Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 5 septembrie 2012

Feerie in roz, in Parcul Circului

Bucureștiul nu e cel mai frumos oraș din România. E doar cel mai mare. Chiar dacă m-am plictisit de el și vreau mereu să-l părăsesc pentru zări mai luminoase, uneori mă surprinde... în bine. Parcă simțind că m-am săturat de el, Bucureștiul îmi trântește în față un peisaj minunat, ca să mă convingă să mai locuiesc aici, încă o zi.

Trebuie să recunosc, luni (3.09) m-a cucerit din nou. Singura întrebare care rămâne este: până când va ține hipnoza?

lotus egiptean parcul circului bucuresti

Arma secretă a Capitalei a fost... lotusul egiptean. L-a "costumat" într-una din culorile mele preferate (roz, cealaltă e mov) și nu a apelat la un singur truc, ci la zeci de stratageme, una mai manipulatoare decât cealaltă.

Ca să mă fac mai bine înțeleasă, orașul mi-a întins la picioare un covor de lotuși egipteni, supli și firavi, dar puternici prin coloritul lor atractiv. Presupun că Bucureștiul știa de undeva că vin cu aparatul de fotografiat în Parcul Circului și atunci a făcut el cumva să plec de aici... fericită.

Am ajuns pe la 11 dimineața în marea grădină publică din sectorul 2. Am fost întâmpinată, după primii pași, de zgomotoasa agitație a copiilor. Dar nu am fost deranjată. Ba din contră. Nu aveam nevoie de un energizant mai bun pentru un început de săptămână.

Venind dinspre Șoseaua Ștefan cel Mare, am coborât una dintre alei și atunci mi-am adus aminte că, de fapt, cobor în fosta groapă Tonola, care și-a pierdut "statutul" de gaură dizgrațioasă când arhitectul Valentin Donose a transformat-o, în 1958, în splendida împărăție verde de azi.


parcul circului bucuresti

culori parcul circului bucuresti

alee parcul circului bucuresti

alee parcul circului bucuresti

Chiar înainte să ajung la baza dealului ce formează Parcul Circului, am auzit niște vuiete. Se asemănau cu încântătorul cântec al cascadelor. Mi-am dat seama că am ajuns la "regele" acestui tărâm: Lacul cu izvoare naturale.

lac parcul circului bucuresti


La prima vedere, nu i-am zărit decât stuful și câțiva chiparoși de baltă. Înaintând și dându-i ocol, am dat de o barcă lângă care doi tineri pescuiau (deși această activitate e interzisă. Trecem cu vederea). 

barca parcul circului bucuresti

Apoi am putut admira lacul, în întregime. Primele secunde au fost dedicate dibuirii sursei care genera vuietul pe care-l auzisem mai devreme. Am rezolvat, rapid, enigma: două fântâni "se bălăceau" în lacul-rege. 

lac parcul circului bucuresti

fantana lac parcul circului bucuresti

După această constatare, i-am zărit! Lotușiii... M-am apucat imediat să-i pozez și nu m-aș fi oprit. Toți îmi făceau cu ochiul, erau fotogenici, se bronzau perfect sub ultimele raze ale verii târzii...

lac parcul circului bucuresti

lotus egiptean parcul circului bucuresti

lotus egiptean parcul circului bucuresti

lotusi egipteni parcul circului bucuresti

lotusi egipteni parcul circului bucuresti

M-am îndrăgostit de rozalii ăștia! Nu m-am putut abține!

Bucureștiule, mi-ai făcut-o!

După ce am reușit (nu știu cum) să mă desprind de lac, de flori și... de rațe și broscuțele țestoase (veniseră și ele să mă vrăjească), am dat o tură completă parcului de 26 ha.

rata parcul circului bucuresti

broasca testoasa lac parcul circului

broasca testoasa lac parcul circului

M-am întristat doar când am realizat că lipsesc totemurile din lemn care mă fascinaseră, acum câțiva ani (poate o să ți le arăt cândva, numa' să găsesc pozele). Nu a mai rămas decât unul, lângă locul de joacă pentru copii, dar, cred eu, e cam neinspirat. A se citi: înspăimântător. Mie mi-a cam dat fiori pe șira spinării privindu-l, oare ce părere au copii care se joacă lângă el?

sculptura lemn parcul circului bucuresti

Acord, însă, o bilă albă pentru terenul de baschet și spațiul amenajat pentru câini, deși cel din urmă era pustiu. Dar în parc, patrupedele țopăiau în lese. Nu-ți face griji, poo poo nu era pe toate cărările. Am zărit o doamnă înțeleaptă care a scos imediat pungulița și a strâns resturile după pufosul ei companion. Rar văd scene de civilizație în București, dar mă aflam într-o zonă un pic mai selectă a Capitalei, așa că probabilitatea unor asemenea episoade este mai mare ca-n alte părți...

Felicit și echipa de salubrizare, care era la datorie, măturând frunzele. 

Îți mulțumesc, Bucureștiule, pentru un început de zi agreabil! Promit că o să trec mai des pe aici. M-ai convins că locuirea în tine nu e mereu nașpa. Salutări... până ies, din nou, din casă!:)

umbra copac parcul circului bucuresti
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

14 comentarii:

 1. Foarte frumos!! Nu ma mai dezlipesc de pozele cu nuferi si broscute :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt splendizi lotusii! App, nu stiam ca parcul a fost la inceput o groapa :D. N-am mai fost de mult prin parcul circului, dar din pozele tale arata intr-adevar superb. Iar daca zici ca este si civilizat si curat, merita o bila alba si de la mine ;).

  RăspundețiȘtergere
 3. @Larisa: nici eu nu mai fusesem demult, pentru ca nu am treaba des prin zona aia, dar mi se facuse doar de el si eram curioasa cum mai arata. M-a surprins foarte placut si te asigur ca merita bila alba de la tine pentru curatenie si civilizatie

  @hoinariromani: Iti dai seama cum arata florile si broscutele in realitate! Nici acum nu stiu cum am putut sa plec de acolo. A fost o reala cruzime pentru ochii mei avizi de frumos!

  RăspundețiȘtergere
 4. M-ai convins, o sa merg si eu sa vad ! Foarte faine pozele!Bravo!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am mai fost prin Parcul Circului, dar n-am prins lotusii infloriti. O sa dau o fuga zilele astea :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Musai sa mergi zilele astea, pentru ca in curand se vor ofili. Toamna o sa-si intre in drepturi si o sa ne rapeasca lotusii:(

  RăspundețiȘtergere
 7. Ce fotografii frumoase... In urma cu cativa ani, prin parcul Circului treceam zi de zi, sediul companiei unde lucram era in apropiere, si imi placea mult. Nu este mare, dar e fain. "Crocodilul" o mai fi pe-acolo? Uite ca mi-ai facut chef sa mai trec prin acel parc...

  RăspundețiȘtergere
 8. Ai fost norocoasa ca ai avut ocazia sa treci des prin acest parc. Mi-as dori si eu sa am treaba pe acolo mai des, dar e cam departe de "raza mea de actiune" normala. Da, nu e mare, dar te cucereste. Mai ales cand adaposteste lotusi egipteni rozzz:D

  Nu stiu la ce crocodil te referi, dar eu n-am vazut nimic care sa se asemene cu acest animal sau n-am bagat de seama. Despre ce era vorba?

  RăspundețiȘtergere
 9. Se pare ca am ajuns prea tarziu...s-au pleostit deja :(

  RăspundețiȘtergere
 10. atat de repede? inseamna ca nu le-a priit caldura un pic nefireasca pentru un inceput de septembrie. sau am ajuns eu in ultima zi de gratie lotusiana. Imi pare rau, mai e o ocazie anul viitor. Poate mergem impreuna atunci. Ce zici?:)

  RăspundețiȘtergere
 11. Ah, crocodilul... :) era un lemn cioplit in forma unui cap de crocodil :D era haios

  RăspundețiȘtergere
 12. s-ar putea sa-l fii vazut acum cativa ani, cand erau mai multe sculpturi prin parc, care azi au disparut. Nu cunosc motivul, dar chiar aduceau un farmec aparte parcului si erau atractii pe care in alta gradina publica nu le gaseai. Singura cioplitura pe care am mai zarit-o este cea din articol.

  RăspundețiȘtergere
 13. O sa tin minte perioada cand infloresc si n-o sa-i mai ratez la anu :) Mergem, abia astept!

  RăspundețiȘtergere