Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 1 decembrie 2012

10 destinatii din Romania care m-au impresionat, unele pana la lacrimi

La mulți ani, dragi călători români!

Cred că nu mai trebuie să spun, căci îmi tot bat gura de doi ani încoace, dar repet (pentru a nu știu câta oară) că... IUBESC ROMÂNIA! Și nu sunt îndrăgostită de această țară "oarecare" din Europa de Est doar de ziua sa națională, când orașele sunt decorate festiv și miroase a flori proaspete și a curățenie, pe toate străzile principale. O iubesc mereu, căci în fiecare călătorie reușește să mă surprindă. Chiar și atunci când îmi vine s-o strâng de gât și să fug peste mări și țări, pentru că îi sunt recunoscătoare că m-a crescut și mi-a oferit o nouă amintire pe cinste.

Drept mulțumire pentru toate clipele frumoase pe care mi le-ai dăruit, astăzi, de ziua ta, vreau să-ți fac reclamă și te invit să pornești într-o călătorie prin... tine, draga mea Românie. Alături de prietenii mei cititori, promit că o să te simți bine și poate o să fii și tu mirată de cât frumoasă ești, de fapt. 

În inedita noastră călătorie ne vom opri în doar 10 locuri, cele care au însemnat ceva mai mult pentru mine decât un punct pe o hartă, cele la care m-aș întoarce oricând, cele unde mi-au dat lacrimile atunci când am reușit să ajung. Bineînțeles, mi-a fost extrem de greu să aleg atât de puține destinații, pentru că tu, România, nu duci lipsă de locuri faine, și mai faine, foarte faine. A trebuit să fiu extrem de subiectivă și tot n-am putut face un Top 10. Așadar, vom poposi în locurile mele preferate din țară, în ordinea în care am trece dacă am porni într-un circuit, cu plecarea și sosirea în București.

Haideți la drum!

1. Mănăstirea-ruină Chiajna

Când am povestit despre dânsa, am numit-o "probabil cea mai frumoasă ruină din România". Încă nu mi-am schimbat părerea! Pe lângă aspectul ei de o hidoșenie răpitoare, legendele care se învârt în jurul ei, ca niște duhuri, o fac de-a dreptul delicioasă! Mă rog, oi fi eu prea subiectivă, pentru că mereu îmi atrăgea atenția din tren când mergeam spre Craiova sau chiar mai departe, spre Timișoara. Reușeam s-o zăresc doar câteva secunde, dar au fost de ajuns ca să mă facă să-mi doresc să stau lângă ea.

manastirea chiajna


2. Barajul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare

Am ales aceste două obiective împreună, pentru că sunt aproximativ vis-a-vis una de alta și chiar nu mă pot hotărî care mi-a plăcut mai mult! Mica depresiune în care sunt "băgate", la poalele Bucegilor, dar și a munților Leaota, duce pitorescul la extrem. Barajul este mititel, dar pare desprins dintr-un tablou, iar cascada, după părerea mea, ar câștiga orice concurs de "Miss".cascada 7 izvoare


3. Ciucaș

Muntele acesta m-a fascinat de mică, nu pentru că ar fi cel mai spectaculos (Retezatul, Apusenii sau Făgărașul l-ar putea întrece ușor în frumusețe), ci pentru că îl vedeam aproape de fiecare dată când plecam sau mergeam spre Brașov, unde s-a născut tatăl meu. Îi vedeam stâncile cu forme inedite, de multe ori înfășurate în ceață, și mi se păreau "wow". Mi-am dorit să ajung măcar o dată acolo, lângă ele. Deja devenise unul dintre visurile mele și sunt fericită să recunosc că... mi s-a îndeplinit! Nu vă pot spune ce sentiment am avut când am îmbrățișat stâlpul care marca Vârful Ciucaș! Traseul în sine nu fusese prea greu, deși și acum țin foarte bine minte o pantă criminală de la capătul Văii Berii. Dar când îți vezi visul îndeplinit, ești cel mai fericit om din lume!

Te iubesc, Ciucaș, și mereu vei fi o parte din mine!

placa varf ciucas


4. Sinagoga din Brașov

Văzusem sinagoga în repetate rânduri, în timpul multiplelor mele incursiuni prin orașul de sub Tâmpa, dar niciodată n-avusesem ocazia s-o cunosc mai îndeaproape, în interior. Până în ultima zi din infotripul balnear "Să redescoperim România", când m-am refugiat pentru câteva minute, singură, în incinta sa primitoare. Era prima dată când vedeam o clădire care strălucea, la propriu! Și când doamna care mi-a facilitat accesul mi-a mărturisit că din Brașov nu a fost deportat nici măcar un evreu și nici nu a fost nimeni omorât, am fost profund impresionată. Când părăseam sinagoga, cu mare regret, aveam lacrimi în ochi... De fericire, că făcusem cunoștință cu un măreț lăcaș de cult...

sinagoga brasov


5. Vulcanul de la Racoș, județul Brașov

Când am ajuns aici (din păcate, doar o singură dată până acum) am exclamat: "Ăsta e locul meu preferat din România!". Ce părere am acum? Cam aceeași:D Mi-a plăcut atât de tare aici încât am avut emoții foarte puternice urcând dealul până la buza vulcanului, și nu din cauza efortului:P Iar când am ajuns pe marginea conului și am privit în jur, m-a luat amețeala, și nu din cauza răului de înălțime, ci... pentru că era prea frumos ca să fie real! Dacă stau bine să mă gândesc, oare imaginea asta nu e doar în imaginația mea?:D Nu-mi rămâne decât să te invit să mergi și tu la el ca să-mi spui dacă am visat sau chiar e aievea.

vulcan racos


6. Tinovul Mohoș, județul Harghita

Nu cred că ar exista vreun om pe această planetă căruia să nu-i placă acest loc odată ce l-a vizitat! Ceea ce la prima vedere pare un simplu lac, cu turbăria din jurul său, este, la o privire mai atentă și la o ascultare activă a indicațiilor ghidului, un... un... un... VULCAN! Și tu te afli în mijlocul lui! Ups!

Eh, asta DA senzație, să plutești deasupra unui vulcan! Cum să nu mă îndrăgostesc de acest loc?

tinovul mohos


7. Bisericuța din Cisnădioara, județul Sibiu

biserica cisnadioara


Nu pot spune că e cea mai frumoasă biserică din țară, dar ocupă un loc aparte în cufărul meu cu amintiri, căci pe măsură ce o cunoșteam mai mult, ajungeam s-o iubesc din ce în ce mai tare. De unde atâta dragoste special pentru această mică necunoscută sibiană? Din prea multă pasiune pentru Ordinul Cavalerilor Templieri. Ce legătură cred eu că există între cele două? Te las să (re)descoperi în articolul pe care i l-am dedicat.


8. Castelul din Arcalia, județul Bistrița-Năsăud


castel arcalia

Cititorii mei fideli știu deja că acesta este castelul meu preferat din România. Da, nu e Branul, nu e Peleșul și nici al Huniazilor. Este Arcalia, un nume care nu spune nimic majorității românilor. Și totuși, într-o comună aparent banală din nordul țării, s-a nimerit să existe această minunăție de "turtă dulce". Am aflat de dânsul întâmplător, pe internet, dar în momentul în care i-am văzut turnulețele, mi-am zis că trebuie NEAPĂRAT să-l văd în realitate. Mă gândeam că nu e în România și cine știe când voi ajunge pe meleaguri poate prea îndepărtate, dar când am citit că e la noi în țară, am căscat gura maaaare și n-am mai avut stare până n-am pășit în fața lui.

L-am privit de aproape în două dăți și sunt sigură că nu mă voi sătura vreodată de el! Mi-e foarte ciudă că e așa de departe de București!!!


9. Biserica de piatră din Densuș, județul Hunedoara

Sincer, nu știu cum de n-am povestit de ea până acum. Rușine să-mi fie! Rușine, mai zic o dată! Pentru că acest drăguț lăcaș de cult s-ar putea să fie cea mai veche biserică din Europa! Și aici cred că l-am cucerit, definitiv, pe Ionuț, pentru că este singurul obiectiv din țară unde chiar l-am văzut pe dragul meu partener de năzbâtii că deschide gura larg și e pur și simplu uluit. Eu îl adusesem aici și, deși era sceptic la ideea de a vizita o biserică (ca oricare alta, nu?:D), când a dat cu ochii de ea, s-a îndrăgostit în 0,00001 secunde! Apoi s-a uitat la mine...

Mie mi se pare atât de frumoasă încât nu pot găsi cuvinte îndeajuns de mari ca s-o reprezinte în totalitate. Și o iubesc!

biserica densus


(sursa foto, credit: Lucian Ilica)


10. Cheile Corcoaiei

La prima vedere, par două valuri care s-au oprit într-un veșnic duel, rămase pe vecie față-n față fără să reușească să se înfrunte. Sau, dacă ne punem și mai mult la lucru imaginația, explorarea lor ne-ar duce prin burta unui ditamai balaurul, ceea ce nu e prea departe de legenda locului.

Le-am descoperit, întâmplător, pe internet și a fost dragoste la prima vedere. Nu mai văzusem chei atât de interesante! Evident, mi-am dorit să ajung imediat. Din păcate, a trecut prea mult timp până să reușesc să fac cunoștință cu ele, dar întâlnirea a avut loc, până la urmă, în prima săptămână a acestui an. Presimțeam că în momentul în care o să le văd, din prea multă dorință, o să-mi dea lacrimile, dar m-am înșelat cu... câteva minute. Am plâns, într-adevăr, dar la plecare, când am aruncat o ultimă privire spre cheile mele favorite... Ah... ce dor îmi e de ele!

cheile corcoaiei cerna sat


Plus 5 locuri care ar fi meritat și nu știu cum de n-au mai intrat în top: 

Pentru că eu mă atașez prea tare de unele locuri și presimt că le-am nedreptățit pe altele, i-am rugat pe părinții mei, dar și pe partenerul meu în mai toate călătoriile, Ionuț, să-mi spună care sunt favoritele lor din România. După cum mă așteptam, nici ei nu s-au putut hotărî la doar 10 locuri, așa că am făcut o concesie: le-am permis să mai adauge într-o listă opțională maxim 5 destinații. Iată ce a ieșit:


- destinațiile sunt în ordine aleatoare-


Preferințele lui Ionuț:

2. Densuș


Preferințele matelotului Nicu aka tata:

1. Delta Dunării - Plaja din Sulina
2. Peștera Șugo
3. Plaja de nudiști din Costinești :D
5. Peștera Muierii
8. Frumoasa, județul Harghita
10. Răchițele - Beliș

Opțional: Biserica de lemn din Surdești, Lapiezurile de la Ponoare, Valea Gârcinului, Gârâna-Trei Ape, Pasul Rotunda


Preferințele Ginei aka mama:

4. Lacul Lala Mare
5. Cheile Nerei
6. Ceahlău - PanaghiaPost scriptum:
Dacă ai nevoie de orice informație despre obiectivele și locurile menționate mai sus, îți stau la dispoziție. Poți lăsa un comentariu la acest articol sau vorbim "între patru ochi". Datele mele se găsesc în pagina de Contact.

...................................................

Acest articol face parte din campania blogosferei de călătorii românești de promovare a unor destinații din țara noastră care merită vizitate. Este cea de-a doua campanie de acest fel, după cea în care vă recomandam destinații de city-break din România. Astăzi, de Ziua Națională, mai multe bloguri au scris despre cele mai frumoase 10 destinații din România. Vă invit să le citiți. La Mulți Ani, România!

Ioana Budeanu - 10 locuri pentru care iubesc România
Ioana Pătrășcoiu (Viajoa.ro) - 10 locuri din România pentru 2013
Cezar Dumitru (Imperator Travel) - La mulți ani România!
Alice - România, te iubesc! 10 obiective
Mirel Matyas - Top 10 destinații turistice românești
Caterina - Doar 10 dintre minunile României
Alexandra (Blogul de călătorii) - Top 10 România
Cătălin Nenciu (TravelBadgers) - România. Top 10 destinații
Ioana (Printre rânduri) - Dulce Românie, ce-mi faci tu mie?
Liliana Oprișan (Plăcerea de a călători) - Lovely Romania
Ciprian Caraba - Călătorește românește. 10 destinații
Alina Danciu (Lumea Mare) - De zece ori România
Anca Argesiu (FunTur) - Dragostea mea pentru România în 10 amintiri subiective
Bia (Bialog) - 4 ani de Bialog și 10 locuri superbe din România
Naghiu Ovidiu - Top 10 destinații favorite din România
Dorin Țăranu (Totul despre hostel) - 10 destinații turistice românești ce merită vizitate
Florin Arjocu (Drum liber) - 10+1 locuri unde să mergi în iarna 2012-2013