Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 15 iunie 2012

Cea mai infricosatoare pestera in care am fost vreodata!

gaura tatarilor cheile varghisului

BU-HU-HU! 

Așa ne-a întâmpinat ultima grotă pe care voiam s-o vizităm în Cheile Vârghișului. Nu ne așteptam ca numele (Gaura Tătarilor) să i se potrivească așa de bine! Știam că tătarii fuseseră neastâmpărați, cruzi și prădau tot ce întâlneau în cale, dar că spiritul lor este atât de viu aici, chiar nu putea să ne treacă prin cap!

gaura tatarilor cheile varghisului

Peștera asta ne-a cam băgat în sperieți. Dacă privești cele două imagini de mai sus, vei înțelege de ce. Părea vie... Doi ochi întunecoși păreau să ne urmărească, cu asprime, iar calcarul părea că plânge. Parcă de-abia trecuseră tătarii pe aici...

gaura tatarilor cheile varghisului

În dreapta "ochilor" 
gaura tatarilor cheile varghisului

gaura tatarilor cheile varghisului

gaura tatarilor cheile varghisului

În afară de peștera care "pulsa" ca un organism viu, totul era cufundat în tăcere. Păsările se duseseră la culcare, turiștii cu care ne întâlniserăm pe drum, plecaseră deja demult. Era aproape ora 19. Era cazul să spunem și noi "la revedere" preafrumoaselor chei ai Vârghișului. Nu înainte de a arunca o ultimă privire spre ele, de la înălțime:

cheile varghisului vedere de la gaura tatarilor

Asta-i Peștera Mare de la Merești, așa cum se vede la Gaura Tătarilor
pestera mare de la meresti vedere de la gaura tatarilor

Ce ne-a mai plăcut aici au fost scoicile (vezi una mai jos), pe care le-am găsit pe jos sau chiar pe perete stâncos, în plin proces de formare, și melcii mari care populau grota. Deci, se vedea clar că mărețul Vârghiș își pusese bine amprenta atunci când a modelat cheile, lăsând dovezi ale trecerii lui...cam peste tot.

scoica gaura tatarilor cheile varghisului

Ah! Era cât p'aici să uităm să-ți spunem cum ajungi la Gaura Tătarilor. E cam greu, ce-i drept, pentru că traseul nu este marcat. Încercăm să-ți oferim niște indicații, poate te ajută. Nici noi n-am știut exact unde este. Știam doar că e deasupra peșterii Șura Cailor și cum arată din poze. Atât. Am pierdut ceva timp până am dat de ea, dar eram hotărâți să nu ne întoarcem acasă până n-o vedem. Important este să reții că trebuie să cauți să ajungi deasupra grotei pe care tocmai am menționat-o. Calea ți-o alegi singur/ă.

Dar să ne închipuim că avem în stânga cel de-al treilea pod și în dreapta peștera Șura Cailor. Mergi spre ieșirea/intrarea din/în chei dinspre comuna Vârghiș, pe marcajul cruce albastră, pe malul apei, aproximativ 50 m și faci dreapta pe singura cărare care pare să urce, în zig-zag, deasupra grotei pe care am luat-o ca punct de reper. Practic, urmezi poteca în asa fel încât să fii mereu deasupra Peșterii Calului și vis-a-vis de Peștera Mare de la Merești, pe care o poți dibui printre frunze, pe malul celălalt. Va fi un urcuș greu, dar destul de scurt. Îl poți face în 5 minute, în ritm alert (a se citi... dacă vrei să-ți dai sufletul și să riști să-ți cedeze inima:D), așa cum am făcut noi. Când am terminat ascensiunea, eram cam așa...

dupa urcus cheile varghisului

la gaura tatarilor cheile varghisului

...și iaca așa, s-a încheiat seria dedicată Cheilor Vârghișului. 

Așteptăm impresii. Fie bune, fie rele;)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

7 comentarii:

 1. Ce tare! Pana la urma natura este cel mai talentat sculptor :p!

  RăspundețiȘtergere
 2. asa-i. Nici Michelangelo nu-l poate intrece pe raul Varghis:D

  RăspundețiȘtergere
 3. Superba relatarea! Sper sa ajungem si noi candva... off ca sunt asa multe locatii pe "lista"noastra de calatorii...ne trebuie cel putin 6 luni de concediu si ...weekend-uri de 5 zile,.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ne bucuram ca v-a placut. Speram sa ajungeti cat mai repede, ca stim cat de apasatoare e pofta de plecat daca se prelungeste. Si daca reusiti sa faceti cumva sa prelungiti timpul pentru a avea timp de toate calatoriile, sa ne spuneti si noua cum ati reusit;)

  RăspundețiȘtergere
 5. Cum mi-am planificat o tură şi în Cheile Vîrghişului,depinde de prognoză,voi ţine cont de informaţiile date de voi,şi sper să ajunc cît mai uşor in Gaura Tătarului,si la celelalte puncte de interes .Mulţumesc şi ture frumoase.Mecanturist Galati

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Explorare placuta si vreme buna! Asteptam impresii cand reveniti acasa

   Ștergere