Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 1 mai 2012

De retinut, pe Transfagarasan

Știm, am mai povestit despre cel mai frumos drum din lume AICI și AICI, dar tocmai ce am descoperit pozele pe care le-am făcut în prima noastră tură împreună pe Transfăgărășan, adicătelea în 2008. Și așa de faine îs, că nu le puteam ține doar pentru noi. Profităm de ocazie și să învățăm ceva, căci tot acum 4 ani ne-am pus pe pozat plăcile informative de pe DN 7C și nu am apucat până acum să-ți spunem cât de înalt e Barajul Vidraru sau la ce altitudine e Bâlea Lac. Așa o să fii informat/ă din timp pentru 1 iulie, când Transfăgărășanul se deschide oficial.

serpentine transfagarasan 2008

REZERVAȚIA COMPLEXĂ BÂLEA

Declarată în 1932, rezervația este situată pe creasta nordică a Munților Făgăraș, protejând o suprafață de 180 ha. Rezervația include CEL MAI MARE LAC GLACIAR al M. Făgăraș - Lacul Bâlea: 2034 m alt., suprafața 46508 mp, adâncime 11,35 m.

Din cele 140 de specii de plante protejate remarcăm raritățile floristice - Floarea de Colț (leontopodium alpinum)- , Bulbucii (trollius europaeus), Vârtejul Pământului (pedirularis oederi). Rezervația Bâlea găzduiește capra neagră (curios să vezi una? Hop AICI), declarată monument al naturii din 1933.

Cabana Bâlea Lac
balea lac 2008

PRIVEȘTE, ADMIRĂ, PROTEJEAZĂ!
 • se interzice deteriorarea panourilor de avertizare și marcajelor
 • se interzice pășunatul, vânătoarea și pescuitul
 • se interzice cățărarea în perimetrul rezervat
 • se interzice distrugerea florei și faunei
Cabana Bâlea Cascadă
cabana balea cascada vedere de sus 2008

Cabana Capra 
cabana capra transfagarasan 2008

caine transfagarasan 2008

in tunel transfagarasan 2008

peisaj nori transfagarasan 2008

peisaj nori transfagarasan 2008

peisaj serpentine transfagarasan 2008

Telecabina de la Bâlea Cascadă 
telecabina balea cascada transfagarasan 2008

telecabina in nori transfagarasan 2008

telecabina transfagarasan 2008

tunel transfagarasan 2008

zapada august transfagarasan 2008

Barajul și Lacul Vidraru
 • construit între anii 1961-1966
 • înălțimea - 166,60 m
 • grosimea la coronament - 6 m
 • grosimea la bază - 25 m
 • lungimea la coronament - 307 m
 • volumul lacului - 465 milioane mc
 • nivelul normal de retenție - 830 mdM (metri deasupra mării)
 • suprafața lacului - 870 ha
 • lungimea lacului - 14 km
 • proiectant - ISPH S.A.
 • antreprenori - HidroConstrucția S.A. - EnergoMontaj S.A.
barajul si lacul vidraru 2008

detaliu baraj vidraru 2008

salupa lac vidraru 2008

Statuia lui Prometeu 
statuie prometeu vidraru 2008

De la Barajul Vidraru - distanțe (în km):
 • Cabana Vidraru - 14
 • Bâlea Lac - 55
 • Cumpăna - 15
 • Valea cu Pești - 8
 • Cabana Capra - 47
 • Hotel Siesta - 35
Bungee Jumping (salturi cu coarda elastică de la 166 m), de pe Barajul Vidraru:

Așa se simte săritura!!! 


Instrucțiuni:
 • accesul pe platforma de salt este permis numai după semnarea prealabilă a biletului de proprie răspundere și numai însoțit de operatorul de salt
 • veți sări numai la semnalul operatorului de salt, după ce în prealabil ați fost legat și verificat
 • saltul se efectuează cu capul în jos, ca într-un bazin cu apă
 • în timpul saltului este interzisă prinderea elasticului de salt, a chingilor sau a altor elemente de legătură
 • nu purtați asupra d-voastră obiecte care vă pot lovi, tăia sau înțepa
 • nu vă dezlegați hamul sau jambierele de salt în timpul coborârii la baza barajului
 • este interzis saltul în coardă elastică persoanelor cu handicap fizic sau psihic, persoanelor care au suferit fracturi recente, au consumat droguri sau alcool și a femeilor gravide
NOTĂ

Barajul Vidraru este un obiectiv cu pază militarizată; prin urmare, aveți obligația de a prezenta un act de identitate atât reprezentanților firmei SC Extreme Zone (n.r. cea care se ocupa de sărituri, în 2008) înainte de salt, cât și ofițerului sau soldaților însărcinați cu paza de la baza barajului, după salt. Vă mulțumim. 

P.S. Nebunia asta trebuie făcută măcar o dată în viață. Am zis!

...și un pic de calmitate, după atâtea palpitații:____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

13 comentarii:

 1. Hmmm cred ca mi-ar fi cam frica sa fac Bungee Jumping :)). In rest Transfagarasanul este frumos. N-am mai fost de mult pe acolo, dar am amintiri faine.

  RăspundețiȘtergere
 2. Tuturor le e frica, ca asta e si ideea:D Sa-ti palpite inima, sa simti ca faci o nebunie. Dar...macar o data merita incercat. Sigur e o senzatie incredibila.

  Ultima data cand am ajuns pe Transfagarasan a fost in iulie anul trecut, cand am urcat si pe Transalpina. In aceeasi zi. Asa...de comparatie. Dar ne-au impresionat in mod tare neplacut gropile. Parca din ce in ce mai multe, cu fiecare iarna care trece peste asfalt...

  Ne bucuram ca prin aceasta postare ti-am reamintit de clipele faine petrecute pe Transfagarasan;)

  RăspundețiȘtergere
 3. ramona strinu1 mai 2012, 21:53

  daca stam in sibiu ne este la indemana sa ajungem pe transfagarasan...anul trecut am fost de doua ori iar anul asta cand am ajuns cu telecabina la Balea in februarie ne-am bucurat sa vedem capre negre pe inaltimi. Drumul nostru pe Transfagarasan se opreste la Cabana Capra stim ca spre Vidraru are multe gropi asa ca ne intoarcem inapoi. oricum o data l-am facut si in totalitate

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce bine de voi, Ramona!!! Sunteti niste norocosi ca stati asa aproape de cel mai frumos drum din lume. N-am fost niciodata iarna, desi ne-am dori, dar ne este peste mana (si necesita destul timp) sa venim prin Brasov, de acolo spre Sibiu si apoi sa urcam cu telecabina. Dar o s-o facem si p'asta candva;)

  RăspundețiȘtergere
 5. ramona strinu1 mai 2012, 23:24

  am fost si pentru hotelul de gheata...desi era zapada de jumatate de metru soarele incalzea cu putere. pozele mele aici:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.316288131753572.65667.100001171628356&type=3#!/media/set/?set=a.316288131753572.65667.100001171628356&type=3

  RăspundețiȘtergere
 6. ramona strinu1 mai 2012, 23:27

  in legatura cu faptul ca locuim sibiu de multe ori ne zicem ca locuim in centru tari si ca suntem la fel de aproape de toate zonele Romaniei:)

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt absolut superbe pozele. Multzam ca ni le-ai aratat. Ne-ai facut doar de iarna...

  RăspundețiȘtergere
 8. Inca un avantaj de a locui in fosta capitala culturala europeana. Va invidiem;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Salutari din nou,

  Stiti ce mai e interzis in rezervatia Balea Lac de sus ? :) Campingul, focul si... scaldatul. In legatura cu scaldatul, am aflat pe propria piele in septembrie anul trecut.

  Ce as mai vrea sa vad data viitoare cand revin pe TF: Cetatea Poenari (la poalele sudice ale drumului, inainte de Vidraru), lacul Capra si ceva imprejurimi. Desigur, voi face si Vf. Moldoveanu, cu plecare de la Balea, tot prin iulie anul asta.

  RăspundețiȘtergere
 10. Salut Mihai!

  Probabil intr-o rezervatie sunt mult mai multe lucruri interzise, nu numai cele de care am scris noi, dar am punctat exact ce scrie pe panoul informativ de langa lac. Poate ne impartasesti si noua experienta cu scaldatul. Credem ca a fost pe cinste:D

  Trebuie sa mergi neaparat la cetatea Poenari. E foarte frumos si e o priveliste superba de sus. Fii pregatit, insa, sa urci 1480 de trepte! http://hai-la-bord.blogspot.com/2010/12/fortareata-lui-vlad-tepes-chin-masurat.html

  Daca vei ajunge la lacul Capra, poate mergi un pic mai departe, spre cabana Capra, iar pe drum treci pe la Fereastra Zmeilor. Acolo vrem sa ajungem de ceva timp ca sa avem o panorama deosebita asupra masivului Fagaras.

  Asteptam noutati de la tine. Week-end fain!:)

  RăspundețiȘtergere
 11. Am trecut Transfagarasanul de doua ori, o data ziua si alta data, noaptea (mi-a fost cam frica, recunosc, cand am mers noaptea cu masina pe el). E deosebit ! Am amintiri frumoase de acolo !
  Bine, drumul e cum e, dar peisajul compenseaza !
  Veneam de la mare, la sfarsitul lui august. La mare erau 20-23 de grade, iar pe Transfagarasan cazuse, ca o surpriza, prima ninsoare... A fost ceva mirific !
  Tin minte, ca a doua oara cand am fost mi-am rupt o pereche de adidasi mergand pe jos pana la Cascada Balea, dar a meritat !

  RăspundețiȘtergere
 12. Amintirile sfintesc locul! Eu imi aduc aminte ca am prins o ceata foarte nasoala, acum cativa ani, cand am ramas singura, in mijlocul strazii, fara sa mai vad nimic in jur. Putea sa vina o masina direct in mine si eu n-as fi avut ce face! Am stat locului, cam speriata, pana ceata s-a indurat si s-a mai risipit putin. Am ajuns intr-un loc sigur chiar cand ceata a redevenit stapana absoluta a Transfagarasanului...

  RăspundețiȘtergere
 13. Promovarea destinațiilor din Transilvania este o prioritate pentru cluster-ul nostru...

  RăspundețiȘtergere