Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 7 martie 2013

Gozna-Valiug: Lacul care vorbeste

Întinzându-se sub cel mai înalt pisc al Semenicului și veghind la rândul său asupra unei întregi comunități, râul Bârzava își sprijină "spinarea" de un baraj înalt de 45 m și se "tolănește" într-o căldare, care după strălucirea și culoarea apei, pare foarte confortabilă. Bârzava dă impresia că se află într-o continuă siestă în lacul pe care-l formează și, drept urmare, nu vrea să fie deranjată. Dacă asculți manele sau parchezi anapoda, fii sigur că nu vei fii bine primit. N-o spun eu, ci chiar... Bârzava!

lacul gozna valiug semenic

Bârzava formează un lac care poartă două nume. Unul oficial - Gozna -, dat de numele barajului care-l mărginește și altul din popor - Văliug, datorat situării sale în amonte de această comună*. Lacul este una dintre cele mai vestite destinații din Banatul Montan, chiar și iarna, grație recentei instalații și pârtii de ski care-i vecinul de vis-a-vis. Dar pe lângă peisajul, fără îndoială magnific, ceea ce mi-a plăcut întotdeauna aici (l-am văzut de mai multe ori și am tot auzit de el de prea mulți ani deja) este... "vocea" acestuia, transpusă prin panourile care-i șad pe umeri, adică pe maluri. "No manele", "Avem și noi la bar...", "Atenție! Cad conuri", "Homo Erectus - Homo Sapiens" sunt doar câteva dintre mesajele pe care le transmite turiștilor și prin care promovează anti-mârlănia. Eu zic că nu mai e nimic de adăugat, Banatul știe ce înseamnă civilizație! Să ne delectăm cu imaginile, deci:

lacul gozna valiug apus

panou cad conuri lacul gozna


panou no manele lacul gozna

partie ski valiug

ponton lacul gozna valiug


Văliug, vedere de la Casa Baraj - principalul stabiliment de agrement din zonă

valiug vedere de la lac


lacul gozna 2006

lacul gozna 2006


Barajul, în 2006

barajul gozna 2006


avem si noi la bar lacul gozna valiug

afis parcare lacul gozna valiug


Am lăsat la final această prea frumoasă imagine, pentru că este una dintre preferatele mele. Evident, e creația mea, dar n-am să fiu acum modestă. Nu pot să-mi iau ochii de la ea! Nu știu exact de ce îmi place așa de mult, dar până la urmă acesta este farmecul unei fotografii reușite:D

ponton lacul gozna valiug


P.S. În octombrie 2012, lacul a fost înadins secat, pentru că s-au realizat lucrări de reabilitare ale barajului. Conform informațiilor din presă, o lună mai târziu, Bârzava s-a "îmbrăcat" la loc. Așadar, dacă plănuiți o escapadă în vara lui 2013, go for it!


*Mai există un lac, în avalul comunei, care poartă tot două nume, unul fiind tot Văliug, celălalt Breazova. A nu se confunda cu acela. Pentru amplasamentul exact, consultați secțiunea "Locația", în subsolul articolului.


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!