Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 22 ianuarie 2013

Cuibusorul meu de calator

Deși călătorul este, prin definiție, mai mereu pe drumuri, vă dezvălui un secret încă de la început: fiecare are un loc unde se întoarce, din când în când, un punct de plecare spre alte aventuri. În cazul meu, locul pe care-l numesc acasă este un modest apartament de 2 camere dintr-un sector al Capitalei fără pretenții, al patrulea. Dar este îmbibat de atâtea lucruri frumoase care aproape mă împing să-mi părăsesc domiciliul pentru a explora noi și noi locuri, cât mai departe de căldura și protecția căminului meu.

si pisicile iubesc romania-geografia
Am realizat că-s înconjurată de hărți, cărți de geografie, globuri pământești și fotografii din călătorii, ca un criminal trădat de obsesia sa, de-abia săptămâna trecută. Atunci m-a trăsnit și întrebarea: "Dar ce or avea alți călători în casă?" Își țin și ei la loc de cinste trofeele pătate de "sângele" victimelor lor, în acest caz... destinațiile pe care le-au cucerit? Revin la "locul crimei" sau, ca măsură de siguranță dacă nu se vor putea întoarce, păstrează un suvenir de la proaspăta "victimă"? 

Întrebările ar fi rămas fără răspuns dacă nu le-aș fi adresat (într-o formă mai normală, ca să nu sperii pe nimeni:D) pe grupul de Facebook al Blogosferei de Turism. Așa s-a născut a treia inițiativă comună a călătorilor profesioniști din România, după cum îmi place să-i numesc pe colegii mei de breaslă. Mai multe detalii, la finalul articolului. 

Înainte să navigați direct la încheiere, vă invit să pătrundeți în cuibușorul meu de călător, care, sper eu, ascunde surprize... plăcute. Da, intrați cu încredere!

Dacă ai mărit imaginea de mai sus, deja știi că în casa unei călătoare trăiește o... pisică. Care după toate probabilitățile (dovadă stă și poza în cauză) iubește foarte mult România. Trebuie să mă umflu în pene, se pare că am un învățăcel bun:D

Lângă atlasul geografic pe care mândria mea de elevă s-a așezat, literalmente, cu burta pe carte:D, se află hărți scoase la imprimantă, cu diferite trasee pe care le-am abordat de-a lungul anilor (de la Bucegi la Circuitul Muntelui Puturosu sau zona Băilor Herculane), dar și hărți rutiere de pe vremea când încă nu mă ghidam după gps. Tot pe măsuța pe care o poți studia și în imaginea următoare, se găsește unul dintre puținele suveniruri pe care le dețin - un mini glob pământesc, care-mi amintește de prima ieșire "ca-ntre fete" în afara hotarelor Bucureștiului, la Sinaia. De ce n-am prea multe suveniruri? Pentru că sunt de părere, așa cum am spus și în articolul "Cum să călătorești mai ieftin și mai des", că suvenirurile cele mai de preț sunt... fotografiile pe care le-am realizat într-un anumit loc și, în sens mai larg, amintirile pe care le păstrez în "sertarul" minții, nu diferite obiecte, de cele mai multe ori de calitate inferioară, pe care, de obicei, le arunc într-un colț și uit de ele, nefolositoare fiind.

harti si carti geografie
  

Revenind la "inventar", îmi sunt dragi manualele și memoratoarele care de-a lungul gimnaziului și liceului m-au ajutat să înțeleg mai bine lumea fascinantă care ne înconjoară. Nu am scăpat de ele, pentru că nu sunt  de o tristă amintire, orele când aveam geografie fiind unele dintre cele mai plăcute din viața mea! Nu a fost un stres în plus că, la Capacitate și BAC, am ales Geografia în locul Sportului, eu având deja în spate un bagaj de cunoștințe "de pe teren". Pentru mine, Oltul nu era un element abstract de pe o hartă mută, ci acea călăuză care m-a însoțit prin Țara Bârsei, între Turnu Roșu și Cozia și până în sud, prin câmpiile arse de soare...

Cum am cititul în sânge, manualele n-au fost niciodată de-ajuns pentru a-mi hrăni pofta de cunoaștere.  Pe lângă "Drumețind prin Munții Banatului" sau "Enciclopedia statelor lumii" (la nivelul anului 2003), un loc aparte o are cărticica din josul imaginii, cu acea căbănuță desenată. Este "călăuza turistului", după cum am aflat de pe prima filă, "Ghidul cabanelor" - întocmit de GH. Epuran. Are deja 50 de ani (!) și multe informații nu mai sunt de actualitate, dar este de-ajuns s-o răsfoiesc câteva secunde și pofta de munte mi se reactivează instantaneu!   

Presupun că ați zărit și acea cutiuță roșie. Acolo am strâns bilete de intrare la muzee, pliante culese de prin toate colțurile țării, cărți de joc cu imagini din România și un set de suporturi de pahare cu fotografii ale câtorva cetăți fortificate din Transilvania. Cu excepția ultimelor două "intruse", care pot intra la categoria suvenirurilor, cutiuța este seiful meu cu informații prețioase:) De fapt, dacă tot m-am apucat să "dau din casă", trebuie să recunosc că mai am două seifuri! Sunt bazată!:)) Unul ocupă un sertar întreg...

sertar cu pliante


...iar altul este camuflat într-un bibliograf unde am strâns tot felul de reviste și cataloage cu și despre destinații din toată lumea. Că oi iubi eu România, dar nu pot ignora restul mapamondului!

biblioraft cu reviste si cataloage turism


În imaginea de mai jos se află o armă letală (pe bune, este foarte grea, dar v-am zis că-s o mică ucigașă, muhahaha) pe care am achiziționat-o, culmea, de lângă o mănăstire. Voroneț! Cred că această nepotrivire a constituit unul dintre motivele pentru care mi-am călcat pe inimă și am zis: "Fie! Iau un suvenir!". Lângă buzduganul acela este... un glob pământesc, mai mare decât cel care-mi amintește de Sinaia. Îl am de la tata (îi mulțumesc încă o dată pentru el, știu că va citi!) și este un obiect de care am fost obsedată de mică. Îmi explic acum de ce-mi plăcea așa de mult!

buzdugan si glob pamantesc


Și dacă tot vorbeam că fotografiile sunt suvenirurile pe care le apreciez cel mai mult, iată-le în toată splendoarea! A se consulta legenda.

valea lui stan hai la bord peisaj romania hai la bord muntii dolomiti hai la bord micul trianon hai la bord
ionut si anda cetatea alba iulia cheile corcoaiei hai la bord budapesta hai la bord' brana caraimanului hai la bord
Legenda: 1 - Valea lui Stan; 2 - poster cu un peisaj rural din România; 3 - amintire de la "Honeymoon cu a(l)titudine" (mulțumesc încă o dată, Alexandra!); 4 - Micul Trianon; 5 - la cetatea din Alba Iulia; 6 - Cheile Corcoaiei; 7 - Budapesta (da, mai trec și pe la străini, iar în capitala Ungariei am fost deja de 4 ori, așa că era musai s-o am sub ochi); 8 - Brâna Caraimanului

Pentru că sunt o fată de marinar, nu puteau lipsi ca decorațiuni interioare, numa' bune ca să-mi fac poftă de mare chiar în mijlocul iernii, SCOICILE. Printre ele s-a strecurat și o pietricică de la unul dintre locurile mele preferate din România și sper că n-am vreo amintire de uraniu de la Ciudanovița!

bol cu scoici
bol cu scoici

Iar în încheiere... arsenalul! Adică o pernă de voiaj, care nu trebuie să-ți lipsească dacă te pune (știm noi cine!) să mergi, din București, mai bine de 15 ore cu trenul până la Budapesta (pe încercate!) și bețe de trekking+pelerina de ploaie, dacă ești un montaniard care se respectă (de fapt, dacă ești un om cu capul pe umeri, conștient de riscuri!).

perna voiaj
bete trekking si pelerina de ploaie

P.S. Sper că nu a deranjat pe nimeni analogia cu ucigașul/crima, dar citesc multe thrillere și cărți polițiste (Agatha Christie și suedeze), așa că înțelegeți de ce mi-a fost la îndemână această comparație:D

----------------------------------------------------

Acest articol face parte din prima serie de articole din 2013 a Blogosferei de Turism, dedicat amintirilor dragi și suvenirurilor aduse din călătorii. Unii dintre cei mai buni bloggeri de travel din România s-au alăturat inițiativei. Vă invit, așadar, să citiți și articolele scrise de:


Larisa Tais (Blogul Larisei):  Amintiri din călătorii
Rose Pink (CatherineCrossRoad): În casa călătorului
Anca Șerban (1001 Călătorii): Biroul de călătorii
Sorin Rusi (AirLinesTravel): Din casa unui călător pasionat de avioane
Alice Traveler: Suvenirurile mele aduse din călătorii
Adriana Cocic: Trofee de prin călătorii adunate
Naghiu Ovidiu (BucketList): Din călătorii adunate
Bialog: Cum recunoști casa unui călător
Elena Cîrîc: Ce am adus eu din călătorii
Paravion: Ce se găsește în casa unui călător
Romulus-Andrei Bena (Turist în țara mea): Bibliotecă de călător pasionat de istorie
Lucian HirsuTrofee de călătorie
Diana Slav (Hai-hui stângaci): Cutia cu povești