Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 1 februarie 2013

Baile Felix, cea mai placuta surpriza pentru un roman

Deși nu este cea mai vestică stațiune balneară din țară (Băile Calacea sunt un pic mai aproape de Occident), Felix este, cu siguranță, cea mai occidentală din punctul de vedere al serviciilor oferite și al posibilităților de cazare și agrement. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România și ocupă poziția secundă, după litoral, la numărul de locuri de cazare. 

De Băile Felix mă legau doar două amintiri până am ajuns să le descopăr mai bine, în a cincea zi din infotripul "Să redescoperim România". Prima mea vizită pe teritoriul care poartă numele călugărului care a descoperit izvoarele termale de aici, în anul 1000, a fost acum mulți ani (nici nu mai știu câți) și a fost extrem de scurtă, la fel ca și cea de-a doua vizită. Prima dată, într-o vară, am savurat un mic dejun împreună cu părinții mei, la o terasă extra plină, iar noaptea o petrecuserăm la Băile 1 Mai, pentru că în Felix nu mai găsiserăm niciun loc liber! A doua oară, a fost în vacanța de 9 zile din 2012, când doar am trecut cu mașina pe DN 76/E 79 și m-am minunat de numărul impresionant de automobile și oameni care viermuiau în jurul stațiunii, o agitație care mi s-a părut mai dihai ca una clasică de pe Valea Prahovei. Nu-mi închipuiam atunci că o să revin, la două luni distanță, și o să mă îndrăgostesc de Băile Felix! Și că o să "blestem" faptul că trăiesc în București, ceea ce mă împiedică să-mi petrec week-end-urile aici!

panorama baile felix


Stațiunea a avut, din start, un mare avantaj față de suratele balneare din sud - poziționarea față-n față cu vecinul ungur. Pachetele maghiare de spa & wellness care atrăgeau mulți turiști români i-au determinat pe întreprinzătorii bihoreni să ia atitudine, să răspundă concurenței. Astfel, din 2006 încoace s-au investit peste 23 de milioane de euro (punând la socoteală doar aportul SC Turism Felix SA) în aducerea stațiunii la standarde occidentale. După ce am făcut cunoștință cum se cuvine, în octombrie 2012, sunt sigură că țelul a fost atins! De la all inclusive la aqua park-uri, Felix-ul are de toate pentru toți, indiferent de naționalitate. Deja 20% din totalul de turiști este de proveniență străină și procentul va crește cu siguranță chiar de anul acesta, când se va deschide primul complex de 5 stele - Lotus.

Un singur aspect l-aș avea de reproșat stațiunii - îngrămădeala. Sunt, într-adevăr, multe locuri de cazare, ștranduri, chioșcuri, etc, dar toate dau impresia că sunt băgate cu forța într-un teritoriu insuficient. Noroc că locul cel mai frumos din Băile Felix - parcul cu nuferi - este păstrat ca un spațiu sacru, unde chiar poți să respiri! În rest, o plimbare prin stațiune te poartă, efectiv, din hoteluri în pensiuni, din piscine în restaurante...!

Prin urmare, ziua dedicată acestei stațiuni a fost cea mai plină și pentru că am văzut (prea) multe hoteluri, săli de tratament, piscine și ștranduri, n-am să mai procedez ca-n cazul celorlalte stațiuni vizitate în infotrip, cu avantaje/dezavantaje pentru fiecare unitate cu care am făcut cunoștință, ci o să punctez doar câteva lucruri care mi se par demne de reținut în legătură cu fiecare, în cazul în care te hotărăști să petreci cel puțin o noapte la Felix. Cel mai mult mi-a plăcut la President, la doi pași de un aqua park care părea fenomenal. Fiind situat mai spre drumul național, patronul complexului a venit cu o idee inedită - și-a legat hotelul de centrul stațiunii prin "Aleea Sărutului", o cărare ispititoare printr-o pădurice. De asemeni, o nuntă aici este mai mult decât potrivită, de la terasa rustică la piscina în aer liber și sala de bal, toate ar fi apreciate de invitați. Vă las în compania pozelor, că ele exprimă mai bine de ce tocmai aici aș vrea să petrec un sejur, două sau, de ce nu, chiar mai multe!

terasa hotel president baile felix sala evenimente hotel president baile felix piscina hotel president baile felix hotel president baile felix
camera hotel anthimos baile felix
aquapark president baile felix

La Anthimos e de reținut că se acceptă animale de companie (chiar și doi câini maaari), că în fața hotelului există un frumos loc de joacă și că aici șerpii nu sunt veninoși (a se citi că-s din plastic)!:)


camera hotel anthimos baile felix decor sarpe hotel anthimos baile felix hotel anthimos baile felix

Internațional, de 4 stele, se laudă cu două piscine mari (interioară și exterioară), cu un centru de tratament și wellness modern și cu o priveliște de invidiat asupra stațiunii. Ah, și aici se pot organiza petreceri în aer liber, având în vedere că există o scenă și piscina exterioară este luminată feeric și numa' bună de bălăceli ca-n filmele americane! Noi (adică eu și colegii de infotrip) am savurat o cină-barbeque, asezonată cu un spectacol de muzică populară (vezi clipul de mai jos) și unul... mai senzual.muzica populara la hotel international baile felix muzica populara la hotel international baile felix hotel international baile felix hotel international baile felix
piscina hotel international baile felix panorama baile felix panorama baile felix noaptea aparat preparare ceara hotel international baile felix


Despre Lotus nu vă pot spune prea multe, pentru că în octombrie 2012 încă nu era deschis. Dar s-au băgat în jur de 4,5 milioane € în aducerea sa la standardul de 5 stele și la cum arăta sectorul de agrement, cred că va fi wow-wow-wow!

viitor aqua park hotel lotus baile felix
hotel lotus baile felix

Termal și Nufărul (3 ***) sunt frați gemeni, adică arată cam la fel și împart același centru de tratament balnear. Poți trece dintr-unul în altul printr-un culoar și dacă drumul ți se pare prea lung, poți face un repaus în grădina interioară. Pentru cei și mai comozi, Termalul este cea mai bună alegere, pentru că este situat vis-a-vis de gară (Atenție! Nu circulă CFR, ci TFC). Tot Termalul mai are un punct forte - un restaurant panoramic, de unde se vede toată stațiunea. De vis! Nu uita să-ți notezi parola de internet wireless de la Nufărul: nufarulwifi

vitrina suveniruri hotel termal baile felix hotel termal baile felix hotel nufarul baile felix gara baile felix
camera hotel termal baile felix
camera hotel nufarul baile felix

Panoramă spre hotelul Lotus
hotel lotus baile felix

Panoramă spre hotelurile Poienița (stânga) și Mureșul
panorama hotel termal baile felix


Panoramă spre Hotel Internațional și parc
panorama hotel termal baile felix


Panoramă spre gară
panorama hotel termal baile felix


Hotelurile Poienița și Mureșul sunt dedicate mai mult turismului social, dar și ele arată mult mai bine decât suratele lor din Băile Olănești sau Govora. Iar o "păsărică" mi-a șoptit (de fapt, Sidona Gabor - economist marketing Transilvania Travel Bihor) că revelionul la Poienița este foarte apreciat. Având în vedere că am mâncat foarte bine aici, la restaurant, și că era plin de meseni, înțeleg de ce trecerea dintre ani are mare trecere la Poienița.

receptie hotel poienita baile felix hotel poienita baile felix hotel mures baile felix


Dacă vreți să vă bucurați de apele termale, distrându-vă, vă rog să nu ratați ștrandurile Felix și Apollo!

detaliu turnuri strand baile felix

Aceasta era atmosfera pe 20 octombrie 2012, cu aproape 30 de grade în termometre și mult mai multe în piscine:

strand felix baile felix

strand apollo baile felix


La Băile Felix puteți face terapie și prin... excursii. De aici, prin Euromaidec Touring, puteți pleca să vedeți Oradea (excursie de care m-am bucurat și eu, în urma căreia am rămas cu o amintire foarte frumoasă), grădina zoologică din Nyiregyhaza, Budapesta (am vizitat-o de 4 ori, MERITĂ!), Salina Turda (am văzut-o de două ori și nu cred să existe alta mai faină în Europa!) și Peștera Urșilor (despre care tocmai am povestit).

Închei prin a vă îndemna să vă petreceți vacanțele la Băile Felix, pentru că aici nu veți avea motive să vă mai plângeți de turismul românesc, veți vedea că DA, SE POATE și la noi să te simți bine, ca-n Occident!

harta baile felixUPDATE: Oferte Tratament Baile Felix

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!