Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 10 iulie 2012

Cheile Bicazului = Cele mai celebre chei din Romania

Două județe (Neamț și Harghita) își dispută supremația pe niște roci, care se întind pe o lungime de 8 km. Din punctul de vedere al suprafeței de  pietre care-i revin legal, până acum, a câștigat HR, cu 2.128 ha, față de învinsul care se mulțumește doar cu 1.600 ha. Dar "războiul" încă nu s-a terminat. Mai e o "bătălie" care trebuie să-și desemneze învingătorul. E "bătălia" frumuseții. Care județ este norocosul posesor al părții mai deosebite a bijuterilor sculptate de natură?

Răspunsul la această întrebare nu-l dă nici vreun primar, nici Consiliul Local, ci îl oferă fiecare vizitator în parte, care ajunge aici. Unde? Cum unde? La cele mai faimoase chei din țara noastră. La CHEILE BICAZULUI.

in cheile bicazului masini si suveniruri

Nu credem că există vreo zi dată de la Dumnezeu în care să nu fie aglomerație aici. E bine pentru turism, e nasol pentru turiștii care ar dori să se bucure în liniște de măreția naturii.

Nici pe 8 noiembrie 2008, pe la 14:30, situația nu era alta. Mașini - multe. Oameni - mulți. Comercianți - destui. Suveniruri - pe toate gusturile. Nu conta că vremea era cam capricioasă, așa, de toamnă, cu vânt puternic și răcoare care te acapara din toate părțile. 

Când am ajuns în zona surprinsă în prima imagine, atât de puternic era vântul încât mâinile ne-au amorțit instant și conservațiile telefonice ne-au fost, practic, imposibile, din cauza vâjâitului enervant. Părea că toamna își face de cap, se strecoară prin fiecare cotlon al cheilor străbătute de DN 12C și încearcă să alunge turiștii, pentru a putea să mai șlefuiască puțin rocile și a le definitiva aspectul specific anotimpului, pentru a le pregăti de iarna care se preconiza deja cruntă. 

Și totuși, eram încântați că am ajuns la Cheile Bicazului, așa cum se poate observa din fotografia următoare. Eram bucuroși că am făcut cunoștință cu niște celebrități, că le-am admirat formele apetisante, că am făcut o "cură" de aer curat și ne-am "clătit" ochii cu frumusețe în stare naturală.

anda si ionut cheile bicazului


Nu te mai ținem de vorbă, căci pietrele astea te lasă mut/ă. Ne mai rămâne să-ți spunem cum ajungi aici și să-ți mai arătăm niște poze, cu rugămintea ca, atunci când poposești în împărăția Bicazului, să te comporți civilizat și să nu blochezi accesul altora, parcând mașina pe oriunde. Dacă ești un călător fidel la bordul blogului nostru, știm că o să faci întocmai, dar e bine să mai intrăm în rolul de "părinți", din când în când, căci "repetiția e mama învățăturii". Atât pentru noi (ca să nu uităm să fim cuminți și s-o luăm pe arătură), cât și pentru tine, căci foarte ușor poți uita de tot aici (inclusiv de bun simț), doar ridicând privirea spre incredibilele stânci gigantice.

spre cheile bicazului

in cheile bicazului masina si suveniruri

cheile bicazului toamna

cheile bicazului toamna 2008

cheile bicazului noiembrie 2008

cheile bicazului la gheretele cu suveniruri

cheile bicazului alb negru

Cum ajungi?

Varianta 1

Din Gheorgheni (jud. Harghita), o iei spre Piatra Neamț, pe DN 12 C. Vei trece pe la Lacul Roșu (aici se impune un popas obligatoriu) și prin tunelul Lacul Roșu - Cheile Bicazului, lung de 155 m. Una din intrări o poți vedea în poza care urmează. Îți vei da seama că ai ajuns în chei, atunci când drumul se va îngusta, va părea că nu mai ai unde să înaintezi fără să dai direct într-o stâncă-mamut și când vei fi înconjurat de roci, care mai de care mai interesante și mai înalte.

tunelul lacul rosu cheile bicazului

Varianta 2

Din Piatra Neamț (jud. Neamț), mergi pe DN 15 până în orașul Bicaz. Aici nu faci dreapta spre barajul și lacul Izvorul Muntelui, ci mergi tot înainte pe DN 12 C, în direcția Gheorgheni (Transilvania). Vei mai trece prin câteva sate și apoi vei pătrunde în chei.

Drum bun!

cheile bicazului vedere aeriana
sursa foto 
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu, gratuit si rapid - vezi AICI

5 comentarii:

 1. De pe FB:

  Gigi Dicu
  frumos acolo!

  Georgiana Ungureanu
  am fost si aici, chiar de curand si m-as muta acolo

  RăspundețiȘtergere
 2. daca vrea cineva sa vada Cheile Bicazului in adevarata lor splendoare.. trebuie sa le faca pe jos..

  RăspundețiȘtergere
 3. Si iarna, si vara sunt la fel de spectaculoase. ♥

  RăspundețiȘtergere
 4. Da. Cele mai impresionante din tara(din cate am vazut eu)

  RăspundețiȘtergere