Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 7 mai 2012

Corbii de Piatra: Interzis cu jderii!

Poate cea mai simpatică interdicție pe care am întâlnit-o în călătoriile noastre prin România, am descoperit-o în județul Argeș, la mănăstirea Corbii de Piatră. Am fost acolo în 2008, dar și după 4 ani ne-a rămas în amintire avertizarea de la intrare: "ATENȚIE! SE INTERZICE ACCESUL ÎN M-STIRE CU ANIMALE - CÎINI, PISICI, JDERI, ETC."

accesul interzis cu jderii corbii de piatra

Ne-am mirat atunci, cum ne mirăm și acum, de ce ar ține cineva un jder ca animal de companie, pe care să-l scoată la plimbare în curtea unei mănăstiri? Este prădător, furând ouă și atacând iepuri și găini, iar în perioada de împerechere, atât femelele, cât și masculii, scot sunete stridente, care în mod sigur ar tulbura somnul îngrijtorului. Și, totuși, dacă nu ar fi întâmpinat, cei de la mănăstire, probleme cu jderii, atunci nu le-ar fi interzis accesul, nu-i așa? Din păcate, animăluțele astea se cațără foarte bine și sunt capabile de salturi înalte, în plus nici nu știu să citească. Credem că ar trebui să găsească alt mod de a-i împiedica să pătrundă pe pământ sfânt, că de domesticit ne îndoim că e cazul - ar însemna să-ți aduci dușmanul în propria ogradă.

jder
foto: daunatori.info

Dar ce am căutat noi tocmai la Corbii de Piatră, "în inima țării ca la un capăt de lume", după cum spunea Irina Luca, în documentarul TVR 1 dedicat acestor locuri, din seria "Dincolo de hartă"? Păi, am vrut să vedem o biserică băgată-n piatră, care pare să susțină o ditamai povara pe umeri. Ești deja curios/oasă?

Hai s-o descoperim împreună!

manastirea corbii de piatra

Ei bine, nici dacă ne-am dori să te impresionăm cu cât de multe lucruri știm despre acest loc, nu am putea-o face, pentru simplul fapt că aici nu s-a realizat niciodată vreo cercetare arheologică sau de alt fel!. Așa că e un tărâm al legendelor, iar presupunerile și analogiile sunt cele care țin loc de informații certe.

Dar și cu puținul care se știe, tot e un loc unde îți recomandăm să mergi cu proxima ocazie. Iată ce lucruri interesante am aflat:

 • Se pare că în bisericuța aceasta s-a slujit încă din secolul II, în timpul persecuțiilor la care erau supuși primii creștini. Dovadă stătea o ușă săpată în peretele nordic, care era perfect adaptată acelor vremuri grele - era camuflată și intrarea se realiza doar de-a bușilea
 • Locurile acestea au fost folosite pentru adorarea unei divinități (sau a mai multor divinități) chiar înainte de secolul II. La intrarea în curtea mănăstirii, pe partea stângă, se găsește un bolovan, pe care încă se văd urmele unui altar păgân de sacrificiu, cel mai probabil fiind folosit de daci, cu 500 de ani înainte de Hristos
 • Numele de "Corbii de Piatră" are două explicații. Fie provine de la cuiburile corbilor care încă se observă în piatra gigantică în care e "ascunsă" mănăstirea (vezi găurile de sus din a doua imagine care însoțește povestea), fie este apelativul peiorativ dat de populația băștinașă celor care slujeau aici (preoți îmbrăcați în negru care oficiau ritualuri în piatră)
 • Prima atestare documentară vine de-abia pe 23 iunie 1512, când călugărița Magdalina, mătușa lui Neagoe Basarab, înființează aici prima mănăstiri de maici din România (sursa - Nicolae Iorga). Însuși Neagoe Basarab a venit în repetate rânduri aici, cu ocazia praznicului dat în cinstea hramului mănăstirii - Adormirea Maicii Domnului -, s-a așezat pe o bancă asemănătoare celei de azi, de sub gigantica rocă și ținea Divanul țării, adică judeca anumite neînțelegeri ivite între membrii comunității
 • Interesante sunt mai ales picturile din interior - cele mai vechi din țară, în stare originală. Sunt realizate înainte de 1330!
 • Biserica este unică în România datorită celor 2 altare, cu hram dublu, aflate într-o singură încăpere, caracteristice lumii bizantine din secolul X
interior corbii de piatra
foto: corbiidepiatra.ro

catapeteasma corbii de piatra
foto: corbiidepiatra.ro

Dacă ți se pare un loc din România care merită vizitat, nu mai ai de făcut decât să afli cum ajungi acolo* și să pornești la drum. Călătorie plăcută! Te așteptăm cu impresii, la întoarcere.

detaliu manastirea corbii de piatra

*Cel mai bine explică Anca, de la 1001Calatorii.com: "Mănăstirea Corbii de Piatră se găseşte în comuna Corbi, judeţul Argeş. Cu maşina urmaţi DN 73C, Curtea de Argeş – Câmpulung Muscel, spre est până la Domneşti (22 km), apoi ramificaţie la stânga spre Nucşoara (Domneşti – Stăneşti – Corbşori – Corbi, 11km)".

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

3 comentarii:

 1. Roxana Lungu8 mai 2012, 07:44

  Ha, ha...si pe noi ne-a surprins de la intrare anuntul respectiv!! Or fi avut ei vreo experienta negativa legata de jderi...Altfel privind lucrurile este o manastire superba, impresionanta!

  RăspundețiȘtergere
 2. probabil argesenii au asemenea jivine pe post de animale de companie. altfel, nu ne explicam interdictia:D oricum, e un element de picanterie care aduce o atractie in plus la Corbii de Piatra - o manastire chiar superba, impresionanta, cum ti s-a parut si tie

  RăspundețiȘtergere
 3. De pe Facebook, de la Florin Cheveresan: "jderi , marmote, cartite , ce sa mai zic , cred ca romanul are asa cv de scos la o "spovedanie" ..."

  RăspundețiȘtergere