Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 13 decembrie 2011

Lacul Scropoasa - Oglinda perfecta a unor amintiri de basm

Departe de agitația orașelor, în inima muntelui, la aproximativ 300 m de izvoarele cu cea mai pură apă din lume, trăiește o comunitate retrasă, lângă un lac de o frumusețe care cu greu se poate descrie în cuvinte. Aici este împărăția munților, unde regi sunt liniștea si natura în stare pură. Arareori, turiștii se abat spre această lume în care timpul curge, parcă, mai încet, dar atunci când o fac (și noi am descoperit-o pe 4 decembrie, deci nici acum două săptămâni) se îndrăgostesc iremediabil. Pentru noi, a devenit locul în care am dori să ne retragem la pensie...

Lacul Scropoasa

Aici se găsește o mică hidrocentrală, Lacul Scropoasa și barajul aferent, două case particulare și cabana Scropoasa. Cea din urmă se află la altitudinea de 1205 m, dar este închisă, așa că nu te baza pe ea, dacă te prinde noaptea prin aceste părți feerice.

Cabana Scropoasa
Priveliște de neegalat

Lângă una dintre casele particulare (vezi imaginile următoare), o grădină cu trepte din piatră, o masă din lemn, un leagăn, scaune din bușteni și alte decorațiuni din lemn și piatră completează un peisaj de care nu te mai saturi. Căsuța aceasta, dacă ar fi scoasă la vânzare, ar trebui să coste mult. Nu o recomandă vreo dotare de ultimă generație, ci priveliștea permanentă asupra Cheilor Zănoagei și a Lacului Scropoasa. De asemenea, grija și iubirea care o învăluie este evidentă atunci când discuți cu proprietarul său, un domn simpatic, cu care merită să schimbi câteva cuvinte și să afli tot ce te interesează în legătură cu acest colț de lume.
În plan îndepărtat - Cheile Zănoagei 
Prietenie dincolo de cuvinte

Tot aici, ne-am împrietenit cu două pisici...grase și un cățel, care ne-a fost călăuză pe un traseu pe care l-am abordat, dar despre "relația" pe care am încropit-o cu necuvântătoarea cu blană vom vorbi într-un episod viitor.

Smaraldul de munte

Dar ceea ce ne-a impresionat cel mai tare a fost întinderea de smarald ce poartă numele, banal, de lac. La începutul iernii, i se potrivea mai bine numele de patinoar gigant sau de oglindă perfectă. O mantie de gheață îl acoperea, lăsându-ne doar pe alocuri să ne chinuim să pătrundem cu privirile adâncurile, care variază între 10 și 15 m. Aceeași "haină" rece a pus "umărul" la creionarea unui peisaj de basm, în care munții "patinau" grațios pe patinoarul ad-hoc. Cum să nu îndrăgești imediat și pentru totdeauna acest loc?

Vedere de pe podul de la baraj 

Lacul Scropoasa are o suprafață de 5,66 de ha, un volum de 37,5 mii m3 și alimentează a doua cea mai veche hidrocentrală din țară, construită în 1936, la Dobrești. Aici se ajunge după aproximativ 2 ore de mers, pe jos, pe un traseu prin munte, urmând marcajul cruce albastră

Unul dintre locurile "WOW" din România

La mai puțin de 5 min depărtare de casa particulară cu un cost de vânzare probabil mare, de care am vorbit mai sus, am dat de unul din cele mai pitorești locuri din țara noastră. În momentul în care am ajuns pe podul din fața barajului Scropoasa (ridicat în 1932), am amuțit. Apoi, inevitabil, gurile noastre au scos la unison un "WOW" imens. Păi, când vezi următoarele imagini, pur și simplu nu te poți abține: un baraj atipic, cu o pasarelă din lemn, "îmbrățișat" între doi pereți ascuțiți și o "bijuterie" acvatică, la poalele lui. Of, ce am pleca chiar acum acolo...Intrarea în tunelul spre baraj 

---

Cealaltă casă particulară


Conductă de legătură între lacul Bolboci și Scropoasa 


Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare, văzute din satelit
foto: Google Earth

_______________________________________________
- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

12 comentarii:

 1. Va inteleg perfect. Aceleasi sentimente le-am avut si eu cand am ajuns prima data acolo, diferenta a ost ca era vara!

  Da sunt de acord cu voi: Scropoasa este unul dintre cele mai frumoase locuri din Bugegi si chiar din Romania. Lacul are o culoare ireala si trebuie sa va intoarceti neaparat vara aici. Culorile sunt de vis!

  Si recomand traseu de la hidrocentrala, pe langa lac si pana la cabana Zanoaga, prin Cheile Zanoagei, la pas, usor. Este de-a dreptul superb!De fapt toata valea Ialomitei pana sus la Omu este superba!

  Si eu intentionez sa mai fac o tura acolo iarna asta!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ne bucuram ca nu suntem singurii "nebuni" incantati de aceste locuri. Sigur ne vom intoarce la vara si vom trece si prin Cheile Zanoagei (am fi mers si pe 4 decembrie, dar cand ne-am intors de la Cheile Orzei, unde am decis sa mergem prima data, era deja cam tarziu - in jur de ora 16 - se se intuneca).

  Daca ajungi iarna asta pe acolo, te asteptam cu impresii. Sa nu ne uiti;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Aici sunt cateva imagini si impresii din tura pe care am facut-o atunci (iulie 2010) ca sa va faceti o impresie...de vara!!! Scropoasa a fost doar o parte a traseului parcurs atunci. Merita!

  http://www.blogul-larisei.com/2010/07/plecat-am-noi-vreo-4-in-bucegi-la-un.html

  RăspundețiȘtergere
 4. O excursie superba. Ne-ai facut dor de duca :)

  Arata bine de tot zona si vara. Clar, trebuie sa mergem si in anotimpul calduros;)

  RăspundețiȘtergere
 5. 'Lumanari de nunta tin in labe ursii,Lupii urla-n focul stanelor pustii...'SCROPOASA....locul unde sufletului nu-i trebuie incarcator de baterii

  RăspundețiȘtergere
 6. Intradevar este splendPrima data am fost in 1938, apoi in '47 cand, zabovind vreo 10 zile m-am decis: ma fac padurar. Mi-am respectat decizia si toamna urmatoare m-am prezentat la noul institut de silvicultura din Campulung Bucovina. Am revenit de multe ori in aceasta,poate cea mai frumoasa zona a tarii. Pacat ca nu este valorificata inteligent.Noroc cu noul drum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va multumim ca ne-ati impartasit aceste frumoase amintiri. Din pacate, noul drum arunca aceasta zona intr-un con si mai mare de umbra. Asfaltarea porneste de la Cabana Cuibul Dorului (de la DN 71), trece prin Saua Dichiu, apoi se indreapta spre Zanoaga, peste lacul Bolboci si iese la Padina. Drumul Moroieni - Scropoasa, inclusiv de la intersectia cu noul drum, este dezastruos si lasat in voia naturii, in timp ce pe celalalt drum se tot continua asfaltarea :(

   Ștergere
  2. Foarte bine, in felul asta zona nu se umple de gunoaie si de manele.Cine vrea la Scropoasa merge pe jos.

   Ștergere
 7. Foarte frumos. Păcat ca nu poti merge si prin tunel.

  RăspundețiȘtergere
 8. Am fost acolo cu doi prieteni,la cort..4 zile de liniste si rai..atat..fara telefoane ,fara muzica...foc ,ceaun si atat..superb. Poate ca e mai bine fara un drum modernizat,zona trebuie protejata cat mai mult de tot felul de oameni needucati ,care nu respecta muntele.

  RăspundețiȘtergere