Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

DE NERATAT: Pestera cu Cristale din Mina Farcu

Știu că o să par sărită de pe fix, dar trebuie s-o spun. Nu mă pot abține! Noi, românii, suntem tare norocoși. Nu trebuie să plecăm din țară ca să vedem locuri faine, pentru care străinii ar da bani buni ca să reușească să le viziteze. Suntem însă inconștienți de potențialul acelor locuri și uneori îmi vine să mă bat pe mine că nu le promovăm așa cum ar merita. 

Nu de alta, dar azi îți prezint o peșteră unică în Europa de care sunt aproape sigură că n-ai auzit. Ca să nu mai zic că, în lume, nu mai există decât UNA SINGURĂ amenajată turistic, tocmai în Africa de Sud. 

Și noi tot cu Peștera Urșilor sau Muierii ne lăudăm?

pestera cu cristale

Nu neg că peșterile pe care le-am menționat adineauri sunt absolut superbe, dar după ce vizitezi Peștera cu Cristale din Mina Farcu ți se schimbă, în totalitate, percepția asupra lumii subterane.

Să nu te simți prost că n-ai știut de existența ei până acum și, prin urmare, nici n-ai vizitat-o. Trebuie să recunosc, nici eu n-aveam habar că avem o asemenea minunăție la noi în țară până în iunie, anul acesta, când presa a anunțat (fără surle și trâmbițe) deschiderea ei (pentru prima dată!), cu o investiție pe care și-ar fi permis-o cam orice vedetuță autohtonă: doar 60.000 €! (sursa) Finanțatorul? ONU (nu UE, cum ne-am fi așteptat), prin Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu (GEF, pe scurt). Undeva spre vara viitoare sau chiar mai repede (Doamne ajută!), traseul prin peșteră va fi facilitat de... un trenuleț! O idee nemaipomenită, zic eu, care va urca rapid peștera în topul obiectivelor foarte apreciate de turiști. Eu îți propun să nu aștepți până atunci, când curioșii vor da năvală să vadă minunea, și să faci cunoștință cu splendoarea din subteran chiar mâine, dacă se poate!

Cum ajungi?

Până la ea, ai cale destul de lungă de străbătut, dar noroc că s-a format fix în Apuseni, un colț de Rai mioritic de care nu ai cum să nu te îndrăgostești, așa că drumul va fi o încântare perpetuă. Îți recomand să te duci până la peșteră cu un automobil, pentru că așa e cel mai comod și nu ai altă alternativă de a ajunge la destinație decât "ia-mă nene", în căruță sau ce s-o mai nimeri. Doar n-o să mergi peste 25 de km pe jos!

Din Beiuș, județul Bihor, urmează indicatorul spre Peștera Meziad, pe DJ 764. Când ajungi la intersecția din Remetea spre Meziad, mergi tot înainte, până ajungi în satul Roșia. Aici îți continui drumul până în centru (o piață mai largă), unde vei vedea primele bannere și indicatoare spre Peștera cu Cristale. Urmează-le! Vei începe să urci un deal, de unde ți se deschid superbe panorame spre ținutul Apusenilor...

peisaj langa pestera cu cristale


peisaj de la pestera cu cristale


peisaj de la pestera cu cristale


peisaj de la pestera cu cristale


...și, în scurt timp, vei zări pe stânga această căsuță, unde trebuie să te prezinți ca să te echipezi pentru expediție și să plătești taxa de intrare (15 lei/adult), o valoare prea mică pentru cât de bogat te vei întoarce acasă:

anda si casca la pestera cu cristale


casti intrare pestera cu cristale


Aviz amatorilor, tot de aici poți să cumperi suveniruri:

suveniruri pestera cu cristale


Explorarea magnificei peșteri se realizează doar însoțit de ghid, unul de gen feminin și foarte simpatic, care spre deosebire de alți colegi de breaslă, nu purta încălțăminte cu aderență bună, ci niște simpli teniși. Tu, evident, o să fii mai bine echipat, da???

Toată vizita durează doar 20 de minute și spun "doar", pentru că o să ți se pară muuult mai scurtă și odată ce privirile-ți vor fi hipnotizate de strălucirea incredibilelor cristale, n-ai să mai vrei să pleci! Ce mi s-a părut foarte interesant și mă grăbesc să-ți spun, ca să nu uit:D, este "paradoxul cristalelor", așa cum îmi place să-l numesc. Deși nestematele sunt foarte fragile, greutatea lor este considerabilă! Știu, pare de necrezut, dar te asigur că am dreptate, căci ghidul mi-a înmânat un cristal (bineînțeles, unul sacrificat pentru studiu turistic), special pentru a "testa" acest paradox.

Să revenim la vizită. Ea începe cu o galerie de mină, căci fix aici s-a exploatat bauxită. Atunci nu se știa de existența peșterii, așa că minerii și-au văzut de treabă până într-o zi din 1987, când și-au dat seama că "au făcut-o de oaie". Dăduseră peste ceva extraordinar, dar din păcate distruseseră o parte din comoară. Bine că totuși au făcut această descoperire destul de rapid, când încă s-a mai putut salva o bucățică din peșteră!

Deci, în prima parte a vizitei, trecem prin această galerie și admirăm un muzeu al mineritului.

mina farcu


mina farcu


mina farcu


mina farcu


exponat mina farcu


Apoi părăsim lumea muncilor grele și urcăm pe niște scări SF...

scara spre pestera cu cristale

scara spre pestera cu cristale


...spre lumea fascinant de strălucitoare a cristalelor. Menționez că nu am îndrăznit să folosesc blitz-ul, așa că aparatul foto nu a putut surprinde întru totul scânteierile suave și neprihănirea cleștarelor, dar sper să-și fii făcut treaba îndeajuns de bine ca să-ți dorești, la rândul tău, să faci o călătorie pe tărâmul prețiozității:


pestera cu cristale pestera cu cristale pestera cu cristale pestera cu cristale
pestera cu cristale pestera cu cristale pestera cu cristale pestera cu cristale

pestera cu cristale


in pestera cu cristale


pestera cu cristale


Când ajungi la capătul sectorului turistic, pe de o parte vei fi... dezamăgit/ă, pentru că povestea frumoasă se apropie de sfârșit...


capat pestera cu cristale


...iar pe de altă parte vei fi foarte încântat/ă de finalul pe măsură, când îți va spune "La revedere" chiar simbolul peșterii, libelula:

libelula din cristale pestera farcu


De aici încolo, accesul este permis doar în grupuri foarte restrânse, celor care sunt dispuși să plătească bine și care au cunoștințe de speologie. Ar urma (sursa: panoul de lângă peșteră):

- sectorul speologic: vizita se face în grup de maxim 3 persoane, cu programare prealabilă. Taxa este de 150 lei/grup, la care se adaugă chiria echipamentului de protecție, în valoare de 10 ron/persoană

- rezervația științifică: vizita este posibilă pe bază de planificare, DOAR în scopuri științifice și durează maxim 2 ore. Accesul - în grup de 2 persoane (ghid + vizitator). Taxa, ATENȚIE... 450 ron!

De ce turistul obișnuit nu poate vizita toată peștera? Simplu. Pentru că încă nu se știe cum ar reacționa cristalele la creșteri bruște de temperatură, umiditate s.a. Și, evident, din rațiuni de securitate, pentru că, din păcate, nu toți turiștii sunt la fel de educați ca tine și ca mine.

Traseul de întoarcere este același cu cel pe care am venit, dar se mai face o oprire în galerie, unde vezi... cică, doar două găuri:

put mina farcu


Sub ele, sălășluiește un mare "bau-bau", adică o haldă de steril, resturile exploatării bauxitei. Din ea, se scurge încă un pârâiaș toxic, care formează totuși, nu la mare depărtare (pe drumul spre peșteră) o cascadă drăguță. Te rog, nu bea apă!

cascada mina farcu


cascada mina farcu


cascada mina farcu


O mare bilă albă trebuie să acord faptului că nu se percepe taxă de fotografiere și filmare în scopuri de agrement. Turismul românesc are încă o mare hibă la acest aspect, câteva impresii putând fi citite la articolul despre domeniul din Buftea.

Dacă te-am convins că peștera asta merită o vizită, poți să-mi spui printr-un comentariu. O lume incredibil de frumoasă este doar la o ușă distanță...

intrare pestera cu cristale


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!

~

Comentariile postate până în iulie 2014:

Larisa - 18.11.2012:

Ce bine iti sta cu casca :p. 
Da, avem locuri frumoase in Romania, locuri unice poate dar avem o hiba la facut turism, care tine de multe, de mentalitate, de educatie, de promovare, de investitii etc..eu personal sper sa se remedieze cu timpul. 
Citeam pe net acum cateva zile despre Castelul Corvinilor? cum este in paragina si ploua prin acoperis...m-am enervat teribil sa aflu asta. Daca altii l-ar avea, probabil ar fi supet restaurat si cunoscut in toata lumea. Desigur noi nu avem mijlocele lor materiale, dar nici vointa si interes nu prea este. 
Frumoasa pestera, nu o stiam....


Daniela - 18.11.2012:

E frumoasa pestera ! Mi-am propus s-o vizitez neaparat !
Ce aproape e de mine, in judetul vecin ! Nu sunt doua saptamani de cand am trecut prin Beius !
Multumesc pentru informatie !


Anda (eu) - 18.11.2012:

Multumesc pentru compliment, draga Larisa!:) Imi pare foarte rau si de Corvini, nici nu stiam ca e intr-o situatie grava, pentru ca tot in renovare l-am vazut. Stiu ca vin acolo multi turisti straini si daca vad naspeturi, atunci chiar ma supar! E unul dintre cele mai frumoase castele din lume si nu stim sa profitam de ce avem. Avem o pestera unica, de o frumusete incontestabila, si... cine stie de ea? Ma rog, aici exista inca o scuza: e deschisa doar de 5 luni!

Radu - 19.11.2012

Multumesc pentru sugestie... Chiar imi place sa imi vizitez tara. Numai ca uneori ajung la capatul imaginatiei mele. 


Anda (eu) - 19.11.2012

@Daniela: E musai s-o vizitezi. Nu ai nicio scuza s-o ratezi, mai ales ca e asa aproape de tine!!! Ah... ce frappe si salata Caesar bune am savurat in Beius! 

@Radu: Ma bucur ca am fost utila. Nu trebuie sa-ti pui prea mult imaginatia la treaba in cazul vizitelor prin Romania. Doar ia o harta. Cauta o zona in care ne-ai prea fost si da un search pe Google. Sigur vei descoperi macar o poza care o sa-ti faca cu ochiul;) 


Mira - 20.11.2012

Ufff, clar ca nu o sa merg acolo, fiindca n-am automobil :D Acum, serios, mi-a placut ce ai povestit tu aici, Anda, este tare interesanta pestera asta, cu siguranta merita vazuta. 


Anda - 20.11.2012

Hahaha. Hai, mai, Mira, ca gasesti tu o cale sa ajungi acolo, daca iti doresti cu adevarat! Nici eu n-am masina, dar am imprumutat. Iar daca n-ai carnet, faci tu cumva sa gasesti un sofer. Iti promit ca merita vizitata, nu degeaba e unica pe continentul nostru! 


Andreea B - 21.11.2012

Ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blogul. Citind primul paragraf pe care l-am simtit scris din suflet mi-am dat seama ca esti exact omul de care are nevoie tara noastra. Iti impartasesc atitudinea. Si eu incerc sa fac cat pot de multe in promovarea frumusetilor si valorilor romanesti, nu neaparat cele deja promovate. 

De exemplu stiati ca... pe melaguri buzoiene putem gasi un lac dulce intr-un masiv sarat si pestera 6S dubla detinatoare a recordului mondial de cea mai lunga cavitate formata in sare (ca tot am citit de o pestera faina in postarea ta)? Vinovatul este Platoul Meledic, el adaposteste aceste minunatii :). 

Sau stiati ca... cel mai bun cascaval din lume (parere subiectiva normal) este facut la Soveja, judetul Vrancea? Localitatea de unde a cules Alecu Russo balada Miorita isi are radacinile in Rucar Bran, a aparut odată cu aşezarea in zona Vrancea a taranilor fugiţt din localităţile argesene Rucar si Dragoslavele de pe valea Dâmbovitei. Si totusi, mai cunoscut este cascavalul de Rucar. Eh... diferente ale perceptiei. 


Anda (eu) - 21.11.2012

Multumesc tare mult, Andreea, pentru cuvintele frumoase. Numai bune de auzit inainte de culcare;) 

De Platoul Meledic am auzit intr-un reportaj la TVR, dar nu stiam de pestera aia. Am o presimtire ca nu se poate vizita. Ma insel? Ai vazut-o? 


Andreea B - 21.11.2012

Acum nu se mai poate vizita, nici eu nu am reusit. S-a surpat intrarea sau ceva de genu. 


Anda (eu) - 22.11.2012

Poate va fi la fel de norocoasa ca Pestera Farcu: va beneficia de o investitie. Ca fiind si ea asa de deosebita, eu as fi printre primii care m-as duce s-o vad:P Si sunt sigura ca m-ar urma multi altii, presimt... mai mult straini 


Marin Badea - 03.08.2013

Anca, m-ai convins cu pestera Farcu. Peste o luna voi fi cateva zile la Stana de vale si o voi vizita. Si nu numai pe ea. 
Mii de multumiri. S-auzim numai de bine 


Anda (eu) - 03.08.2013

Oh, eu iti multumesc ca ai avut rabdarea si interesul sa citesti. Distractie placuta, Marin, si astept sa revii cu impresii! 


Marin Badea - 30.09.2013

Asa cum am promis am vizitat pestera cu cristale din mina Farcu. E cu adevarat minunata. Am beneficiat la ceas de seara de o vizita intr-un grup restrans .... doar 4 persoane. A urmat Pestera Scarisoara, Pestera ursilor si Pestera Meziad. Multumesc pentru informatiile tale. ............................... Apoi am plecat in minunatul Maramures. Insa asta este o alta frumoasa poveste pe care o voi relua/continua anul viitor. Sa auzim numai de bine. 


Anda (eu) - 01.10.2013

Multumesc tare mult ca ai revenit cu impresii si ma bucur ca ti-a placut. Ai vizitat numai bijuterii de pesteri, ce sa spun, te invidiez! :) 


Emilul - 02.05.2014

Abea astep sa merg si eu la Pestera Farcu, find la doar aprox 11 KM in Cabesti :D 


Anda - 08.05.2014

Sper sa ajungi cat mai repede. Asemenea minunatie nu trebuie amanata! Vizitare placuta iti doresc, sigur va fi... placuta :)


Costel - 04.07.2014

Buna 
Trebuie programare sa poti vizita pestera in calitate de turist? 
Am citit pe unele site-uri cum ca ar trebui sa suni inainte, pentru a se organiza grupuri de 10 persoane. La mijlocul lunii ajung prin zona. Si nu as vrea sa ratez asa minunatie. 


Anda - 04.07.2014

Buna Costel, 

Presupun ca programarile se efectueaza doar in extra-sezon, vara nu este cazul, atata timp cat ajungi la o ora rezonabila (dupa 10 dimineata si pana in ora 16-17, ca in cazul altor muzee). Nu era un anumit orar afisat acolo, insa programarea este necesara oricand daca vrei sa vezi si sectoarele nedeschise publicului larg (si accesul se plateste in plus). 

Vizitare placuta! Si asteptam impresii la intoarcere :)

---

UPDATE 2015, direct de la CENTRUL PENTRU ARII PROTEJATE ŞI DEZVOLTARE DURABILĂ

Sectorul turistic poate fi vizitat, zilnic, conform următorului program:

Perioada 15 iunie - 15 septembrie, între orele 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.00).
Perioada 1 martie - 15 iunie, respectiv 15 septembrie- 1 decembrie, între orele 10:00 şi 17:00 (ultima intrare la ora 16.00).
În perioada 1 decembrie - 28 februarie, vizitele se vor putea realiza doar cu programare prealabilă, la unul din numerele de telefon: 0749/094161 şi 0755/512689.

11 comentarii:

 1. Ai descoperit o adevarata comoara, eu stau in Beiu, si nu stiam atatea....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Important este ca avem aceste comori, odata si odata tot aflam de toate. Si cu cat sunt mai aproape de noi, cu atat mai mare va fi bucuria descoperirii lor :)

   Te mai astept la bord, oricand!

   Ștergere
 2. Fost, vazut, placut enorm......pacat insa ca drumurile apusenilor sunt varza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca am postat aiurea. Multumesc mult Anda pentru informatii.

   Ștergere
  2. Pestera este in Apuseni si, intr-adevar, drumurile nu sunt asfaltate, sunt lasate in voia lor si a naturii. Dar tocmai drumurile acestea imposibil de calcat cu rotile masinilor aduc un plus de farmec Apusenilor. Poate ca e mai bine ca totul sa ramana aici cantonat in trecut :)

   Ștergere
 3. miss Valentina Ciuhandu, tot tu te ocupi de cea mai faina pestera turistica din Apuseni? :)

  RăspundețiȘtergere
 4. As avea si eu o întrebare! Nu am fost niciodata in aceasta zona si as dori sa stiu despre scările acelea,cat este de urcat pe ele ( cu aproximație ) si daca sunt extrem de abrupte! Am suferit o intervenție chirurgicală si as vrea sa evaluez cat mai corect totul!
  Eu vreu sa merg dinspre Baile Felix! Oare drumul o fi bun,pentruca masina mea are garda joasa? Multumesc anticipat pentru raspuns!

  RăspundețiȘtergere
 5. As avea si eu o întrebare! Nu am fost niciodata in aceasta zona si as dori sa stiu despre scările acelea,cat este de urcat pe ele ( cu aproximație ) si daca sunt extrem de abrupte! Am suferit o intervenție chirurgicală si as vrea sa evaluez cat mai corect totul!
  Eu vreu sa merg dinspre Baile Felix! Oare drumul o fi bun,pentruca masina mea are garda joasa? Multumesc anticipat pentru raspuns!

  RăspundețiȘtergere