Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 10 ianuarie 2013

Le multumesc romanilor pentru ca ne-au invadat candva tara

Vă lămuresc de la început: nu, nu mi-am pierdut mințile! Dar cum să nu fiu recunoscătoare când romanii ne-au lăsat ca moștenire un sit unic în lume? Pe deasupra, este frumos din cale afară, ceva ce pe mine m-a lăsat mască! În județul Hunedoara, adică exact unde le plăcea mai mult dacilor să-și trăiască viața, romanii au transformat ceea ce putea rămâne și astăzi o simplă... groapă într-un loc pe care nimeni nu-l va putea uita vreodată, de îndată ce l-a zărit. Dragi cititori, vă prezint... Băile Romane de la Geoagiu Băi!

baile romane geoagiu bai


Vis-a-vis de Complexul Turistic "Băile Daco-Romane" se ridică o movilă. La prima vedere, pare un teren lăsat de izbeliște care, cumva, a reușit să scape fără un hotel pe el. Doar gardul care îl împrejmuiește trădează că ar ascunde, totuși, ceva. Ceva măreț, va urma să afli. Singurul punct de acces pe care l-am dibuit este prin parc (foarte frumos și el, vezi mai jos), în dreptul Forajului nr. 6. 

baile romane geoagiu bai vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth


parc geoagiu bai


Un panou pe care stă scris "Germisara - Complexul Termal Roman" îți dovedește că ai luat-o bine și că poți înainta în sus, pe movilă. Te sfătuiesc să ai grijă pe unde calci și să mergi neapărat ziua, pentru că riști să cazi direct în minunăția care face subiectul acestei povești. Mergi o vreme pe culme până când, brusc, ți se deschide un ditamai hăul în față, cu o circumferință de 90-95 m. Sunt sigură că vei exclama: "Deci asta ascundea movila banală!" O adevărată comoară!

baile romane geoagiu bai

baile romane geoagiu bai


Nu te grăbi să sari direct în groapă, răpit de farmecul ei, chiar dacă ești un bungee-jumper cu experiență! Poți ajunge mai simplu jos, pe la scările din dreapta (vezi imaginile de mai sus). Dar ca să nimerești la acele scări, ai de înfruntat un culoar îngust și e musai să te strecori mai agil ca o pisică! Parcă ar fi o concurență între accesul la comoară și comoara în sine, care e mai atrăgător. Eu încă nu m-am hotărât care-mi place mai mult, dar cert este că nu i-aș vedea unul fără celălalt.

spre baile romane geoagiu bai

spre baile romane geoagiu bai

spre baile romane geoagiu bai

spre baile romane geoagiu bai


Și iată-te jos. Presupun că deja ți-ai rotit capul la 360 grade și încă nu te-ai săturat să privești groapa în care te afli. Ești, de fapt, în interiorul unui mamelon de travertin, în inima "Dâmbului Romanilor". Dacă ți se pare cunoscut termenul de "travertin", să nu te mire. Am mai povestit la bord despre două cascade care șlefuiau acest tuf calcaros, una în Apuseni și una în Ținutul Secuiesc. O rocă asemănătoare cu marmura, care ar putea fi folosită în construcții, a fost preferată de romani ca o minunată decorațiune naturală la care să se holbeze în timp ce se bălăceau în bazinul încăpător. Ce încântare o fi fost pe capul lor, când apa termală îi făcea mai sănătoși și îi pregătea pentru următoarea bătălie, lăfăindu-se ascunși de privirile, probabil, curioase ale băștinașilor! Nu știau ei atunci că, peste circa 2 milenii, baia lor ar fi încă funcțională și ar constitui un loc unic în lume prin modul de organizare și amenajare a bazinelor, precum și al inventarului descoperit aici - opt plăcuțe votive din aur*. 


Să mai aruncăm o privire la acest loc, fără dubiu, fain-super fain-extra fain, și să le mulțumim romanilor, încă o dată, pentru că ne-au consolat cu asemenea băi! 

baile romane geoagiu bai
Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!