Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 16 iunie 2012

Ponoare: Bun venit pe taramul povestilor!

podul lui dumnezeu ponoareDacă ne citești de ceva vreme, știi deja că ne plac poveștile și că încercăm, de fiecare dată când inspirația nu ne dă pace:D, să transformăm articolele în relatări, sperăm noi captivante, cu personaje interesante (de exemplu, ASTA) și să le condimentăm cu dichisite cuvinte (ca-n basmele copilăriei). Ca să le savurezi cu nesaț, călătorind pe tărâmul imaginației, așa cum orice poveste bună reușește să te implice și să te facă să uiți, pentru câteva momente, de realitate. 

Așa că este lesne de înțeles de ce nu puteam rata Ponoarele, o comună aparent oarecare din județul Mehedinți, dacă o cunoști doar uitându-te pe hartă. De fapt, este un tărâm plin de legende și povești de neuitat, în care ne-am simțit, evident, ca peștele-n apă:D. 

Hai să le descoperim împreună!


Ca și comuna brașoveană Racoș, Ponoarele se poate lăuda cu "prea" multe obiective turistice: 
 • o pădure de liliac (rezervație botanică), pe care e recomandat s-o vizitezi la începutul lui mai (pentru că atunci înfloresc florile în alb și violet)
padurea de liliac ponoare
foto: ponoare.ro
 • o peșteră lungă de 734 m, care beneficiază de un lac subteran și de două deschideri. Vizitarea se poate face doar cu echipament (pe lac poți "merge" doar cu barca:D) și e de preferat cu ghid. Înăuntru  locuiesc acum doar lilieci (înainte aici stătea dracu' - detalii mai jos), dar sunt mulți. Cam 3000!
lac pestera ponoare
foto: romaniaroute.ro
 • un câmp de lapiezuri, adică o formă de relief rezultată în urma eroziunii apei, care a "trasat" șanțuri adânci în calcar, transformând rocile dure și reci în opere de artă
camp lapiezuri ponoare

lapiezuri ponoare

 • un lac care apare și dispare. Pe bune! Lacul Zăton nu e permanent. El se formează în valea pe care o vezi în imaginea de mai jos, atunci când plouă destul, când se inundă și peștera pe care am menționat-o mai sus. Așa că, uneori vezi lacul, alteori - nu. E un fel de magician natural!
lacul zaton secat ponoare

lacul_zaton cu apa ponoare
foto: ponoare.ro
 • un pod unic în lume! Pe Terra nu există decât 3 poduri naturale, iar unul dintre ele se află în România. Al nostru este mai cu "moț", pentru că este singurul pe care se poate circula, chiar și cu mașini de mare tonaj.  Are 30 m lungime, 13 m înălţime, 22 m lăţime şi 9 m deschidere. Se numește Podul lui Dumnezeu. De ce? Afli în rândurile următoare.
podul lui dumnezeu ponoare

Spuneam că aici este tărâmul poveștilor foarte frumoase și a legendelor impresionante. Chiar așa este. Peștera Ponoare (sau Peștera de la Pod) nu e doar o grotă cu stalagmite și stalactite, ci fusese cândva sălașul diavolului, lacul-fantomă este sub stăpânirea sa, Podul lui Dumnezeu este urmarea luptei dintre divinitate și drăcușor, lapiezurile sunt, de fapt, ghearele lu' ăla negru, iar apele de aici sunt blestemate chiar de un sfânt. 

Dacă ești curios/oasă să afli mai multe, atunci așează-te confortabil și pune-te pe citit: 

Blestemul Sfântului Nicodim

Iisus i-a sfătuit pe adepții săi că, indiferent de răul care ți se pricinuiește, trebuie să întorci și celălalt obraz. Nu știm de ce Sfântul Nicodim nu a respectat această regulă creștină, dar cuvintele sale de acum 700 de ani au ecou și astăzi. 

Pe la 1300 și ceva, călugărului i s-a arătat în vis o cascadă, lângă care trebuia să construiască o biserică. A căutat febril locul din vis și, într-un final, l-a găsit la Ponoare. Dar venirea sa aici nu a fost privită cu ochi buni și, ca să-l alunge, niște oameni răi i-au înscenat un furt. Prins, deci, pe nedrept, cu "rața-n gură" (de fapt, cu o găină și propriul cuțit mânjit de sângele acesteia), Nicodim nu a suportat jignirea și a plecat, urmând să-și îndeplinească menirea la Tismana. Dar înainte să părăsească Ponoarele, a blestemat apa lângă care ar fi vrut să ridice lăcașul de cult. A prezis că se va zbuciuma, va fi fără pești și o va înghiți pământul. Coincidență sau intervenție divină, cert este că blestemul lui Nicodim s-a concretizat. Pe cursul apei s-au construit 8 mori, deci s-a zbuciumat, în ea nu trăiește nicio vietate, nici măcar broaște și este înghițită de peștera Ponoare, căci apa străbate valea unde este lacul Zăton și intră în hăul negru al grotei.

În 2006, comunitatea locală a decis că blestemul trebuie ridicat și s-au pus pe construit biserica pe care o voia Sfântul Nicodim, ca să aibă măcar ce pescui din apa care le străbate așezarea. Dacă au reușit să se împace, peste secole, cu monahul, nu știm. Rămâne să te duci și tu prin Ponoare și să ne dai de veste.

manastirea-tismana vedere aeriana
Mănăstirea Tismana. Ctitoria lui Nicodim. Pe care sfântul a construit-o, după ce a fost alungat de la Ponoare
Bătălia supremă: Dumnezeu vs Diavol

Balaurul despre care am povestit la Cheile Corcoaiei, cel care-i răpise iubita lui Iovan Iorgovan, se pare că s-a refugiat la Ponoare, în peșteră. Altă versiune a legendei nu vorbește de un balaur, ci de însuși diavolul. În fine, l-am putea considera pe balaur, slujitorul ăluia cu coarne. Cert e că oamenii erau speriați de vietatea care locuia în peșteră și, ca să-i scape de pacoste, i-au cerut ajutorul lui Dumnezeu. El a răspuns chemării celor din Ponoare, așa că și-a pus mâna peste peșteră, pentru a prăbuși tavanul acesteia peste ocupantul de soi rău. Tavanul a cedat, dar ăla negru ar reușit să scape, ieșind pe cealaltă gură a grotei. Așa s-a format podul natural, care se află vis-a-vis de intrarea actuală a peșterii. Punându-ne puțin imaginația la contribuție, ne putem imagina că grota se întindea și în spațiul dintre pod și prezenta cale de acces în aceasta, astfel încât gura de intrare în peșteră nu era cea pe care o putem vedea azi, ci cea de sub pod.

De altfel, și numele localității are legătură cu acest eveniment, căci ponorul este, conform DEX, un "povârniș abrupt sau adâncitură formată prin prăbușirea, ruperea sau alunecarea unor straturi de teren".

Actuala intrare în peșteră
intrare pestera ponoare

Peștera, așa cum se vede de la Podul lui Dumnezeu 
pestera ponoare vedere de la podul lui dumnezeu

pestera ponoare

Podul lui Dumnezeu
podul lui dumnezeu ponoare

Și povestea nu se termină aici. Căci negriciosul era încă liber. Dumnezeu îl urmărește și-l găsește pe stâncile de deasupra peșterii. Încearcă să-l tragă de acolo, dar răufăcătorul disperat se prinde cu ghearele de roci, astfel luând naștere șanțurile (lapiezurile) pe care le putem admira azi. Într-un final, Dumnezeu îl imobilizează, transformându-l într-o rocă (Stânca Diavolului, care cică s-ar vedea și azi. Noi nu ne-am dat seama exact care e și nici vreo poză concludentă nu am găsit pe internet). De acolo, necuratul rămâne să vegheze asupra regiunii, având în stăpânire Lacul Zăton, iar Dumnezeu este stăpânul podului, astfel cei din zonă au setat un veșnic reminder că pe pâmânt există și bine, și rău. 

Se pare că atât puterea lui Dumnezeu, cât și a răului încă se mai fac simțite, din când în când. De pe Podul lui Dumnezeu au căzut în prăpastia de dedesubt mai mulți camionagii și un ciclist, dar toți au supraviețuit miraculos, alegându-se doar cu câte zgârieturi. Pe de altă parte, în Lacul Zăton, s-au înecat mai mulți tineri, lumea crezând că așa drăcușorul și-a manifestat furia.

Cum ajungi?

Comuna este situată pe DJ 670, în extremitatea nordică a județului Mehedinți, la aproximativ 5 km de orașul Baia de Aramă, la care poți ajunge din Târgu Jiu sau Băile Herculane (pe DN 67 D). Când ajungi în Ponoare, poți cere oricui îndrumări spre obiective, sau poți merge pur și simplu pe drumul principal până vei vedea, pe stânga, peștera și vei trece peste prăpastie, pe Podul lui Dumnezeu. 

Apropo, anul trecut, traficul pe pod a fost închis, din cauza fisurilor care începuseră să-i apară, dar din octombrie 2011, totul e în regulă și s-a turnat un nou strat de asfalt.

P.S. Dacă vrei să-ți continui drumeția pe DJ 670, pentru că știi că poți ajunge în Drobeta Turnu Severin, sau vrei să vii din capitala de județ spre Ponoare, îți recomandăm să te abții. Nu știm cum stă situația la ora actuală, dar localnicii din Ponoare și alte impresii de pe internet ne confirmaseră, mai demult, că drumul este jalnic și că nu merită să-ți strici mașina pe el. 

Călătorie plăcută! Când te întorci de la Ponoare, nu uita să mai treci și pe la noi, să ne spui cum a fost:)
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

19 comentarii:

 1. Azi, pe Facebook:

  Nicky Predescu
  Unde..din pacate, e permisa circulatia masinilor de mare tonaj... dar in tara prostiei cronice totul e permis!

  Toma Cristian Petrescu
  Ce termen de garantie are lucrarea asta a Domnului SRL ?!

  Nicky Predescu
  are ceva... dar s-au cam incalcat conditiile de exploatare!

  Hai la Bord (‎@Nicky Predescu)
  ai mare dreptate. Din pacate. Drept urmare, anul trecut podul a fost inchis, caci din 2009 incepuse sa se avarieze grav, dar tot in 2011 l-au redeschis, dupa ce ll-au reabilitat. Important ramane ca din cele doar 3 poduri naturale care exista pe Terra, unul e in Romania. Avem cu ce ne lauda!

  Hai la Bord ‎(@Toma Cristian Petrescu)
  o alta legenda, pe care n-am mai inclus-o in articol, spunea ca podul a fost construit de D-zeu doar pentru ca Nicodim sa poata trece peste prapastie, pentru a ajunge la Tismana, unde a ridicat manastirea pe care voia s-o deschida la Ponoare. Asa ca...numai Nicodim ar fi trebuit sa treaca pe el, nu si camioanele. Oricum, daca a rezistat atatia ani, o sa mai reziste si de acum incolo. Cat timp traieste Dumnezeu!:D

  Nicky Predescu ‎
  ...pai nu avem NOI cu ce ne lauda, ca nu l-am construit NOI, l-a construit BARBOSU'

  Hai la Bord ‎
  dar l-a construit la noi, nu la altcineva;) mai bine ne laudam si cu podul asta, nu numai cu Branul, Pelesul si Transfagarasanul. Ca avem si alte chestii faine in tara!

  Sofia Flori
  Acum pe pod nu mai circula masinile de mare tonaj,a fost restaurat,arata bine,este bine intretinut ...si ne vom putea bucura de el mai mult timp.

  Hai la Bord ‎Sofia Flori ooo...ce bine!!! multzam de informatie

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte fain locul. Despre podul natural stiam, desi nu l-am vazut niciodata, imi amintesc de la orele de geografie :)). Restul nu le stiam. Oricum as merge acolo doar pentru padurea aia de liliac de care povestiti...Ador liliacul ;)!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Noi am nimerit in august, cam tarziu ca sa mai vedem liliacul in toata splendoarea. Dar pentru el, merita sa mai mergem o data. Poate vii cu noi. Promitem ca o sa-ti fim ghizi si pentru celelalte minunatii de la Ponoare!:)

  RăspundețiȘtergere
 4. Completare, tot pe Facebook, de la Sofia Flori: "revin cu o completare...drumul din Turnu Severin pana acolo este foarte bun,eu am mers la inceputul lunii mai-sigur nu s-a stricat de atunci :).La intrarea in localitatea se bifurca un drum aditional care iese putin mai sus de Pod(pentru masinile de mare tonaj )"

  RăspundețiȘtergere
 5. In 1994 era plin. Apeilie. Plouase mult si lacul era superb. In 1995... surpriza: era omvale seaca, exact ca in poza. Plouase cyu mai mult timp in urma si apa disparuse in valea subterana, prin ponoarele de pe fundul vaii din fotografia de mai sus. In apropiere, adica la cativa metri de sosea este intrare in Pestera Ponoare (destul de greu accesibila), ca dealtfel si dovaa evolutiei pesterilor: Podul Lui Dumnezeu, pe soseaua ce leaga Drobeta-Turnu Severin de Baia de Arama, format prin prabusirea galeriei pesterii mai sus amintite. De padurea de liliac ce sa mai spunem? Mergeti acolo cand infloreste liliacul si nu veti regreta.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ooo, da , si eu am plecat foarte fascinat din acest sat. Nu imi imaginam ca poate oferi atat de multe locuri minunate de vizitat, pe un spatiu atat de rastrans. P O data las si eu modestia la o parte si pot spune dupa intense cautari pe net ca in nici o poza lacul nu arata mai frumos decat atunci cand am fost eu. :D

  P.S. : Am postat pe Panoramio prima serie de poze de la Baile Herculane. Intr-o sapt-doua urmeaza alta.

  RăspundețiȘtergere
 7. M-ai facut curioasa, Alex, arata-ne si noua poza cu lacul :) Cele din Herculane sunt magice: http://www.panoramio.com/user/2199174?show=all

  RăspundețiȘtergere
 8. Aici poti gasi poza cu lacul :

  http://www.gfile.ro/?do=fD&fI=6ba3cff65144ba1a1eba3fa7e492a1e2

  RăspundețiȘtergere
 9. L-am vazut in ambele faze :). In aprilie de doua ori, dar cu un an la mijloc. Faina zona!

  RăspundețiȘtergere
 10. La sfârșitul lui Mai mai este în floare liliacul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit la bord, Claudiu!

   Nu mă pricep deloc la perioadele când floresc diferite specii de plante, însă din ce am aflat pe internet, liliacul înfloreşte de obicei spre sfârşitul primăverii, iar florile se menţin până înspre vară, dar dacă vremea este caldă el va înflori chiar de la începutul lunilor de primăvară.

   Eu îți recomand să mergi la Ponoare, indiferent de anotimp. Este un loc cu multe minunății, chiar și când liliacul nu este înflorit!

   Ștergere
  2. Da, am mai fost acolo cu cortul anul trecut prin August și mi-a plăcut, atunci am zis că trebuie să mă întorc ca să văd și pădurea de liliac înflorit :) O să merg pe la sfârșitul lui Mai/începutul lui Iunie.

   Ștergere
 11. Zona este superba si foarte aproape de Padurea de liliac.o minunatie!!

  RăspundețiȘtergere
 12. Foarte frumoase poze. Apa din Zaton nueste permanenta ci numai in perioade cu ploi abundente.

  RăspundețiȘtergere