Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 17 august 2012

Domeniul Stirbey din Buftea: NU asa se face turism!

Cu o zi înainte de Sfântă Mărie, promiteam pe Facebook că după vizita de la Buftea, va urma o poveste cu prinți și domnițe, calești și romantism. Din păcate, nu mă pot ține de cuvânt. Vizita pe domeniul Știrbey mi-a lăsat un gust amar și imaginația mi-a fost inhibată de jandarmii care te vegheau ca la închisoare, de parcul lăsat în voia sorții și de impresia că aici te poți simți bine doar dacă ai bani. Muuulți bani.

lac si pod parc stirbey buftea

Iubesc România. De fapt, o ador. Este foarte, foarte frumoasă. Și parcul din Buftea, cu toate obiectivele sale (capela, palatul, turnul de apă, pontonul, podul, lebedele) sunt niște bijuterii pe care mi-am dat seama că turismul românesc nu le merită. Știind câte frumuseți mă așteaptă, eram nerăbdătoare să le cunosc. Dar după ce am făcut cunoștință și m-am întors acasă, mi-a fost rușine și mă gândeam cu groază că, dacă vreun turist străin va ajunge aici, va pleca dezamăgit și, poate, revoltat. 

Ca să mă înțelegi mai bine, uite cum stă treaba. Tot domeniul ăsta are potențial. Enorm. S-ar putea oricând compara cu grădinile alea minunate din jurul castelelor din Franța, de exemplu. Și, totuși, mai are enorm de mult să ajungă la același nivel. Ar fi nevoie de o investiție serioasă în acest sens, dar nu cred că ar spune cineva că nu merită. Să ai un asemenea obiectiv la câteva minute distanță de Capitală și să nu profiți de el este de neimaginat pentru turismul oricărei țări.

"Stai așa, că n-ai dreptate", mi-ai putea spune. "Văd și aud de Știrbey și Buftea pe la tv atât de des, încât m-am săturat. Trebuie să fie ceva de capul lui, nu?". Ei bine, ai și tu dreptate. Dar și eu:D Te-am încurcat? Citește mai departe, că te lămuresc imediat. 

Prin 2007 sau mai înainte, am fost cu părinții mei până la poartă și domeniul nu era deschis publicului larg, deși internetul era împânzit de poze de acolo. Îți dai seama ce frustrare pe noi când am văzut ce se ascunde în spatele porții, dar nu aveam posibilitatea să ne bucurăm de frumusețe, pe viu!

De fapt, existau două posibilități prin care ne-am fi putut realiza "visul": ori intram pe o proprietate privată sărind gardul sau cine știe cum altfel (dar cine și-ar fi asumat un asemenea risc?), ori... ne făceam nunta aici! Evident, niciuna din variante nu ne-a fost la îndemână.

De atunci până în zilele noastre, renumele i-a tot crescut, căci "mari personalități" ale României s-au căsătorit aici. Îi amintesc doar pe Cristian Chivu și Gabriela Vrânceanu Firea. Și, mai recent, s-a ținut festivalul de muzică "Summer Well". Dar turiștii obișnuiți nu aveau voie să pătrundă. Practic, dacă nu aveai mii de euro la dispoziție sau nu plăteai biletul de participare la festival (doar pentru 2 zile, vara, când se organiza), domeniul princiar nu era pentru tine. Și situația pare că a rămas la fel chiar și acum, când exclusivistul teritoriu și-a deschis porțile pentru oamenii de rând.

Una e ce se spune la telefon, alta e situația de la fața locului

Aflasem în aprilie, de la Iulia, că domeniul a intrat în circuitul turistic. Nu îmi venea să cred! Trebuia să merg și eu. Cât mai repede. Nu am putut așa de curând pe cât aș fi vrut, dar pe 15 august (adică alaltăieri) am reușit. Înainte să plec, trebuia să-mi planific călătoria, nu-i așa? Așa că pun mâna pe telefon și sun la numărul afișat în footer-ul website-ului oficial (0374.055.593). Am nimerit la restaurantul care funcționează în palatul din parc. Nu-i bai. Mi-a răspuns o fată tare simpatică, care m-a salutat, s-a prezentat (din păcate, nu i-am  reținut numele) și m-a întrebat cu ce poate să mă ajute. Îmi spune că taxa de vizitare a parcului (palatul și capela nu se vizitează!) este de 5 lei, în care este inclusă o apă și că pot sta și după ora 18, dar la terasa, unde se organiza o seară românească, cu meniu de 99lei/persoană. Aici mi-a pierit un pic graiul, dar mai de speriat sunt prețurile obișnuite de la restaurant. Meniul e aici.

După ce termin convorbirea, îmi dau seama că intenționez să vizitez Știrbey-ul tocmai într-o zi de sărbătoare, așa că sun din nou și întreb dacă orarul (10-17) se aplică și pe 15 august. La fel de politicos, mi se răspunde afirmativ și atunci mi se aprinde un beculeț: "Fotografiatul este permis?". "Da. Fără probleme. Dar doar parcul și exterioarele clădirilor". Exact cum mă așteptam. Exact ce voiam. Eram foarte încântată și presimțeam că mă voi simți foarte bine și că va fi o plimbare de pomină. Cât m-am înșelat!

==========

Am ajuns pe la 15:30. Tot cu părinții. Menționez că aparatul de fotografiat îl aveam pus într-o geantă foto și că o dată cu noi (3 oameni) au intrat și o doamnă cu fiul ei, care avea un rucsac și o geantă de umăr (bănuiam ce avea în ele:D).

Imediat la poarta de intrare (o vezi în următoarea imagine) ne-au întâmpinat un jandarm și o femeie, cu o ștampilă și biletele în mână. Cum ne vede jandarmul ne spune tuturor că nu putem face poze cu aparate profesioniste sau cu zoom mare. Și eu, în mod special, nu pot face poze cu aparatul! Îi explic că nu e profesionist, nu am obiectiv care se atașează, nu e profesionist (în gândul meu: chiar aș vrea să fie așa, dar nu e, din păcate). Drept răspuns, îmi arată un afiș din spate cu un aparat foto tăiat. Am înțeles aluzia. Îi spun, totuși, că am vorbit la telefon cu o zi înainte și mi s-a spus că pot face poze, de asta am și venit, că altfel nu băteam drumul până aici... etc. Nu mă înțelege, dar norocul meu a fost că i-a sunat telefonul mobil și am intrat fără să-mi mai pese. Între timp, plătisem biletul la doamna de lângă el. 

intrare domeniu stirbey buftea

Merg puțin și băiatul cu mama lui (probabil) mă întreabă care a fost faza cu fotografiatul, că în străinătate nu se întâmplă așa ceva. A mers prin Praga și a putut poza unde și ce a vrut. Îi dau dreptate. După încă niște pași, ajung la palat.

palat stirbey buftea

palat stirbey buftea

Fain, nu-i așa? Păi, dacă e așa frumos, cum să nu-i fac măcar o poză?

Nu scot bine aparatul și apăs pe declanșator că apare, din spatele meu, un alt jandarm și mă anunță că nu pot face poze. Îi explic că am sunat cu o zi înainte... Mă oprește. "Unde ați sunat și cu cine ați vorbit?" La restaurant, la 0374..., am vorbit cu o fată, Elena parcă, și mi-a spus că pot face poze fără probleme în parc și în exteriorul clădirilor. Plusez cu "sunt o grămadă de poze pe internet, care e problema?". Mă scoate mama din impas și îi spune "Am înțeles. Putem mai pe ascuns, nu-i așa?" și pornim din loc. 

Toată vizita care a urmat a fost ca "pe ghimpi", uitându-mă în toate părțile, prevăzătoare, să nu apară un alt jandarm. Erau destui și se plimbau peste tot. Cum am zis și mai sus, erau cu ochii pe tine ca la închisoare. Să nu cumva să nu respecți regulile!

Ce m-a deranjat cel mai tare a fost că numai eu și aparatul meu eram "buba". Domnul cu rucsac și geanta pe umăr se plimba, nestingherit, cu aparatul în mâna dreaptă, care avea un obiectiv de cel puțin două ori mai mare decât maximul la care poate ajunge al meu. Mama avea tot un FujiFilm, dar mai mic decât al meu, dar nu i-a zis nimeni nimic. Alte fete aveau "săpuniere". Dar eu am umblat cu aparatul, mai mereu, în geantă și îl scoteam rapid, făceam o poză și îl ascundeam la loc. Îți dați seama că nu m-am simțit tocmai bine! De relaxare nici nu putea fi vorba!

După palat, am ajuns la Turnul de Apă. Foarte drăguț. Înaaalt și alb. Părea într-o stare foarte bună, dar, din păcate, nu puteai să urci în el. Ușa spre scara interioară era închisă cu lacăt. Un alt punct slab.

turn de apa buftea

De aici, am colindat minute bune pe o alee cu asfalt. Am zărit două veverițe. Dar nu au stat locului ca să le surprind bine în vreo poză. Următoarea oprire: pontonul de la marginea Lacului Buftea. Priveliștea era încântătoare și, culmea!, "băltoaca" asta era muuult mai curată decât lacul din interiorul domeniului. Era de un albastru încântător și sclipea mirific, pe când celălalt (o să ți-l arăt un pic mai încolo) era verde și respingător, dar norocul lui era că-l străbăteau niște grații. Ajungem și aici imediat.

lacul buftea

lacul buftea

După ce mi-am "clătit" privirea cu unduirile minunate ale lacului, m-am întors în diagonală și am ajuns la "piesa de rezistență" - capela în stil eclectic. Vis-a-vis, doi ponei savurau, din plin, iarba pe care sunt sigură că ei au nivelat-o și au împiedicat-o să crească haotic.

ponei buftea

La capelă, am dat de un nou afiș cu fotografiatul interzis, prins pe o panglică agățată între cele două scări din marmură de Carrara. Ferestrele erau sparte și printr-una am reușit să dibui un pic din pictura lui Tattarascu, dar nimic deosebit ca să merite să-ți arăt aici - doar un colț colorat, atât am putut să zăresc. Lângă frumusețea asta lăsată de izbeliște, am dat de o băncuță din lemn, prinsă de un pom. Cine a pus-o acolo a fost tare inspirat, căci e minunat să stai jos, sub protecția răcoroasă a copacilor bătrâni, și să admiri bijuteria arhitecturală din fața ta! 

scara capela stirbey buftea

capela stirbey buftea

capela stirbey buftea

După ce te dezmeticești (căci frumusețea de mai sus sigur te va impresiona!), mergi pe o cărare flancată de copaci subțiri și înalți. Ce bine ar fi mers pe aici o plimbare romantică, de preferință într-o caleașcă! Cred că Gabi Firea a avut parte de așa ceva, norocoasa!

alee parc stirbey buftea

După ce ai încheiat această parte superbă din parcul buftean, o altă alee va începe pe stânga și te va duce fix la pod și lac, revenind spre palat. 

alee parc stirbey buftea


Lacul, după cum spuneam și mai sus, e VERDE și arată total neatrăgător. Nici de el nu s-a preocupat nimeni. Se pare că singurul interes a fost acordat restaurantului găzduit de palat, căci de aici iese banul gros (e de o simplitate încântătoare, în interior, și se laudă cu o scară din lemn MI-NU-NA-TĂ  - o vezi mai jos, fotografia, evident, nu-mi aparține).

Scara interioara la Palatul Stirbey
sursa foto
Dar să revenim la lacul și podul care-l străbate. Verdele murdar era "îmblânzit" de lebede albe și una neagră. Mă întreb: oare le plăcea să se bălăcească în apa aia? Grația le era pusă în dezavantaj, dar dacă n-ar fi fost ele, lacul ar fi fost doar o băltoacă oarecare. Ar fi putut să fie un impresionant tărâm acvatic, pe care doar grădina unui parc maiestuos îl poate avea, dar nu este... Ce păcat!

pod parc stirbey buftea

lebede lac parc stirbey buftea

lac parc stirbey buftea

lac parc stirbey buftea

lac parc stirbey buftea

barca buftea


La plecare, am trecut din nou pe lângă palat și l-am zărit pe unul că făcea, de zor, fotografii, cu un jandarm la doar câțiva pași de el. El chiar avea zoom! Și nimeni nu i-a zis nimic. M-am învârtit pe acolo așteptând să prind mustrarea obișnuită deja, dar nimeni nu s-a mai băgat. Atunci am scos aparatul și am mai tras o poză cu palatul. Atâta le trebuia să mai spună ceva acum!

Plimbarea a durat o oră, iar la ieșire un grup ne-a oprit și a urmat acest dialog: 

- Cum ați intrat?
- Păi, pe poartă:))
- Pe noi nu ne lasă. Ne-au zis că e închiriat tot.
- Spuneți-le că vreți să vedeți doar parcul. Restaurantul s-ar putea să fie, totuși, închiriat. Plătiți 5 lei și tot la intrare, în stânga, e un frigider de unde vi se dă o apă minerală, în schimbul biletului.

(apoi privesc la ceas și văd că e 16:30. Mai era o jumătate de oră până se termina programul de vizitare)

- Poate, totuși, nu mai permit accesul, pentru că la 17 închid, zic eu.

S-au dus încă o dată și nu i-am mai zărit decât după câteva minute bune, bombănind că dacă veneau cu 30 minute mai repede, vizitau parcul.

Apoi, m-am uitat pe bilet (uite-l mai jos) și am citit, cu surprindere, că vizitatorii sunt selectați (ca la unele restaurante, cu "ne rezervăm dreptul să ne selectăm clientela"), pentru "maxim confort și satisfacție"! Asta mai lipsea: dacă nu le plăcea mutra mea, nici nu mă lăsau să intru!!!

bilet intrare parc buftea

bilet intrare verso parc buftea


Închei prin a-ți arăta încă 3 poze pe care am apucat să le imortalizez și sper să te ajute harta ca să te orientezi la o viitoare plimbare prin teritoriul care a adăpostit cândva una din marile ferme ale țării, o lăptărie, o moară și o fabrică de vată și pansamente. Apropo, toate astea au fost realizate de Barbu Alexandru Știrbei, cel care a introdus în România cultura bumbacului și a orezului.

soc parc buftea

soare printre copaci parc buftea

adapost pentru pasari parc buftea

harta domeniu stirbey buftea


Îți recomand o vizită aici?

Și da, și nu. Pune în balanță argumentele pro și contra de mai jos, uită-te la pozele de mai sus, citește încă o dată ce am povestit. Tu decizi! Dar dacă ai mers, nu uita să te întorci la bordul celor mai frumoase povești despre România, să-mi zici cum ți s-a părut.

Îți recomand, din dragă inimă, nu foarte departe de București, un alt domeniu - Arcuș. Să vezi acolo ce înseamnă implicare maghiară!

Puncte excelente:

 • relația cu clienții (la telefon nu se vede câți bani ai în buzunar)
 • promovarea (celebritățile atrag mereu atenția și nunta uneia este foarte mediatizată)
 • prețul de vizitare (decent și inedit - numai aici am întâlnit ca biletul să fie, de fapt, un bon valoric în schimbul căruia primești o apă minerală Dorna - să fie manevra Coca-Cola la mijloc?)

Puncte nașpa:

 • fotografiatul interzis (nici măcar nu există taxa foto)
 • neamenajarea parcului (chiar dacă există indicatoare și coșuri de gunoi, doar până la palat există câteva bănci. Lacul este murdar și existau două bărci pe mal, dar era clar că nu se pot plimba turiștii cu ele. În rest, natura e lăsată în voie, să se dezvolte pe alei și pe unde mai vrea)
 • imposibilitatea vizitării capelei (este pictată de Gheorghe Tattarescu și aici sunt înmormântați domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei Voievod, prințul Barbu Alexandru Știrbei și rudele acestora - și o ții închisă???)
 • nu există nici măcar un indicator din drumul principal spre domeniu. Dacă nu ai gps sau nu întrebi localnicii, nu știi pe unde să ajungi la vestita moșiei a familiei Știrbey.

Cum ajungi?

Din București, mergi pe DN 1A, spre Mogoșoaia și următoarea localitate va fi Buftea. Când ajungi în oraș, încearcă să dibuiești pe partea dreaptă complexul comercial "Pharaon". De la el, ia-o pe prima stradă la stânga (nu cea de vis-a-vis, următoarea). Oltului se numește. Și mergi pe ea până vei da de poarta de intrare în domeniu, pe partea dreapta. O remarci ușor, pentru că în fața ei este un banner mare, care face reclamă restaurantului și, în spatele lui, se vede o pădure mare - parcul.

~

Mesaj primit la bord în noiembrie 2012, de la un vizitator la fel de dezamăgit:

Buna, am incercat sa intru si eu pe domeniu, cu toate ca imi spusesem sa nu mai calc :-).
Sunt originar din Buftea dar nu mai locuiesc acolo... am primit in vizita la parinti cativa amici straini si m-am gandit sa-i scot in oras. Am ajus si la poarta Domeniului Stirbei si vazand orarul de vizitare, mi-am spus sa intram.

Cand am ajuns la poarta m-au intampinat 2 jandarmi si unul pe un ton extrem de apropiat si prietenos mi-a spus ca nu se poate vizita. Culmea este ca inainte sa ajungem la poarta am vazut un grup de plimbareti ce au reusit sa intre. Gestul jandarmului m-a facut sa cred ca dorea ceva de la mine ca sa ma lase sa intru. Asta m-a umplut de sila si mi-am vazut de drum. Am preferat sa facem o plimbare in padure si am fost mult mai castigati.

Parcul merita vizitat: copacii seculari, natura, turnul de apa proiectat de Anghel Saligny. Capela la exterior arata destul de bine, la interior insa e facuta praf. Nu cred sa mai fi ramas mare lucru din frescele originale. Chiar si mormintele au fost profanate si osemintele aruncate in jurul capelei (s-a vorbit pe larg in presa despre acest lucru).

Din pacate vizitarea nu mai e asa accesibila, iar daca reusesti sa patrunzi, nu stiu cat de buna mai poate fi plimbarea. Eu unul nu cred sa mai ajung pe acolo.
UPDATE septembrie 2016: Domeniul a fost scos la vânzare! Proprietatea este estimată la 20 milioane €. Detalii: HotNews

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

42 de comentarii:

 1. unde ai vazut tu lebede albe? Alea sunt gaste da-le incolo. :))))
  Aia neagra da. :)))

  RăspundețiȘtergere
 2. Uitasem de gaste. Erau si doua lebede albe, tare frumoase, credeam ca le-am prins in poza aia:D Aia neagra era, oricum, "regina"

  RăspundețiȘtergere
 3. Din câte am citit pe net domeniul e proprietate privată a unei firme al cărei acționariat e format din foști și actuali oameni politici. Inițial, domeniul a fost revendicat de moștenitori și a fost dobândit la CEDO. Ministerul Culturii ar fi vrut să-l cumpere dar li s-a părut prea mult 8 milioane de dolari, în schimb l-a cumpărat firma de care spuneam anterior pentru 9 milioane de euro. Având în vedere istoria recentă nu cred că ne putem aștepta la turism de calitate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce aparat foto folosești?

  RăspundețiȘtergere
 5. Probabil, am pretentii prea mari, dar cred ca e mai bine sa cer mai mult decat sa nu-mi pese. Multumesc pentru informatii.

  Folosesc FujiFilm HS20. 16 MP, 30x zoom.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu pot sa cred! Si eu am fost dezamagita de biserica, dar incantata in general de ceea ce am gasit.

  Ideea este ca tu PARCA POVESTESTI ALT FILM, iar eu am vizitat domeniul cu doar cateva luni inaintea ta!!!!

  Eu cand am fost toti erau SUPER amabili, la poarta ne-au spus ca bineinteles ca putem fotografia in voie, nu era NICI UN FEL de taxa de intrare, un paznic a incercat sa ne spuna ce stia el despre domenii, un chelner ne-a prezentat palatul si ne-a povestit un pic despre istoria lui...

  CE s-o fi intamplat in aceste luni de a aparut asa o schimbare de atitudine??? E incredibil, eu tot timpul ma gandeam de ce nu fac ceva sa popularizeze locul acela incredibil de frumos (cu minusul biserica, povestea am aflat-o acolo, ca ar fi in patrimoniul Ministerului Culturii si de-aia nu e restaurata si e tinuta incuiata).

  RăspundețiȘtergere
 7. E randul meu sa nu-mi vina sa cred ce-mi spui. Probabil, s-a schimbat managementul sau au primit sfaturi gresite. Nu m-a deranjat taxa de intrare, dar as fi preferat sa mai fie una pentru foto, numa' sa pot poza in liniste... Oricum, e bine de stiut ca vizitarea a fost, candva, mai prietenoasa. Mie cred ca mi-ar placea mai mult iarna, dar avand in vedere ce experienta neplacuta am avut acum, nu stiu daca o sa mai incerc vreodata sa vin pe aici. Si imi pare mie rau ca gandesc asa:(

  RăspundețiȘtergere
 8. Eu nu cred ca nu se pot face poze in exterior, chiar daca e domeniu privat, dar daca e deschis publicului ar trebui sa aiba regim (legal) in consecinta, adica sa poti fotografia in exterior. In fine, de mine nu ar fi scapat asa bland, nu trebuie sa le permitem sa se poarte altfel decat politicos cu vizitatorii. Eu am patit asa la man. Caldarusani, au sarit toti pe mine cand au vazut ca fotografiez :)))). Binenteles ca nu i-am bagat in seama, stiam ca am voie in exterior. Mi-a spus un preot ca e proprietate privata si l-am intrebat "privata a cui?". Asa ca a plecat :)). Apropo, sa nu va vina vreo idee sa vizitati cazinoul din Constanta, nici cu aparat nici fara. Vi se strange inima. Palatul Strirbey macar e in grija cuiva...

  RăspundețiȘtergere
 9. Pfuuu, am citit articolul asta si nu m-am minunat deloc, noi suntem patiti de cateva ori, tot zic ca ma voi informa cu legile astea ale fotografiatului, trebuie sa ma pun la punct bine.
  Sa inteleg ca atunci cand am de gand sa vizitez Buftea si Palatul Stirbey trebuie sa imi tag toale de firma, eventual sa inchiriez o masina de peste 60 de mii E, cu care sa blochez accesul spre parc ca sa pot intra.
  E o tampenie ce se intampla in astfel de situatii.
  Noi am patit ceva asemanator la Mogosoia, am vizitat parcul, am intrat in palat FOTOGRAFIATUL INTERZIS, am platit biletul 5 Ron, nu ne-a urmarit nimeni , am tras cateva cadre si in palat. Dupa ce am iesit am stat pe balcon(terasa) unde era un cuplu ce incerca sa faca poze (aveau un aparat ca al nosstru doar ca aveau un obiectiv mai mare) , facem poze si noi si ei, intre timp vin alti vizitatori, fac poze, pleaca. Noi ramanem acolo pe bancute la umbra sa asteptam alti prieteni. Intre timp apare un jandarm :"sa traiti, ce faceti aici? (nu apucam sa raspundem,'"la ce folositi pozele? stiti ca nua veti voie sa faceti poze?" Noi: pai suntem afara in curte, nu e niciun afis cu fotografiatul interzis, nu suntem lasati sa terminam fraza "veniti jos sa achitati taxa de 100 ron".ii spune cuplului de langa noi, si se intoarce si spre noi " si dumneavoastra?!" Noi ii raspundem : noi ce? si pleaca bombanind pe scari "aici la intrare jos taxa" Am mai zabovit putin cand l-am vazut ca s-a luat de alti vizitatori am trecut pe la spatele lui si ne-am indreptat spre lac.

  RăspundețiȘtergere
 10. Va recomand sa mergeti la Mogosoaia de 1 Mai (http://hai-la-bord.blogspot.ro/2012/05/1-mai-la-mogosoaia.html). Atunci e atat de multa lume incat nu mai sta nimeni cu ochii pe turisti. Toata lumea face poze unde si cum vrea. Oricum, atitudinea jandarmilor nu este prea ok. Poti sa spui si frumos ca e taxa foto. Macar la Mogosoaia exista, la Buftea nu poti fotografia si pace.

  RăspundețiȘtergere
 11. La manastiri, mereu, am patit acelasi lucru ca si tine. Eu nu pot sa inteleg care e problema pana la urma. Le faci publicitate, vine mai multa lume, se strang mai multi bani la "cutia milei". Pai, nu e bine?

  Da, cazinoul constantean e in suferinta de prea mult timp. Cat de bine i-ar sta renovat!

  RăspundețiȘtergere
 12. Buna,

  Povestea mea cu Domeniile Stirbey este un pic mai lunga decat a ta.

  Pe scurt, am incercat sa viziter renumitele domenii de trei ori anul trecut si mi-a fost total imposibil. Prima data cand am fost mi s-a spus la poarta ca e inchis publicului pentru ca e un eveniment. A doua oara s-a intamplat acelasi lucru.

  A treia oara am zis ca primele 2 dati au fost doar vina mea pentru ca nu m-am interesant din timp. Asa ca, dupa un schimb de mailuri si de telefoane cu cei de acolo, mi s-a confirmat ca se poate vizita fara probleme in ziua in acre vroiam sa merg. Ei, cand am ajuns acolo - surpriza! Din nou nu am putut intra pentru ca aparuse un nou eveniment din neant si accesul era din nou restrictionat.

  Anul asta, prin amabilitatea unor prieteni, am facut rost de invitatii la SummerWell si am vazut intr-un final domeniul lui Peste. Nu pot sa spun ca m-a dat pe spate, mai ales ca nu puteai vedea mare lucru si era un noroi de nedescris peste tot. Nu m-a mirat cu nimic faptul ca a doua zi a festivalului a fost anulata pentru ca scena risca sa se scufunde in noroiul omniprezent.

  Intr-adevar, e mai bine ca are cineva grija de acest loc decat sa fi fost lasat in paragina, pacat totusi de atitudinea lor fata de vizitatori.

  Exact impresia de alergat dupa bani despre care vorbeste Anda mi-a lasat-o si mie locul acesta.Pacat.

  RăspundețiȘtergere
 13. Multumesc, Cami, pentru impresii si informatii. Eu am nimerit in saptamana urmatoare Summer Well-ului si tot era noroi. Nici pe mine nu m-a dat pe spate, dar poate aveam prea mari asteptari, fiind un domeniu atat de celebru. Daca n-as fi experimentat aceeasi "atitudine", sigur ar fi un loc in care m-as fi intors cu drag si de care m-ar fi legat amintiri placute, chiar daca palatul nu e cel mai cel si chiar daca parcul nu e cel mai fain din tara.

  RăspundețiȘtergere
 14. Eu sunt originar din Buftea si imi aduc aminte ca dupa revolutie palatul era tot inchis. Numai ca se putea intra in parc prin alta parte... Cei de-ai locului traversau parcul ca sa ajunga din Flamanzeni in cartierul Studio (si invers...). Cand am intrat prima oara acolo tin minte ca eram tare emotionat. Acum doi ani am intrat sa vizitez parcul in timpul unei sarbatori (cred ca erau Floriile). Ceea ce s-a intamplat atunci m-a scarbit atat de tare incat mi-am jurat sa nu mai calc pe acolo.

  Locul cu pricina a fost vandut de mostenitorii Printului Stirbei unei firme. M-am simtit mai rau ca la puscarie, urmarit la fiecare pas. Problema era ca nici macar nu erau jandarmi cei ce faceau asta. Erau niste tineri ca vai de ei (cred ca sunt de-ai locului) si se umflau in pene cand iti spuneau sa te opresti, sa ocolesti, sa nu faci fotografii etc. Pe vremea aceea nu era nici o problema sa faci fotografii: nu exista interdictia asta si nu erau nici macar afise care sa specifice asta. Ultima vizita mi-a lasat un gust amar si nu cred sa mai calc pe acolo. Nici macar la restaurant...

  RăspundețiȘtergere
 15. Domeniul Stirbey este superb.
  am avut sansa sa il vizitez atat inainte de "a se deschide" publicului cat si dupa aceea.
  pot spune ca fostele camere aratau mai bine decat cele separeuri existente azi.
  desi oficial s-a deschis si publicului, asa cum ai zis vizitatorii se selecteaza dupa bunul plac al unor persoane
  ideea de baza este clara: ce nevoie au ei sa permita vizita unor "ciudati" de turisti, cand oameni cu dare de mana le asigura aproape saptamanal banii necesari (nu ptr restaurari ci de buzunar celor care au drept de decizie, hmmm!) prin organizari de nunti, evenimente etc in special mondene (vezi cazul Firea, Chivu etc)sau Private (hmmm!)
  cam aceeasi atitudine la Palatul Ghica Tei - domeniu privat, Castelul Haller - Cetatea de Balta - Domeniu privat, apartine celor de la Jidvei, Palatul de la Savarsin, etc.
  turism nu se face asa "Adevar graita-i Gruie" - dar cui ii pasa in afara de noi astia "mai ciudati"?

  RăspundețiȘtergere
 16. @Dan: este un domeniu frumos, nu neg asta, dar din cauza starii pe care ti-o da o vizita acolo, nu ma pot declara, pe deplin, incantata. Cu siguranta, turistii obisnuiti nu le aduc aceleasi venituri ca vedetele si oamenii cu bani,multi bani, asa ca s-au orientat pe filiera care le aduce mai multe venituri.

  @Adrylazar: cred ca parcul era mai frumos pe vremuri, cand povestesti ca-l traversau localnicii. Presupun ca pentru tine a fost si mai nasoala experienta de la Stirbey, avand in vedere ca esti din Buftea. Poate, daca va citi cine trebuie toate comentariile voastre, situatia se va schimba.

  Va multumesc, baieti, pentru tot ce ne-ati impartasit!

  RăspundețiȘtergere
 17. Eu am luat legatura cu cei in drept (asa zis) si de 3 ani astept un raspuns.
  Asa ca cine trebuie nu va citi asa ceva. Traiasca Arcushul!
  Dar sa nu uitam ca si la Mogosoaia se fac nunti si evenimente, iar cei ce vin spre vizitare nu sunt ingraditi.

  RăspundețiȘtergere
 18. Traiasca Arcusul si Mogosoaia! M-am simtit bine la ambele domenii, desi "hoinarii romanii" nu au avut o experienta placuta nici la Mogosoaia. Detalii, in comentariul lor de mai jos. Felicitari pentru ca ai luat atitudine!

  RăspundețiȘtergere
 19. Am lucrat la palat. Nu va inchipuiti ce mafie e acolo ar fi bine sa se investigheze si sa se faca public ceea ce se petrece inauntru desi cred ca ar fi imposibil .Bietii salariati cu salarii de mizerie au fost obligati sa semneze un nou contract de munca si cate cate o demisie in alb aferent acestuia , pe care ulterior sa se puna decat data in cazul in care salariatul denunta la ITM si asta ca sa figureze ca nefiind angajat acestei societati in momentul denuntului . Toate astea pentru ca li-i s-au micsorat salariile pe cartea de munca dar urmand sa incaseze acelas salariu (diferenta la negru )numai daca vor avea acelas volum de munca asta inseamna ca toate drepturile s-au diminuat conform nului salariu (CO,CM,si implicit datoriile catre stat) este regretabil pentru ca actionarii erau oameni politici este o rusine pentru tot ceea ce inseamna drepturi intr-o democratie si nu cred ca e unicul loc in care s-a intamplat asa invocand criza financiara .Grosolanii si abuzuri desi afacerile cu oameni bogati prospera pe timp de criza . Nu stiu daca intereseaza pe cineva dar sper sa se ajusteze cel putin aceste lucruri CE PACAT!!!!

  RăspundețiȘtergere
 20. Ma intreb ce solutii ai gasi cu cei peste 70% dintre vizitatori care mananca seminte, arunca peturi, rup flori, arunca cu pietre in ponei, "vaneaza" veveritele sau isi umple sacosele cu urzici sau nuci....
  Si imagineaza-ti ca ar fi gradina ta... doar e domeniu privat, fara subventii de la stat. Ce-ai spune daca ai sti ca picturile lui Tatarascu nu mai sunt vizibile de multa vreme datorita bunavointei semenilor tai, ca mormimtele au fost profanate in numeroase randuri, ca in marmura capelei sunt gravate la loc de cinste Vasi@Mari=love. Ar trbui doar sa privesti mai in profunzime lucrurile sau ar fi suficient sa ai si o alta perspectiva.
  Ce-ai spune de faptul ca sub aparenta unor iubitori ai naturii sau ai monumentelor se fac sedinte foto profesionale care implica manechine si apar in diverse reviste care nu fac cinste locului....

  Dudu Eduard

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eduard, multumesc pentru ca ne-ai impartasit parerea ta. O respect, pentru ca problemele enumerate de tine se intalnesc in multe alte locuri din Romania si daca as avea puterea,as oferi si solutiile. Momentan, nu pot decat sa ma scandalizez pe acest blog si sa sper ca randurile mele si comentariul tau vor ajunge la urechile cui trebuie.

   Insa, nu stiu cum vizitatorii ar putea sa arunce peturi aici, atata timp cat peste tot sunt paznici si esti supravegheat mai ceva ca la inchisoare. Iar daca este domeniu privat, m-as astepta sa se aloce fonduri si pentru renovarea capelei,un monument impresionant, care moare pe zi ce trece, si nu doar pentru mancarurile alese de la restaurant.Ca sa mai triezi din astfel de vizitatori, poti pune o taxa de intrare mai mare, ceea ce nu m-ar deranja, daca vizita s-ar imbunatati considerabil.
   Iar sedintele foto,atata timp cat nu sunt sataniste, cred ca nu au cum leza locul.Chiar si sedintele foto cu nuduri sunt artistice si chiar ar putea atrage mai multi turisti, ceea ce nu ar strica niciunui obiectiv din tara noastra. Pe mine m-a deranjat atitudinea fata de un fotograf amator, nicidecum profesionist. Pentru sedinte foto, din cate stiu eu, se plateste oricum suma.

   Ștergere
  2. Are dreptate Eduard!
   Anda, din comentariile tale am constatat ca ai avut o problema cu nerespectarea legii, si anume cu incalcarea fotografiatului interzis.
   Atunci hai sa incalcam si alte legi: aruncatul gunoaielor pe jos sau in lac, mincatul de seminte si aruncatul cojilor pe jos, ruptul florilor, plantelor.
   Daca e proprietate privata, atunci hai sa respectam proprietatea privata. Altminteri tot noi, romanii, urlam sus si tare ca in Romania nu se respecta proprietatea.
   Tie ti-ar conveni sa vina cineva la tine in casa si sa inceapa ca faca lucruri pe care l-ai rugat sa nu le faca (gen fumat in sufragerie si nu pe balcon!).
   Deci, in articol doar te-ai plins ca nu ai fost lasata sa incalci legea!

   Ștergere
  3. Se pare ca atunci cand intrebi la telefon daca se poate fotografia ti se raspunde ca da, ca odata ajuns acolo (dupa ce ai cheltuit timp si bani) sa vezi un afis cum ca fotografiatul este interzis, dar aceasta interdictie este subiectiva: unii au avut voie, altii nu, in functie de aparat! De asemenea, daca platesti intrarea la Summer Well, fotografiatul este permis.
   Deci legea se aplica la Buftea dupa grosimea portofelului sau dupa bunul plac al paznicilor, desi, teoretic, o lege este egala pentru toti.

   Ștergere
 21. Foarte util, frumos si profesionist mod de prezentare. Felicitari. Am si eu plan o vizita la Domeniul Stirbei si va voi comunica si parerea mea dupa confruntarea cu realitatea. Va multumesc mult.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru aprecieri. Va tin pumnii sa aveti o experienta mai frumoasa decat a mea. Bineinteles, astept impresiile ;)

   Ștergere
 22. Am fost anul trecut si din pacate am intampinat aceleasi obstacole. Ai facut o alegere buna sa-l vizitezi intr-o zi de sarbatoare, cand am fost eu eram singura si m-am simtit ciudat rau. Angajatii se uitau la mine de parca eram de pe alta planeta :D Poate si din cauza ca se plictiseau, neavand clienti la restaurant.

  RăspundețiȘtergere
 23. Dudu Eduard, capela a fost inchisa, mai bine zis zavorata... multi ani. La exterior arata bine, la interior e prapad. Nu cei ce au trecut pe acolo au stricat picturile si biserica. La interior arata ca si cum ar fi avut loc o excavatie: practic e o gaura imensa.... Sa va reamintesc faptul ca acolo s-au turnat si filme? Nu ar fi prima data cand un monument istoric ar fi vatamat de viziunea prea realista a unor regizori. Acolo s-a turnat Dracula (cel cu Gary Oldman, Keanu Reeves si Winona Ryder).

  Nimeni nu aduna urzici acolo, pentru ca nu ar avea indrazneala asta. Sunt de ajuns padurile din apropiere. Nimeni nu vaneaza veverite sau sa adune nuci. De ruptul florilor nici vorba... plus ca acolo nu sunt flori... E doar fauna salbatica, destul de saraca. Ce sa rupa? Papadie sau ciulini? Cu supravegherea ciudata de acolo, nu ar fi posibil sa faci ceva rau. De sedinte foto profesionale neplatite nu am auzit. Cei ce au cumparat domeniul il administreaza destul de prost, iar la capitolul promovare stau foarte slab.

  RăspundețiȘtergere
 24. Eu aproape ca am crescut pe domeniul acela. Cand eram mica, bunica mea lucra la palat ca operatoare de telefonie, iar eu dormeam acolo noptile, functiona in regim hotelier din cate tin minte, regimul era complet inchis, iar parcul era la fel de neingrijit precum povestesti.

  Acolo eram si cand s-au turnat filmele si este adevarat ca au intervenit asupra capelei si ca este un crater in interior, fiind periculos pentru turisti pana la renovare. Nu cred ca renovarea ar fi insa foarte usoara acordandu-se atentie mentinerii constructiei.

  Tu (Anonim, 3 octombrie 2013) poate nu ai fost in Stirbei cand trebuie, daca mergi primavara vezi paturi intinse de micsunele, branduse si brebenei, din care eu faceam buchet si ii duceam mamei de 8 Martie.

  Ultimele dati in care m-am intors in Buftea, m-am intors special pentru parc si am intrat cu masina, iar din cate tin minte am platit si eu taxa, spunand ca vreau sa merg la restaurant. Nu am intrat niciodata cu vreo masina scumpa, ci ba cu un Corsa din '95, ba cu un Renault Clio simplu, nimic extravagant. De fiecare data am mers, am baut o cafea la restaurant, iar apoi m-am plimbat din nou prin toate locurile in care am copilarit din acel parc.

  Lacul a fost asa verde de cand il stiu in comparatie cu lacul Colentina din Buftea, care este foarte mare si luminat. Mie imi pare in continuare superb tot parcul, desi pe alocuri este neingrijit, la fel ca imediat dupa revolutie.

  Cred ca nici nu este indicat sa fie permis tuturor sa intre oricand, oricum, avand in vedere modul in care omul poate devasta o locatie superba ca aceasta. De asemenea consider afisul cu selectarea clientelei foaaaaaaaaaarte binevenit, din motive cunoscute localnicilor orasului Buftea din generatia mea poate.

  Multumesc totusi pentru articol, a fost frumos, mi-a adus aminte de multe locuri si de faptul ca imi doresc sa-mi fac nunta acolo :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim pentru ca ne-ai impartasit experienta ta. Avand amintiri atat de frumoasa si fiind legata sentimental de acest loc, n-ai avea cum sa-l privesti cu ochi critici. Aceeasi senzatie o am si eu despre Baile Herculane. Desi restul lumii nu poate trece cu vederea ruinele, eu iubesc statiunea :)
   In ciuda celor expuse mai sus, imi place domeniul de la Buftea, este o parte din Romania mea draga, dar strict din punct de vedere al turismului, ma mahneste. Un domeniu splendid atat de aproape de Capitala ar putea atrage multi turisti, insa proprietarii par sa se concentreze doar pe restaurantul de lux si evenimentele muzicale, ignorand importanta culturala si turistica a intregului complex. Ceea ce este pacat!

   Ștergere
 25. Ieri, cum vremea era superba, am zis hai sa vizitam si noi Domeniul de la Buftea.Am intrat fara sa ne intrebe nimeni nimic, ne-am plimbat , am facut poze, am admirat covorul multicolor si crud care a aparut odata cu venirea primaverii. Cand am ajuns la lac, a venit un jandarm cu bicicleta care, cand m-a vazut cu aparatul foto, s-a orpit si m-a intrebat destul de rastit daca eu nu stiu ca nu am voie sa fac poze? Nu , nu stiu. Cum, nu ati citit la intrare? Nu, nu am citit. Din momentul ala s-a plimbat cu bicicleta numai prin preajma noastra, de la fiecare poza pe care o facem il puneam pe sotul meu in prealabil la panda. In conditiile in care alti vizitatori faceau poze ( intr-adevar cu aparate mici sau telefoane) nestingheriti.
  In rest aceeasi delasare in ingrijirea parcului ca atunci cand ai fost tu Anda, facand o comparatie cu Mogosoaia, unde totul este f bine intretinut si unde nu mi-a zis nimeni niciodata nimic de fotografiat ( si mergem des ca locuim in Otopeni), aleile neingrijite, la fel mi s-au parut si cladirile, cam lasate in paragina, chiar daca le da un farmec aparte.
  La iesire am citit acel afis, da, scria fotografiatul interzis fara un acord prealabil ( ceva in genul, nu am tinut minte exact).
  La pretentiile pe care le au si cat esti de urmarit , ar putea sa fie mai bine intretinut si ingrijit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anca, multumesc ca te-ai oprit la bord si ne-am povestit experienta ta. Imi pare rau ca nici dupa aproape 2 ani nu s-a schimbat situatia la Buftea, dar eu inca sper ca, daca ma voi reintoarce vreodata, voi fi data pe spate, in sens pozitiv de aceasta data :)

   Ștergere
 26. Am vizitat luna trecuta domeniul. Am intrat gratis si am pozat gratis. Am avut parte si de ceva pregatiri de nunta. Nu am indraznit sa servesc o cafea la terasa restaurantului.
  Mi-au atras atentia lebedele si gastele pomenite de voi. Mi se pareau nemancate. Petreceau toti vizitatorii care traversau podul. Nu am avut la mine decat covrigi de Buzau pe care i-au devorat.

  RăspundețiȘtergere
 27. Capela se poate vizita acum numai daca ai norocul sa fie vreo nunta si abia atunci vine popa si deschide capela. Eu n-am avut norocul acesta, dar a doua oara nu cred ca o sa ma mai duc pe-acolo. E ffff. frumos la Mogosoaia.

  RăspundețiȘtergere
 28. @Pete: o amintire frumoasa, chiar daca vietuitoarele prinsesera si zile mai bune. Din pacate, tot la evenimente (nunta, in acest caz) ajungem :(
  @Anonim: Pana nu se renoveaza, e si periculos sa vizitezi capela. E mare, mare pacat, insa. O asemenea frumusete sa fie lasata in paragina desi proprietarii domeniului fac bani frumosi cu festivalul Summer Well sau din incasarile de la restaurantul de lux. Mogosoaia e un caz fericit si un exemplu de ASA DA

  Va mai astept la bord, oricand!

  RăspundețiȘtergere
 29. Intradevar , este un loc superb dar amenajarea si organizarea lasa de dorit. Inca de la intrare am constatat o foarte "buna organizare" - Nici un indicator catre parcare. Venind prima data acolo a trebuit sa sun pe cineva sa imi arate unde este parcarea. La plecarea de la eveniment m-am intrurcat pe aleile barate cu tot felul de semne accesul interzis. Lacul mi-a lasat un gust amar. era de fapt ca o balta . Pluteau diverse lemne pe el, nu era curatat, avea o culoare verde de apa statuta. Partea care nu mi-a placut era lipsa iluminatului in partea din spate (partea cu capela). Un alt minus a fost si lipsa cosurilor de gunoi, multi oameni aruncand tigarile pe jos.
  In rest a fost o iesire foarte placuta, servirea impecabila, mancarea pe masura, aranjamentele. Un minus era ca nu aveau stabilit un volum maxim de decibeli si astfel de la atatea muzici se cam crea o atmosfera obositoare. In rest un loc superb de care m-am bucurat foarte tare, reusind sa las la oparte toate cele rele de mai sus.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord!

   Îți mulțumim pentru că ne-ai împărtășit experiența ta, care e cu atât mai interesantă venind dintr-un unghi nou: cel al participării la un eveniment organizat acolo, deci fix menirea actuală a domeniului.
   Îți recomand să arunci un ochi și pe impresiile mele, după 4 ani de la articolul de față, probabil te vei regăsi și mai mult acolo: http://www.hailabord.ro/2016/02/domeniul-buftea-n-ai-scapat-de-mine-dupa-4-ani-intors.html
   Te mai aștept la bord, oricând, cu drag!

   Ștergere
 30. Groaznic, chelneri nesimtiti, mancare ok calitate/pret un pic piperat. Lacul neingrijit. De la intrare mi-a lasat un gust amar: am venit cu masina de B un ford fiesta vechi; la intrare 50lei voucher pentru restaurant.Ajuns in parcare sunt intampinat de o donsoara care se ocupa de cele 2 evenimente(botez+petrecere copii) si imi zice ca nu am voie sa ma plimb prin zona.ii zic ok dar am intrebat la intrare si nu cred ca e vreo problema. Ce-i drept eu eram in sandale si cu 2 copii mici dupa mine.iesisem in parc, nu pe marele bulevard din buftea(sa ma scuze locuitorii acestei urbe) Fratilor am fost in peste 20 de capitale europene/asiatice. Asa ceva nu mi s-a intamplat. M-am plimbat vreo 6 ore fara sa mai fiu deranjat. Daca vor sa-si selecteze clientii n-am nimic de obiectat.Dar sa anunte public ca acest domeniu nu e pentru vizitat. Nu recomand acest loc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-mi place deloc ce aflu, dar îți mulțumesc tare mult că ai avut curajul să ne prezinți experiența ta. Și Anca ne povestea ceva în genul acesta la povestea scrisă după 4 ani de la cea de față: http://www.hailabord.ro/2016/02/domeniul-buftea-n-ai-scapat-de-mine-dupa-4-ani-intors.html
   Încă nu-mi vine să cred că lucrurile nu se schimbă, ba chiar se înrăutățesc, și singurele momente când poate e mai ok vizitarea este doar în timpul festivalul Summer Well :(

   Ștergere
 31. Eu am fost mult mai nenorocoasa,am fost sambata pe la ora 16 sa-l vizitez si....nu am fost lasata de la poarta,portarul si inca o duduie explicand clar ca este inchiriat pt o nunta...Ce treaba avea plimbarea mea pe domeniu si nunta din restaurant...?! Data viitoare o sa incerc in timpul saptamanii,poate asa voi reusi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Interesant :( Din ce în ce mai rău. Sper să ai ocazia să vizitezi domeniul cât încă mai e (oarecum) deschis publicului, pentru că luna aceasta s-a anunțat scoaterea sa la vânzare.

   Succes și... răbdare! :)

   Ștergere
 32. Frumos material! De incercat, am incercat si eu sa vizitez domeniul si era sa plec batuta de un individ cu ceafa groasa, care sustinea ca e proprietarul domeniului. Nu recomand nimanui o astfel de experienta! Iar individul merita putina "atentie", cred ca are niste probleme grave la cap, ca sa nu mai spun de comportamentul agresiv si despre limbajul jegos de cort, probabil de acolo se trage. La o simpla cautare pe google se poate afla usor despre cine este vorba. Oribil, mi-a lasat un gust amar. Pacat de un asemenea loc plin de istorie, ajuns pe mana unor jegosi penali.

  RăspundețiȘtergere