Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 3 ianuarie 2012

Acasa la Constantin Brancusi, patriarhul sculpturii moderne

Într-un sat oarecare, din județul Gorj, se năștea în 19 februarie 1876... un om. Evenimentul, în sine obișnuit, capătă, sau ar fi trebuit să capete, pentru România o însemnătate deosebită. Dacă în 1876 a fost considerată o naștere ca oricare alta, ani mai târziu, ziua aceea de la sfârșitul iernii a devenit simbolul nașterii sculpturii moderne. Omul (Om cu "O" mare) care s-a născut acum 135 de ani i-a făcut și continuă să-i facă publicitate POZITIVĂ țării noastre, non-stop, prin creațiile sale de o simplitate sclipitoare. Totuși, nici azi, la 54 de ani de la trecerea sa în neființă, geniul român nu se odihnește pe meleaguri mioritice. Rătăcește printre străini, în cimitirul "Montparnasse", din Paris. O soartă prea cruntă pentru un conațional prea mare... Constantin Brâncuși.

foto: inpascani.ro

Cel supranumit "patriarhul/părintele sculpturii moderne" era, s-o zicem drept, un... țăran. Nu provenea dintr-o familie bogată, iar când îi privești casa în care s-a născut, ești sigur de asta. Părinții săi, Nicolae Radu și Maria, nu aveau preocupări extravagante pentru niște săteni: se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor. Dar, mai aveau o ocupație, care avea să-i trezească, lui Constantin, imaginația: prelucrarea lemnului. 

Așa că, deși familia sa nu i-a putut oferi un trai boieresc, i-a oferit ceva mult mai prețios: îndemânarea, care avea să facă din copilul Constantin, marele Brâncuși. Probabil că nimeni nu-și închipuia ce putea să iasă din mâinile sale și, după toate probabilitățile, nici nu au avut ocazia să vadă! La 11 ani, lui Brâncuși deja satul natal i se părea o lume prea mică pentru imaginația sa nesătulă și avidă de nou, așa că nu a stat prea mult pe gânduri și a pornit în lume... Adică, a fugit de acasă. La 11 ani! Ăsta da curaj sau...inconștiență! Având în vedere cine a ajuns, să-i zicem...curaj. 

A ajuns în Târgu-Jiu, apoi în Slatina şi Craiova. În capitala Olteniei reușește să absolve, la 22 ani, în doar  4 ani în loc de 5, "Şcoala de arte şi meserii", și trece imediat la "Belle Arte", din Bucureşti. În 1904, artistul face o nouă mișcare, acum văzută curajoasă: pleacă, PE JOS, la Paris. O dată ajuns în capitala Franței, va lucra în atelierul lui Auguste Rodin, iar în 1914 are prima expoziţie personală, la New York. De aici, restul e...istorie!

Celor care nu-și permit să plece pe urmele sculptorului, le recomandăm o vizită la...originile sale. E fascinant să vezi de unde a plecat totul: de la tinda de unde privea curtea casei, de la acoperișul care l-a protejat de vânt și ploaie, de la ulițele pe care a colindat și s-a jucat. Casa unde s-a născut e "în picioare" și azi (minune!) și o poate vedea oricine în satul Hobița, comuna Peștișani. Ca să ajungi aici, pornește din Târgu-Jiu (după ce te-ai delectat cu "Poarta Sărutului", "Coloana Infinitului" și "Masa Tăcerii"), pe DN 67D. În comuna Peștișani, faci stânga (există indicator), spre Hobița. Ajuns în sat, la prima bifurcație mai importantă, faci stânga și imediat vezi, tot pe partea stângă, căsuța părintească. Dacă nu te descurci, sătenii te vor ajuta. Toți știu ce e cu casa aia și unde se află;)
UPDATE 19.02.2013: Am aflat de la România Actualități că aceasta nu este casa unde s-a născut Brâncuși, ci este o replică a unei case tradiționale gorjene. Adevărata casă se află 100 m mai departe și este, practic, o ruină!

_______________________________________________
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

7 comentarii:

 1. Plaiurile Gorjului sunt foarte frumoase!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce coincidenţă! Am fost la Hobiţa pentru prima dată acum câteva zile, voi scrie şi eu despre ea!

  RăspundețiȘtergere
 3. D-abia asteptam sa citim, Romulus. Pune-te repede pe scris! :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Ai dreptate, Mariana. Ne bucuram ca-ti plac si tie;)

  RăspundețiȘtergere
 5. În copilărie a lucrat, o zi, la un atelier de preparae a vopselei, iar când l-a luat maică-sa acasă...arăta ca un curcubeu...

  RăspundețiȘtergere
 6. Cand am fost eu la Hobita, la casa lui Brancusi, cu mult timp in urma, nu am putut intra decat in curte, in casa nu ni s-a permis atunci sa intram (chiar nu mai stiu care a fost motivul). Stiu ca ma "zgaiam" pe geam sa vad ceva in interior.
  Mi-a parut bine, totusi ca am vazut locul natal al marelui sculptor, si, ca bonus, am fost la Targu-Jiu, unde am vazut Poarta Sarutului, Masa Tacerii, Coloana fara Sfarsit...

  RăspundețiȘtergere