Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 3 iulie 2012

De unde ne vin ideile de calatorii?

Acest articol este un răspuns la comentariul Larisei, de AICI

femeie cu palarie pe plajaFiindcă suntem în plină perioadă a concediilor, poate ești în pană de idei în alegerea locului unde să-ți petreci, poate, cea mai frumoasă vacanță din viața ta.

Evident, blogul nostru este una din sursele pe care ți-o recomandăm, dar poate ți-ar fi util să afli și cum am aflat de destinațiile despre care am povestit. Doar dacă n-ai de gând să pleci tot spre landmark-urile tradiționale ale României, ci ai poftă de ceva nou și mai puțin cunoscut.

Dacă te-am nimerit, ai ajuns unde trebuie. 

Să începem!  

1. Filmele

În țara noastră s-au filmat multe pelicule, pentru că "avem cu ce". În documentarul "Wild Carpathia", care până de curând a ținut primele pagini ale ziarelor, putem vedea conacul de la Micloșoara, în filmul "7 Secunde", cu Wesley Snipes, Bucureștiul, iar în serialul "În Derivă" - Biserica Anglicană, de a cărei existență nu aveam habar până n-am zărit-o într-o scenă cu Marcel Iureș.

biserica anglicana bucuresti

Cum tuturor ne plac filmele, pentru că ne deconectează de la realitatea de care suntem sătui, n-ar strica să fim mai atenți la secvențele pe care le urmărim, pentru că ne pot semnala locuri interesante, unde ne-ar plăcea să ajungem.


2. Blogurile 

Pentru noi, sunt principalele surse de inspirație în găsirea de noi tărâmuri de "cucerit". Pentru că găsim informații actuale, prezentate din prisma altor călători ca și noi, care povestesc sincer și părțile bune, și cele rele, shareuiesc propriile poze și ne pun în postura de a ne imagina exact cum ar arăta o vizită în acel loc, pentru a ne decide înainte să pornim la drum, dacă ne va plăcea sau nu, dacă merită...

De exemplu, de pe PlecatdeAcasă am aflat că umor există și în turism, de pe ExploratorUrban - de schitul din Gostinari, iar de pe Călătorii Imaginare (actualul 1001 Calatorii) - că Grădina Botanică a înflorit și că o vizită se impunea cât de curând.

narcise gradina botanica bucuresti


3. Site-urile cu secțiuni de turism

Pentru informații de ultimă oră (drumuri închise, întârzieri ale trenurilor, oferte etc) și reportaje la care un turist obișnuit nu are acces. 

Adevărul ne-a înștiințat că Peștera cu cristale Farcu tocmai s-a redeschis publicului și că peste o lungă (august 2012) va circula prin ea...un trenuleț!. Iar de pe RomâniaLiberă am aflat de scările de acces spre cătunele Ineleț și Scărișoara, despre care am povestit și noi AiCi.


4. Hărțile/Google Earth

De fiecare dată când plecăm într-un tur prin țară, luăm harta în brațe sau deschidem programul cu imagini satelitare "Google Earth".

În primul caz, decidem care vor fi localitățile pe care le vom străbate, iar apoi...începe căutarea! Căutarea obiectivelor din zonă - pe internet, prin ghiduri, pe la cunoștințe etc. În al doilea caz este mult mai simplu. Zărim o imagine uploadată peste o formă interesantă văzută din satelit, am și bifat o nouă "chestie" de vizitat. Dacă vedem o aglomerare de imagini, și mai bine, e clar un obiectiv important. Mai e util și stratul "Locații", pentru că descoperim astfel și locuri care nu ar intra în mod normal într-un ghid de turism, dar sunt interesante. Tot prin Google Earth vedem exact pe a câta stradă la dreapta, de exemplu, ajungem la ce avem de văzut și, astfel, mergem la sigur.

Această sursă de inspirație ne consumă mai mult timp decât celelalte, dar merită. Astfel, evităm ca la întoarcerea acasă să ne dăm seama că am trecut pe lângă un obiectiv "neapărăt de vizitat" și să fim nevoiți să planificăm o nouă excursie special pentru acesta.

planificare ruta

5. GPS

Oricâte planificări am face și oricâte informații am acumula înainte să pornim la drum, ceva tot ne poate scăpa. Așa că ne scoate din impas GPS-ul. Ni s-a întâmplat de multe ori să fim într-un oraș, pe care l-am vizitat de prea multe ori, și să avem chef să vedem ceva nou. Dar cum găseam acel ceva? Simplu. Scoteam GPS-ul și verificam POI-urile (Points of Interest - Punctele de Interes, PDI în română), care pot fi: magazine, benzinării, restaurante, stații ale mijloacelor de transport, dar și muzee, galerii de artă, biserici sau orice alt obiectiv turistic care poate reprezenta interes pentru publicul larg.

Așa am descoperit sinagoga din Târgu Mureș, undeva pe la 1 noaptea, când ne apucase nebunia să explorăm orașul.

puncte de interes gps

6. Ghiduri

Poate cea mai clasică sursă de unde pot veni idei de ducă. Tatăl meu (n.r. Anda) a lucrat cândva la Ministerul Turismului și în acea perioadă ne-au trecut prin mâini zeci de ghiduri/pliante/broșuri, iar pe câteva încă le mai avem. Din când în când, le mai răsfoim și hop! ne vine altă idee de loc unde e musai să mergem.

De asemenea, mama are un CD-guide (de fapt, un index al localităților turistice - în jur de 4300), care e o adevărată mină de aur pentru iubitorii de hoinăreli. În el găsim mereu ceva de vizitat: 900 muzee și case memoriale, 5500 biserici și mănăstiri, 800 cetăți, castele și conace, 700 statui și monumente, 100 festivaluri și sărbători și 650 rezervații, peșteri și monumente ale naturii. La vremea lui (adică în 2006), a costat 14 lei. Zicem noi că a fost o investiție foarte bună!

Să nu uităm și de vederile/cărțile poștale, spre care mai tragem o privire când nimerim într-un magazin de suveniruri. Într-o astfel de vizită, am descoperit castelul din Racoș, de care n-aveam habar până nu l-am zărit într-o vedere, scoasă la vânzare în Pasajul de la Universitate, din București.


castel bethlen racos

7. Rezultatele greșite afișate de motorul de căutare Google

Poate cea mai ciudată sursă de inspirație, care demonstrează că și cel mai tare mai dă greș uneori. Când căutăm un obiectiv mai puțin cunoscut, Google-ul se străduiește să ne ajute, dar uneori o dă în bară. Ne arată informații din altă parte sau ne afișează imagini cu altceva. Dar în orice rău, e un pic de bine. Noi profităm de erorile motorului de căutare și găsim noi atracții de vizitat, de care poate nu am fi aflat niciodată, dacă Google-ul, fără să vrea, nu ne atrăgea atenția asupra lor.


8. Indicatoare de pe marginea drumului

Dacă te plimbi cu mașina, cască bine ochii la indicatoarele care "urlă" spre tine ca să le bagi în seamă. Până acum câțiva ani, nu exista niciun indiciu care să te pună pe gânduri când treceai prin județul din Sibiu. De ce ar fi fost nevoie de un indiciu? Pentru că în fiecare localitate sibiană există o biserică-cetate, una mai frumoasă decât alta. Majoritatea nu se află chiar pe marginea marilor drumuri, ci poți ajunge la ele cotind câțiva kilometri. Merită, și de multe poate nu ai afla, căci nu toate sunt la fel de promovate. Dacă nu te cheamă Viscri sau Biertan, doar un indicator te mai salvează de la anonimat!

biserica cetate biertan


9. Rude, prieteni, comentariile de pe blog

Cea mai la îndemână sursă, dacă ai cunoștințe care se plimbă mult. Și, Slavă Domnului, părinții mei sunt hoinari în adevăratul sens al cuvântului! Luna asta vor fi plecați 3 săptămâni și sigur se vor întoarce încărcați de noi recomandări pentru Anda și Ionuț.


Dar și tu, dragă navigatorule, ești sursa noastră de inspirație! Trebuie doar să ne lași un comentariu în care ne povestești de un obiectiv, traseu, zonă care ți-a plăcut și, instant, ne faci poftă s-o luăm din loc. De exemplu, Larisa ne-a zis AICI de Brâna Caprelor și de atunci tot vrem să ajungem pe ea. Încă n-am reușit, dar nici vara nu s-a terminat încă!

brana caprelor bucegi


10. CAP-uri/Sanatorii/Spitale

Nu strâmba din nas, căci mai toate conacele și castelele din România nu mai sunt demult reședințe nobiliare. În comunism, au fost transformate în CAP-uri sau simple grajduri, ceea ce a dus la distrugerea lor iremediabilă și la aducerea lor în statutul actual de ruină. Altele, funcționează și acum ca sanatorii TBC sau spitale. Așa că, dacă ai drum prin zone pe unde viețuiesc și maghiari, n-ar strica să arunci un ochi și în curtea spitalului din localitate. Ai putea avea o mare surpriză, descoperind o bijuterie de conac numa' bun de tras în poză!


Îți dorim călătorie plăcută și nu uita să mai treci pe la noi, ca să ne povestești cum a fost!

Surse foto: 1, 4, 5, 8, arhivă personală
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

10 comentarii:

 1. Cam aceleasi surse de inspiratie le am si eu. De exemplu cititind blogul vostru, mi-am facut o lista cu ce n-am vazut prin Romania si as vrea sa vad ;) asa ca multumesc!

  Din filme ma mai inspir si eu, insa despre Romania sunt ca putine, deci raman, in cazul meu mai mult: blogurile si siturile de turism, apoi ghidurile (chiar am vazut unul de curand aici foarte interesant despre Romania, facut de National Geographic).

  Calatorii placute in continuare si povesti la fel de frumoase!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim si noi, Larisa, ca ne citesti mereu si pentru ca ne incanti cu povestile din Franta.

  Intr-adevar, nu sunt prea multe filme care sa arate frumusetea Romaniei, dar de fiecare data cand prindem un film romanesc, ne ascutem privirea tocmai sa prindem vreo zona interesanta.

  Daca ai prins un ghid interesant despre Romania, in Franta, atunci trebuie sa-l iei! Macar in strainatate sa aratam bine!

  Calatorii cat mai frumoase si tie!:)

  P.S. Si Sofia Flori ne-a lasat o impresie despre acest articol, pe Facebook: "foarte util...:)"

  RăspundețiȘtergere
 3. hoinariromani4 iulie 2012, 03:38

  Dragilor eu va doresc sa ajungeti pe Brana Caprelor (brana Caraimanului) am fost in weekend (30 iunie) am prins vreme foarte buna, este superb!
  Din cele enumerate de voi ne inspiram si noi. Cateodata luam harta si bifam urmatoarea iesire....in functie de buget si timp.
  Drumuri bune sa aveti!

  RăspundețiȘtergere
 4. Pe Brana Caraimanului am fost. Uite aici povestea: http://hai-la-bord.blogspot.com/2012/02/brana-mare-caraimanului-exercitiu-pe.html Ne-a placut asa de tare, chiar daca era periculos, incat nu trebuie sa ratam Brana Caprelor. Mai mult ca sigur urmatoarea ascensiune pe munte va trece si pe acolo.

  Drumuri bune si voua, dragi hoinari, si sa ne auzim cu bine si cu aventuri cat mai multe!:D

  RăspundețiȘtergere
 5. va mai recomand un univers fantastic pe care il gasiti frunzarind revistele Invitatie In Carpati !
  www.iic.ro un proiect alpinet.org! UN mare mare bravo colectivului si sper la cat mai multe si dese numere cel putin la fel de bune! :-) Drumuri Bune!

  RăspundețiȘtergere
 6. Retinem si aceasta sursa, pentru viitoare drumetii montane. Multumim ca ne-ai zis de ea. Pentru obiective antropice (castele, conace, statui, orase), trebuie totusi sa apelam la alte surse, caci revista e orientata exclusiv pe zone de munte.

  Drumuri Bune si tie, Ionut! Si te mai asteptam pe la noi. Oricand.

  RăspundețiȘtergere
 7. De curand am cumparat (gasit la Muzeul Taranului Roman) Ghidul Verde Michelin pentru Romana. E minunat, foarte detaliat, e noua metoda de planificat plecari weekend. Drumbun!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru pont;) Sper sa-mi treaca vreodata prin maini si acest ghid ca-s curioasa "ce poate", desi am doua aspecte sa-i reprosez. Pe de o parte, pretul, care e cam mare, dupa standardele mele (50 lei) si unul dintre criteriile conform carora s-au acordat stelele Michelin - renumele. Nu inteleg de ce ar conta asta cand vizitezi un loc. Ca sa te poti lauda prietenilor ca ai fost intr-un loc pe care l-a vazut deja toata lumea si de care, poate, s-au saturat toti? Nu de alta, dar in Romania, cel putin, sunt multe locuri mai frumoase decat alea celebre, care presupun ca au primit mai putine stele,doar pentru ca nu-s faimoase!

   Ștergere
 8. Foarte bun și util articolul, sunt inspirată și eu de ce ai enumerat tu :)
  Uite, de exemplu, la capitolul ghiduri, eu sunt chiar un mare fun. Mi se par manuale extraordinare de istorie, geografie, artă, literaturi. Eu chiar le citesc, desigur alegând în general editii cu mai mult text, volume mai bine structurate și în general le evit pe cele foarte generale și îmi iau mai repede ghid pe regiune sau chiar locație, decât pe o țară. Dar sunt foarte frumoase multe și îmi alimentează multe, multe vise... Am o colecție drăguță :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru apreciere. Intr-adevar, sunt mult mai utile ghidurile pe zone, pentru ca sunt mai complete si sigur gasesti ceva interesant pe acolo, descoperi un pic mai mult specificul local. Felicitari pentru colectie, mi-ar placea s-o rasfoiesc:)

   Ștergere