Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Salamandrele au iesit la vanatoare!

Știi deja (de AICI) că tastăm din Băile Herculane. De asemenea, știi că a plouat. Mult. Pentru noi, o pacoste, pentru alte vietăți (mai mici, mai negre, mai lucioase) un adevărat deliciu. Ce se întâmplă când se întâlnesc cei pentru care ploaia e un chin cu cei pentru care e un Rai? Descoperă în rândurile următoare:

salamandra baile herculane

Asta e o salamandră. Vietatea care se bucură de ploaie mai dihai decât o plantă care tânjește după apă. Ploaia îi asigură supraviețuirea, căci după un asemenea fenomen meteorologic râmele și insectele se trezesc la viață și salamandra poate ieși la vânătoare!

Azi, ne-am întâlnit nu cu una, ci cu 3 salamandre, pe cărarea dintre Platoul Coronini și Foișorul Verde. Era cât p'aici să le călcăm, dar s-au mișcat repede în fața pericolului iminent și astfel ne-au atras atenția asupra lor. Erau mici, negre, lucioase, cu pete galbene pe tot corpul și cu niște ganglioni mici unde țineau bine otrava. Ah, nu ți-am zis? Sunt criminale! Din fericire, nu au în "palmares" și victime umane, ci doar animale de mici dimensiuni. Care e modus operandi al lor? Când se simt în primejdie, ganglionii ăia se pun pe treabă și împroașcă un suc care urzică. Din păcate pentru micuțele creaturi, efectul e toxic doar vietăților mici, celor mari provocându-le doar usturime și arsură în zonele unde au avut contact cu salamandrele.

Deși nu putea să ne provoace mari neplăceri, noi nu am îndrăznit să facem cunoștință. Am stat la distanță și ne-am mulțumit doar să le pozăm, nu și să "dăm mâna". Da, am fost cam nepoliticoși:D

salamandra baile herculane salamandra baile herculane salamandra iesind dintre frunze baile herculane

Sursă de informare: www.e-pets.ro/articole/salamandra
____________________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI