Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 25 octombrie 2012

Lectie de viata la Sinagoga Neologa din Brasov

La poalele Tâmpei, într-un cotlon dintre două clădiri înalte, se ascunde o comoară pe care nici crunții naziști n-au reușit să pună mâna. Luni dimineața, pe 22 octombrie 2012, eu am avut onoarea s-o descopăr, mai splendidă ca niciodată. M-a impresionat aproape până la lacrimi și sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să o cunosc. Numai eu și doamna de la secretariat, în mijlocul unui lăcaș de cult foarte primitor, strălucind a puritate și a speranță... Sinagoga Neologă din Brașov a devenit unul din locurile mele preferate din România!

interior sinagoga neologa brasov

În jurul orei 10, într-o dimineață răcoroasă din prima zi a săptămânii, pășeam sfioasă în curtea brumată de pe strada Poarta Șchei, la numărul 29. Nicio mișcare, niciun sunet... Se auzeau, din când în când, doar cele câteva mașini care zburdau spre centrul orașului. Ușa grea care mă ținea departe de interiorul sinagogii era ferecată, iar în curte nu era nimeni. Eram doar eu, privind spre o minunăție construită între 1899 și 1901, în stil neogotic cu accente maure.

sinagoga neologa brasov seara

sinagoga neologa brasov seara


Știam că, de aproximativ o oră, se poate vizita sinagoga și nu aveam de gând să plec până nu făceam cunoștință cum se cuvine. Așa că am sunat la numărul de secretariat afișat pe ușă și foarte curând mi-a răspuns o doamnă care m-a întrebat cine sunt. I-am spus că sunt un turist care vrea să viziteze sinagoga și mi-a zis că vine imediat. În răgazul în care am așteptat-o, cu nerăbdare, am parcurs textul inscripționat în stânga intrării:

1807-2007 
La 16 iunie 2007 s-au împlinit 200 de ani de la așezarea în Brașov a primei familii de evrei. În aceste două secole, în conlocuire cu celelalte naționalități, evreii au contribuit la dezvoltarea economică și culturală a ținutului. Au dus o viață comunitară bogată, au înființat școli, au adus rabini învățați, au construit sinagogi păstrând credința moștenită de la străbunii lor. 
În ultimii 50 de ani, mulți dintre ei au ajuns în noua lor patrie - Israel, dar în inimile lor păstrează și dragostea pentru țara în care s-au născut - România.

Tocmai reflectam asupra vorbelor frumoase pe care tocmai le citisem că și apare doamna secretară, care-mi deschide ușa și mă invită, politicos, înăuntru. Îmi spune că intrarea costă 5 lei, îi plătesc și imediat mă minunez de cât de frumoasă este sinagoga!!! Nu apuc bine să zic ceva, că însoțitoarea îmi spune că aprinde luminile. Atunci am fost și mai uimită! Pur și simplu, sinagoga strălucea! Era atât de frumoasă încât nici nu știu cu ce s-o asemuiesc. Cu o piatră prețioasă ar fi prea puțin pentru măreția ei...

interior sinagoga neologa brasovDupă ce am reușit să mă dezmeticesc, am început să discut cu secretara. Mi-a mărturisit că vizitatori vin, de obicei, doar vara, că deschide sinagoga oricărui doritor și că arată așa de bine pentru că a fost renovată în 2001, atunci când s-au împlinit 100 de ani de existență a edificiului.

I-am mărturisit că am vizitat și sinagoga din Budapesta (cea mai mare din Europa) și mi-a replicat că e de părere că surata din Brașov e realizată după modelul celei ungurești. Adevărul este că, în interior, seamănă destul de mult.

Apoi, i-am povestit și de vizita la sinagoga din Șimleu Silvaniei, foarte degradată, de unde știam că au fost deportați mulți evrei. Mi-a spus că din nordul Transilvaniei și din Moldova au fost deportați cei mai mulți evrei români și că în Brașov nu a fost omorât niciun evreu și nici nu a fost deportat vreunul! Asta da lecție de viață și o informație demnă de reținut!

Și tot vorbind, tot vorbind, nu făcusem nicio poză. Mi-era cumva jenă să scot aparatul să trag câteva cadre, știind cât de stricte sunt în această privință bisericile ortodoxe, mai ales. Dar mi-am zis că nu pățesc nimic dacă cer permisiunea. Și, foarte veselă, secretara îmi spune că pot face câte poze vreau (doar ați plătit biletul!) și pot explora sinagoga în voie, că doar nu stricați nimic! I-am mulțumit foarte mult și i-am explicat care erau temerile mele, având experiență negativă în acest sens la alte lăcașe de cult.

interior sinagoga neologa brasov

interior sinagoga neologa brasov


După ce mi-am luat "La revedere" de la doamna secretară și de la incredibil de frumoasa sinagogă, mă gândeam cât de simpatică a fost cea care mi-a deschis ușa și că datorită acestei atitudini evreii conduc lumea! Bravo lor!

..................................................................................................................

Program de vizită:

Luni-Vineri: 9-16

Prețul de intrare: 5 lei/persoană

Programări după orele de vizitare la tel: 

0268. 511. 867 secretariat
0757. 570. 804 vicepreședinte
0741. 414. 246; 0757. 570. 803

În Brașov, mai există o sinagogă, de rit ortodox, pe strada Castelului, la nr. 64. Poze și mai multe detalii despre dânsa, poți găsi aici. Din păcate, aceasta nu se poate vizita.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi vreo poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

15 comentarii:

 1. Şi eu mereu am găsit poarta ferecată, cum spui tu, şi n-am ajuns niciodată să o vizitez. Într-adevăr, este frumoasă, aşa că data viitoare nu voi mai pleca fără să o văd :) Şi e minunat că poţi face fotografii :)

  RăspundețiȘtergere
 2. O mare bila alba pentru ca nu este fotografiatul interzis, intr-adevar. Pai, sa n-o ratezi! Eu tot am vrut s-o vad, dar pana acum nu reusisem. De fapt, nici nu stiam ca se viziteaza! Duminica seara, ma plimbam prin oras si am trecut prin dreptul sinagogii si atunci am zarit programul. Stiindu-ma si a doua zi in Brasov, am zis ca trebuie sa fac cumva si, de data asta, s-o cunosc mai indeaproape. Nici nu gandeam cat de mult o sa-mi placa!

  RăspundețiȘtergere
 3. Pacat ca putini au o astfel de atitudine fata de turisti.... Foarte frumoasa sinagoga, nu o stiam, poate o sa trec si eu s-o vad cand mai ajung pe la Brasov :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Trebuie s-o vezi neaparat. Nu este un obiectiv turistic obisnuit al Brasovului, desi ar merita sa fie. Iar daca toti ghizii/administratorii/deschizatorii de usi la monumente ar avea aceeasi atitudine, cred ca turismul din Romania ar functiona mult mai bine. Nici nu ar mai conta prea mult ca o cladire e in ruine, daca ti se face o prezentare frumoasa a ei, ti se vorbeste pe un ton amabil si nu-ti este interzisa o activitate banala, de a-ti lua ca amintire o amarata de poza!

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumim de postare si de informatii...am trecut de zeci de ori prin Brasov si habar nu am avut de existenta ei...trebuie neaparat sa o vedem...pacat ca in week-end nu se poate...

  RăspundețiȘtergere
 6. Ma bucur ca am fost de folos;) Puteti s-o vedeti si in week-end, daca sunati in prealabil la numerele de telefon de la finalul articolului. La cat de amabila a fost insotitoarea mea, sunt sigura ca va deschide usa si in week-end

  RăspundețiȘtergere
 7. Ce frumoasa e..sincer e prima data cand vad o sinagoga la interior. :) In decembrie sper sa ajung sa vad una, dupa ce am vazut poza ta am pus-o pe lista. Aveam atatea de vazut ca o lasasem pe dinafara, dar am bagat-o, macar sa reusesc sa intru putin :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Oooo... Trebuie s-o vezi neaparat. In poze nu-si arata toata frumusetea! Ma bucur (sau sa-mi para rau?:D) ca ti-am adaugat un nou obiectiv pe lista. Ce sa fac daca Romania e asa de frumoasa?:))

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte frumoasa descrierea ta.
  Eu mi-am facut un tel din a vizita cat mai multe sinagogi, in tara si in strainatate. Pana acum am vazut sinagogile din Timisoara, Lugoj, Resita, presum si Marea Sinagoga din Budapesta.
  Din pacate, in Romania aceste lacase de cult nu beneficiaza de promovarea pe care o merita. Majoritatea sunt inchise, iar lumea se uita suspicios la tine daca iti exprimi dorinta de a le vizita.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru apreciere. Interesant telul tau. Cred ca-l impartasim. Am vazut sinagoga din Budapesta si Simleu Silvaniei in interior, iar din exterior (cele doua din Bucuresti, Timisoara si Oradea, cea din Sibiu, Targu Mures). Probabil,si mai multe, dar nu le-am dat la vremea respectiva importanta cuvenita.

   Din pacate, ai mare dreptate: sinagogile nu sunt obiective turistice in adevaratul sens al cuvantului.Pana si cei din comunitatea evreiasca sunt suspiciosi cand vrei sa le vizitezi: toti cu care am vorbit m-au intrebat imediat cine sunt. Sunt doar un simplu turist...

   Ștergere
  2. Am fost zilele trecute în Brașov și, amintindu-mi de articolul tău, am vizitat și sinagoga. Subscriu la tot ce ai scris, e într-adevăr un loc superb, iar oamenii sunt foarte prietenoși. Păcat la acest loc este mai degrabă o excepție decât o regulă și, în timp ce bisericile se bucură de o promovare exagerată, sinagogile sunt lăsate aproape complet uitării.

   Ștergere
  3. Ma bucur ca ai ajuns si ca ti-a placut atat de mult.
   Fondurile se dau si in functie de numarul de credinciosi, iar iudaismul, nefiind religia oficiala a Romaniei si mai avand putini practicanti in Romania, nu beneficiaza de acelasi interes. Din pacate, pentru ca este un patrimoniu extraordinar, care ar atrage multi turisti, avand in vedere si numarul mare de sinagogi ramase in tara.

   Ștergere
 10. Intr--adevar Sinagoga Neologa din Brasov este minunata! Am vizitat aceasta sinagoga acum o luna in urma!

  RăspundețiȘtergere