmele "Madagascar". Acolo, regele grădinii zoologice din New York era un lemurian care nu accepta să mănânce decât tot cu o asemenea masă impresionantă în față. Într-adevăr, ratonii nu-s aceeași specie, dar cel puțin la înfățișare se asemănau foarte bine cu Regele Julien :)

raton zoo braila


5. Pentru că am putut mângâia "uleiul de măsline cu 4 picioare"

Așa este supranumit porcul mangaliță, pentru că, dacă-l mănânci, este foarte sănătos, carnea sa fiind săracă în grăsimi. Acest porc a fost foarte simpatic, lăsându-mă să-l mângâi. Din păcate, plăcerea lui nu a fost la fel de mare și în cazul meu, căci blana sa era atât de țepoasă, de-aș fi zis că puneam mâna pe sârmă ghimpată!

porc mangalita zoo braila


P.S. Grădina zoologică din Brăila are site și pagină de Facebook. Din păcate, de cea din urmă nu are încă nimeni grijă și tind să cred că a fost făcută "doar să fie", dar sper să mă înșel, pentru că potențial există și eu aș fi tare încântată să fiu ținută la curent în legătură cu traiul zilnic al animalelor brăilene. Poate mă aude cineva :D

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!