Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 31 mai 2012

Odorheiu Secuiesc: Interzis limba romana!

Probabil, în acest oraș din județul Harghita am simțit cel mai acut, din întregul Ținut Secuiesc, că suntem departe de țară, culmea! aflându-ne în România. Pentru că mai mult de 10 cuvinte în limba noastră dragă nu am putut citi! Din astea 10, erau unele scrise special ca să le înțelegem, pentru că era rost de bani (pensiune și înmatriculări auto), iar altele erau pe plăcile de intrare/ieșire din localitate și...cam atât:D În rest, maghiară cât cuprinde, oriunde întoarcem privirile, ca să ne săturăm! Eram intruși în propria patrie!

Primăria
primaria odorheiu secuiesc

Dacă tot ți-am arătat primăria în imaginea de sus, trebuie să-ți spunem că nici pe internet situația nu e mai...românească. Site-ul instituției e scris complet în limba vecinilor noștri din vest și, de ce ne mai mirăm?, nu are niciun buton care să te trimită/să-ți traducă la/în limba română, hai măcar engleză. Dar are pagină de Facebook (172 fani, ultima actualizare: 30.11.2011) și forum (care, pe 30.05.2012, la ora 23, era offline). 

Dar să nu mai criticăm un oraș frumos, de care trebuie să ne bucurăm că e la noi în țară. Sâc, ungurilor!

Dar dacă e fain, de ce nu e foarte cunoscut? Păi, răspunsul, credem noi, este ghinionul. Ghinionul de a fi situat lângă orașe care au multe de oferit. Așadar, Odorheiu Secuiesc (sau, dacă preferi, în maghiară Székelyudvarhely, în germană Oderhellen, în latină Areopolis) viețuiește într-un patrulater care nu-l pune în evidență. Stă la distanțe relativ egale între Sighișoara, Sovata, Gheorgheni, Miercurea Ciuc. Să-i analizăm, pe rând, competitorii:

Sighișoara. Apăi, știi dragul/draga nostru/noastră, ce e acolo. Dacă nu știi sau vrei să-ți reîmprospătezi memoria și amintirile, hop AICI, AICI și AICI. Oricât de frumos ar fi Odorheiu, nu poate rivaliza cu orășelul-cetate mureșean.

panorama sighisoara noaptea

Sovata. Ei bine, din păcate, orice s-ar spune despre O.S., nu se poate compara cu zicala ultra-cunoscută "La Sovata, unde s-a cunoscut mama cu tata". Stațiunea este renumită pentru lacurile sale cu ape clorurate și sodice (Ursu, Aluniș Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor), unde ia naștere un fenomen foarte interesant - heliotermie. Ceea ce înseamnă că temperatura în aceste lacuri are 3 trepte, variind între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1,5 m. Deci, dacă te încumeți la o baie, până la bust îți poate fi chiar frig, de la bust până la bazin îți e bine, iar de la bazin în jos...ești "în călduri".

sovata_lacul-ursu-vara
foto: casaromantic.ro

Miercurea Ciuc e reședința de județ. Și cu asta am zis tot. Clar, "Sediul curții lui Szekely*" (cum se traduce Odorheiu, mot-a-mot, din maghiară) nu poate fi la același nivel.

Miercurea-Ciuc_Biserica Catolica noua
foto: thesunflowersblog.blogspot.com

Gheorgheni e mai cunoscut, nu pentru că ar fi mai frumos, ci pentru că prin el trece drumul spre Lacul Roșu și Cheile Bicazului. Un amplasament strategic pentru Gheorgheni, un dezavantaj pentru Odorheiu Secuiesc.

biserica gheorgheni
foto: outdoorcapital.ro
Deci, "ferecat" bine între acești poli de turism și noduri de comunicație, cine mai aruncă un ochi și spre orășelul de pe Târnava Mare? Ca de obicei...noi:D

cladiri centru odorheiu secuiesc

Trecând peste cenzura aspră aplicată limbii române, am descoperit o localitate liniștită, cu un trecut nu la fel de pașnic. Dovadă stă "Castelul Trunchiat" (îl vezi mai jos) care, de-a lungul istoriei, a fost subiect de dispută între maghiari și secui. A fost ridicat, distrus, restaurat, iarăși dărâmat. În istoria lui a intervenit și Gabriel Bethlen (pe care-l cunoaștem de AICI), care, în 1621, a decis reconstruirea castelului, căci fusese distrus de secui, în 1599. Dar ghici împreună cu cine au luptat secuii, acum 413 ani? Cu...Cu...nimeni altul decât Mihai Viteazu!

castelul trunchiat odorheiu secuiesc

castelul trunchiat odorheiu secuiesc

castelul trunchiat odorheiu secuiesc

După ce am consultat situația demografică a orașului, nu ne-a mai mirat că limba română este redusă la tăcere. Păi, în 2002, Odorheiu Secuiesc se lăuda cu 36.948 locuitori, din care 95,75% sunt maghiari!, doar 2,91% români și 1,16% romi. Probabil, românii contabilizați sunt câțiva veniți la muncă aici, cei care și-au  întemeiat o familie cu cineva din zonă și puținii bătrâni care mai supraviețuiesc menținând procentul tricolorilor în statistici. Toți, însă, mai sunt români doar cu numele, pentru că s-au adaptat condițiilor impuse de majoritate, toți știu maghiara și dacă vrei să-ți cumperi o pâine aici, dacă nu spui că-ți dorești kenyér, nu te bagă nimeni în seamă.

biserica odorheiu secuiesc

Biserica romano-catolică. În centru. Adică în központ
biserica romano catolica odorheiu secuiesc

Dacă în maghiară ți-am zis deja ce înseamnă numele orașului, a venit timpul să ți-l traducem din...română:D Căci, "Odorhei" chiar înseamnă ceva**. Conform DEX, este un relief colinar cu altitudini de 470-580 m, în marginea estică a Transilvaniei, la poalele munților Gurghiu-Harghita, mărginit la vest de dealurile Rez și Homat. Deci, e un relief care se întâlnește doar aici. Deci, e unic. Deci, și numai pentru asta merită să vii aici. Bine, și pentru senzația că nu mai ești în România. Care, într-un fel, e plăcută. Pentru că Odorheiu e un oraș civilizat, care respiră a Occident. Care nu arată românesc. 

bust tamasi aron odorheiu secuiesc

cladire ascutita odorheiu secuiesc

dancing girls odorheiu secuiesc

Îți mai spunem două lucruri legate de istoria orașului și încheiem cu o recomandare. Odorheiu Secuiesc este atestat documentar din 1301 și, din 1485, e acreditat ca târg. Așa că, fiind o urbe veche, are multe de oferit. Trebuie doar să vii să le descoperi!

Liceul Tamasi Aron
detaliu liceul tamasi aron odorheiu secuiesc

fantana liceu tamasi aron odorheiu secuiesc

liceul tamasi aron odorheiu secuiesc

monument centru odorheiu secuiesc

Nu uita să treci și prin Parcul Amintirilor, situat vis-a-vis de Biserica Romano-Catolică. Este, de fapt, un scuar (nu un ditamai parcul) în care se găsesc busturi ale unor personalități, evident, maghiare. Îți recomandăm să ajungi aici seara, când iluminatul public a intrat în funcțiune, căci scuarul este cufundat într-o lumină feerică, care făurește o atmosferă magică. Noi am savurat-o la 1 noaptea;) Merită.

*, ** update 25.09.2012: în urma sesizărilor primite de la Sever Ioan Miu/Olahus, pentru care îi mulțumim încă o dată, Székelyudvarhely înseamnă "sediul curții secuiești", iar numele "Odorhei" nu ar trebui luat ca un substantiv comun, ci este numele dat depresiunii din acea zonă. Presupunem că este singura care are toate caracteristice incluse in definiție și, cu siguranță, doar aici există o depresiune cu acest nume, așa că unicitatea îi rămâne neștirbită

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

4 comentarii:

 1. Foarte frumoasa descrierea si-mi place ca desi esti impotriva maghiarilor nu-i condamni chiar atat de aspru, desi merita pentru faptul ca vor sa ne "fure" o parte din tara.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am de ce sa-i condamn. Chiar cred ca avem de invatat de la ei. Transilvania nu pare o regiune specifica Romaniei si "vinovati" sunt ei, gradul de civilizatiei, respectul, a modul de comportament, grija pe care o au pentru ce-i inconjoara. De asemenea, Budapesta este unul din orasele mele preferate (am vizitat-o de 4 ori) si, din pacate, Bucurestiul mai are prea mult pana sa ajunga la acelasi nivel. Imi convine cand Bucurestiul e confundat cu Budapesta, tocmai pentru ca e confundat cu un oras superb, civilizat, de nota 10 si nu cu altul mai naspa. Si bunica din partea lui tata e unguroaica;)

  RăspundețiȘtergere
 3. "Din astea 10, erau unele scrise special ca să le înțelegem, pentru că era rost de bani (pensiune și înmatriculări auto), iar altele erau pe plăcile de intrare/ieșire din localitate și...cam atât:D "
  Majoritatea magazinelor pe care le-am vazut in cele cateva zile in care am stat la Odorheiu erau bilingve, ca si numele strazilor.
  Anunturile publicitare, cat si un anunt din parcarea Kaufland erau preponderent (doar) in maghiara. E un lucru normal, dar mi se pare ca e interzis prin lege ca reclamele sa nu fie traduse in romana (cat de eficienta e un banner publicitar bilingv, ramane de vazut).

  Apropo, ati pus o poza cu inscriptie in limba romana (Lic)eul Tamasi Aron, despre care nu vorbiti in articol.

  RăspundețiȘtergere
 4. Tu ai avut norocul sa stai mai multe zile si de aceea ai sesizat mai multe cuvinte in romana:D. Eu am fost doar de 3 ori: o data acum cativa ani, cand chiar am ramas surprinsa de putinele cuvinte pe care le-am surprins in limba noastra, a doua oara, tot acum cativa ani, am ajuns pe la 1 noaptea, am stat cam o ora, mi-a placut foarte mult, dar pe intuneric era, evident, ca nu puteam sa vad chiar toate detaliile, iar ultima data doar l-am traversat, dar m-am uitat cu atentie pe geam, stiind ce impresie imi lasase deja referitor la limba romana.

  De frumosul liceu Tamasi Aron uitasem. Deci, la cele 10 cuvinte se mai adauga unul. Am ajuns la 11 cuvinte, evident, cu aproximatie:D Data viitoare cand mai ajung in Odorheiu Secuiesc, sper sa vad si mai multe. Sau poate pana atunci invat mai multe cuvinte in maghiara, ca nu strica sa stiu mai multe;)

  RăspundețiȘtergere