Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 2 mai 2012

1 Mai la Mogosoaia

Ca mai tot bucureșteanul care nu a avut posibilitatea să evadeze din Capitală spre mare sau munte, m-am decis să petrec Ziua Muncii la Curtea Domnească de la Mogoșoaia. Probabil, am fost atrasă de afișul de mai jos sau pentru că din 2007 nu mai poposisem pe aceste meleaguri, cert era că voiam să mă bucur de primăvară într-un loc care "respiră" istorie și al cărui pitoresc te cucerește pe vecie. Mi-am dat seama rapid că nu mi-am ales cea mai potrivită zi pentru contemplare, dar am fost mulțumită că am ieșit în natură. Cu siguranță mi-ar fi plăcut mai mult ziua de ieri, dacă alături de mine ar fi fost Ionuț, dar ce crezi că făcea el când eu mă plimbam pe pietrișul din jurul Palatului de la Mogoșoaia? Sărăcuțul de el...muncea. Da, de Ziua Muncii! Nu toată lumea e așa norocoasă ca mine:D


afis-1-mai picnic mogosoaia
foto: palatebrancovenesti.ro

Am ajuns la 14:30 și de pe Șoseaua București-Ploiești deja se vedea succesul pe care l-a avut invitația din afișul de mai sus: zeci de mașini se "prăjeau" la soare, pe marginea drumului. Multe altele se "odihneau" pe aleea care duce direct spre sere (nu cea principală - strada Constantin Brâncoveanu). Această alee secundară era proaspăt amenajată cu gazon (ca pe terenul de fotbal!), felinare (pe partea dreaptă încă nu erau postate toate) și băncuțe.

Imediat lângă șosea era un mic univers dedicat copiilor, cu trenuleț, leagăne, o căsuță în copac și altele marca Disney (care arătau foarte "jucăuș", una dintre ele având acoperișul ondulat și pereții bombați). Am mers pe acea alee aproximativ 1 km, cu sute de oameni care treceau pe lângă mine, alții care se odihneau pe gazon, alții care se plimbau cu niște biciclo-mașinuțe (asemănătoare cu cele de karting, dar la care dai din pedale) - 18 lei/oră. 

Aleea și mașinuțele
alee spre palatul mogosoaia

Căsuța bombată 
casuta din povesti mogosoaia

casuta disney mogosoaia

casuta in copac mogosoaia


Când am ajuns în dreptul serelor, m-a izbit din plin mirosul de cărnuri prăjite și fumul înecăcios. Intrasem, practic, în parcul curții domnești și aici era loc de desfășurare pentru mult mai mulți oameni. Se juca badminton sau volei, table sau cărți, se citea, se bârfea, se dormea, se stătea la plajă, dar mai presus de toate - se mânca, evident:D

banca si fete mogosoaia

picnic 1 mai 2012 mogosoaia


Palatul părea că luase foc, așa de tare fusese invadat de fum și sunt sigură că dacă ar fi avut glas, mi-ar fi spus că de-abia poate respira și că și-ar dori să fie oriunde în altă parte!

palatul mogosoaia in fum de gratar 1 mai 2012


Ajunsă în curtea principală, m-a izbit de data asta soarele prea puternic, care se reflecta în pietrișul care acoperă toate aleile și am fost bucuroasă că am ochelarii de soare cu mine (aceiași pe care i-am purtat și AICI). Pe lângă soare, m-a mai izbit ceva, dar pe fond auditiv: muzica populară care se auzea de la scena amplasată special pentru ziua de ieri. Era prea tare și stridentă, cu ritmuri prea vivace pentru moleșeala care punea stăpânire pe tine, după o expunere îndelungată sub razele aprige ale soarelui. 

cantareata 1 mai 2012 mogosoaia

dansatori si public mogosoaia 1 mai 2012


Mă cam zgâriau pe timpan zgomotele de pe scenă, în combinație cu vocile zecilor de oameni din jurul meu, așa că m-am refugiat iute în Biserica "Sfântul Gheorghe", unde se auzeau glasurile suave ale preoților, într-o înregistrare din timpul unei slujbe. O adevărată încântare...

biserica si indragostiti mogosoaia

candelabru biserica mogosoaia

interior biserica mogosoaia

turn biserica mogosoaia


După momentele de calmitate și apropiere de Divinitate, am ieșit în zbuciumul de afară și m-am urcat în turnul porții de intrare în curtea domnească, prevăzut cu foișor, de unde ai o panoramă de 360 grade asupra domeniului care a fost în posesia familiei Brâncoveanu, timp de peste un secol. De asemenea, am avut  parte de priveliști gratuite spre dosuri bărbătești și spre domnițe în rochițe:D

baiat foisor mogosoaia vedere spre cuhnie

coloana poarta intrare mogosoaia

fata turn mogosoaia 1 mai 2012

fata turn mogosoaia

palatul mogosoaia vedere din turn 1 mai 2012

palatul mogosoaia vedere din turn

palatul mogosoaia vedere din turn

poarta intrare mogosoaia 1 mai 2012


După ce am părăsit "înălțimile", m-am dus vis-a-vis, spre palat, unde am coborât la subsol. O răcoare fooooarte plăcută m-a întâmpinat și mi-am delectat privirile cu frescele sprijinite de zidul rece. Dar înainte să intru "la răcoare", m-am speriat! În stânga mea, în capătul de sus al scărilor care mă duceau spre subsol, trei statuete fără cap (amintind, evident, de tragicul destin al familiei Brâncoveanu*) m-au țintuit pe loc și mi-au făcut pielea de găină... Dar, trebuie să recunosc, erau foarte bine realizate!

statui decapitate mogosoaia

statui subsol palat mogosoaia

subsol palat mogosoaia


M-am răcorit cât m-am răcorit, dar mai aveam și alte lucruri de văzut. Am părăsit cu mare părere de rău răcoarea din subsolul palatului și m-am îndreptat spre Lacul Mogoșoaia. La baza palatului (fața care dă spre lac) am regăsit labirintul. Verde, tuns, dichisit. Din păcate, nu era destul de înalt ca să încerc să mă pierd prin el, dar și așa era o încântare să-l privești. Pe marginea lacului, fetele cochete se trăgeau în poze și se postau, cu precădere, lângă leii care încadrau labirintul.

labirint mogosoaia

Palatul Mogoșoaia, în stil brâncovenesc (renascentist românesc), construit între 1698 și 1702 
palatul mogosoaia vedere dinspre lac

rochie colorata si leu mogosoaia

statuie leu si lac mogosoaia


A urmat un moment de relaxare, la umbra unui copac, pe marginea lacului. Am privit, cu jind, spre vilele de vis-a-vis, spre pontoanele și grădinile din fața lor, am urmărit cu privirea bărcile și șalupele care tulburau, din când în când, liniștea apei... Visam să fiu și eu vreodată pe partea cealaltă... Eh, vise...

peisaj lac mogosoaia

vile mogosoaia prin ochelarii de soare


Ultima parte a expediției mele de 1 Mai a fost la cavoul familiei Bibescu, cea care a luat în primire acest domeniu, după 1860. Nu știu dacă îți închipuiai altceva:D, dar cavoul era locul de joacă preferat al prichindeilor, care o foloseau pe post de tobogan! Nu mi-a plăcut deloc să văd asta, așa că nu am zăbovit mult în preajma ei. 

cavoul bibescu mogosoaia


Am mai cutreierat puțin pe aleile cu pietriș, am mai făcut câteva poze (pe care le poți vedea mai jos) și apoi m-am întors în infernalul București. Recomandarea mea: vino la Mogoșoaia în timpul săptămânii, când nu e sărbătoare sau chiar când e vreme urâtă. Doar când e puțină lume în jur, te poți bucura cu adevărat de istorie și natură!

balcon palat mogosoaia 1 mai 2012

flori si fereastra mogosoaia

flori si fete 1 mai 2012 mogosoaia

om mare caine mic mogosoaia

palatul mogosoaia vedere printr-un copac

Cuhnia (bucătăria) 
turnuri cuhnie mogosoaia

Vedere din satelit, via Google Earth
curtea domneasca mogosoaia vedere din satelit


* toată familia lui Constantin Brâncoveanu, cu excepția soției sale - Maria -, a fost executată de otomani. Detalii, în cele ce urmează: 
"Ianache Văcărescu, ginerele și sfetnicul principal al domnitorului, a fost decapitat primul. Au urmat fiii cei mari. Înspăimântat, Matei, mezinul, a fost gata să renunțe la creștinism: <<Dă-mi voie să-mi trăiesc tinerețea. Mai bine vreau să fiu mahomedan decât să mor nevinovat>>. Brâncoveanu s-a împotrivit, iar călăul i-a retezat și capul copilului. Constantin Brâncoveanu însuși a îngenuncheat ultimul în fața gâdelui. Capetele celor șase au fost plimbate pe străzile Istanbulului în vârfuri de sulițe, iar trupurile, aruncate în mare. Doamna Maria a aflat vestea în închisoare. Cu ajutorul Patriarhiei Constantinopolului a început pescuitul cadavrelor, care și-au găsit odihna veșnică în insula Halki, într-o veche mânăstire grecească ridicată de împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul". (sursa: Wikipedia) 
În prezent, mormântul lui Constantin Brâncoveanu se află la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, ultima ctitorie a sa. În curtea bisericii se află "Kilometrul Zero" al României.

____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

7 comentarii:

 1. Mesaj pe Facebook, de la Dia's Blog: "Ce fain! Eu am fost in Buftea.. deci tot in zona ;)"

  RăspundețiȘtergere
 2. E foarte frumos Palatul Mogosoaia si domeniul, gradinile asemenea. Pacat cu gratarele alea...nu-si au locul acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. bine... sa faceti voi zone special amenajate pentru gratare, pentru ca in spatele blocului nu mai avem voie... ;)

   Ștergere
  2. Manu, cred ca in Franta, de unde e Larisa, exista spatii special amenajate. Eu stiu in Bucuresti, in Parcul Lumea Copiilor. Trebuie sa recunosti ca gratarele langa un monument istoric nu sunt prea estetice!

   Ștergere
 3. Asa-i, Larisa. Gratarele strica tot. Deja caramizile palatului nu mai miros a vechi, a istorie, ci a mici:(

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte frumoasa si Sfanta Biserica!!!

  RăspundețiȘtergere