Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 15 ianuarie 2012

La Tunele - De-a v-ati ascunselea prin natura

Pe 3 august 2008, dimineața devreme, pe o căldură deja infernală, ne aflam într-o zonă de un pitoresc aproape inimaginabil. În Banat, lângă localitatea Sasca Română, în Parcul Național Cheile Nerei, natura era "pusă pe joacă". Nu știa că noi eram deja "încălziți" bine pentru "partida" care avea să urmeze și că șansele de "câștig" erau, de la bun început, de partea noastră. Dar nici noi nu știam că eram pe punctul de a pierde "meciul" în fața unei minuni a naturii, pe care nu te lasă inima s-o "învingi".

Hai cu noi...LA TUNELE!

Pornind din Oravița spre satul Potoc și de aici urmărind indicatoarele spre rezervație, am lăsat mașina într-o parcare largă, plină ochi de mașini. Era evident: nu eram singurii jucători cu care urma să se "dueleze" natura. La aproximativ 2-3 minute de parcare, urmând marcajul bandă roșie, natura ne aștepta pregătită să ne uimească. Când am dat ochii cu prima galerie săpată în rocă, nu am știut cum să reacționăm. Primul impuls: să ne adăpostim repede în tunelul de calcar, căci, după cum am spus și mai sus, căldura verii își făcuse deja simțită, din plin, prezența. Și răcoarea care se anticipa era prea dulce să fie refuzată... dar asta însemna să "capitulăm" prea repede! 
Bine pregătită mai era natura asta, ne-a dat gata din prima! Și mai urmau încă câteva tunele, unul mai de explorat ca altul... Ce să facem, am capitulat de la primul culoar cufundat în întuneric. Prea fain era ca să nu recunoaștem că natura ne-a "învins" de la prima "mutare". N-am mai zăbovit mult în fața primei guri de mister și am alergat, ca doi copii neastâmpărați, din galerie-n galerie. Am atins pereți reci, care te înfiorau într-un mod plăcut, ne-am îmbătat cu lumina de la "capătul tunelului", care se ițea, timid la început, și din ce în ce mai curajoasă pe măsură ce înaintai, ne-am strecurat, practic, prin inima naturii și dânsa era mai mult decât bucuroasă să ne vadă zâmbetele largi de pe chipurile rumenite de soare...

Alternanța tunel-cărare printre tufișuri îmbelșugate de frunze grase-tunel ne-a cucerit pe loc și ne-am promis că o să ne întoarcem garantat, pentru o nouă partidă de joacă. Au trecut, însă, aproape 4 ani de atunci și drumurile noastre nu s-au mai intersectat cu natura primitoare din acel loc binecuvântat cu fericire simplă... Dar nu am uitat promisiunea din acea vară, pe care suntem hotărâți s-o onorăm cât mai curând...Vedere dintr-un tunel 
Pe viu, așa te joci:


Harta traseelor turistice din Parcul Național Cheile Nerei

// click pe imagine pentru vizualizare la mărimea completă //

_______________________________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI

6 comentarii:

 1. Am fost la Tunele. Un traseu usor. Lacul Ochiul lui Bei si cascada Vaioaga le-ati vazut? O zona foarte frumoasa, mai ales Cheile Nerei. O luma disparuta!

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi place foarte mult blogul vostru. Asa ca l-am pus pe blogurile mele ca sa va pot citi tot timpul. Multumim de articole, poze si sfaturi. Avem o tara frumoasa si trebuie sa o descoperim.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ramona, multumim tare mult pentru aprecieri. Ne bucuram ca ne citesti. Ai dreptate, avem o tara foarte, foarte frumoasa si ma surprinde mereu. Daca o descoperim impreuna, e si mai bine.

  Am fost si la Ochiul Bei, am vazut si Beusnita si Vaioaga, dar n-am apucat inca sa povestesc despre ele. Sunt atatea de vazut in Romania, ca obiectivele stau "la coada" ca sa intre pe blog;)

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna. Am fost anul trecut in aceasta zona. vrem sa mergem si anul acesta, impreuna cu niste prieteni. Te rog, imi dai niste locatii pe care am putea sa le vizitam in zona? Avem masina, asa ca deplasarea va fi usoara. Si avem la dispozitie 6 zile. Multumesc frumos. Poti sa-mi scrii pe adresa mea de mail: monilaza@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Moni. Vorbim pe email, bineinteles. Distractie placuta si vreme pe masura! :)

   Ștergere
 5. Este o zona superba, in zona am fost la tunelele romane

  RăspundețiȘtergere