Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 2 decembrie 2011

Izvoarele Tamaduitoare. Daca vrei sa-ti bagi picioarele in ceva, la propriu :D

Mai bifăm un obiectiv în care turiștii "își bagă picioarele", la propriu. Pentru doritori: ajungeți la kilometru 22,4 de pe DJ 113 sau urmați marcajul triunghiu roșu de la Băile Apor. Veți da peste Izvoarele Tămăduitoare, așa că aveți grijă să nu cădeți în ele;)


Mă rog, ca să cazi în ele, ar trebui îndeplinite mai multe condiții: fie să nu auzi prea bine (și astfel bulbuceala nu răzbate până la tine), fie să fie beznă (dar presupunem că nu o să vii aici o dată cu vampirii :P). fie să privești insistent doar...cerul (și astfel să nu remarci amenajarea ochiurilor de apă). 

Ce e interesant aici, spre deosebire de celelalte surate, este amenajarea în trepte a acestei minunății a naturii, care-i conferă un aspect chiar...fain. Este un bun exemplu de cum oamenii pot ajuta natura și nu numai invers - natura pe om.

Pe panoul explicativ postat aici nu am găsit vreo informație specifică acestei secțiuni de "bulbuci", dar am descoperit o sinteză captivantă despre toată zona afectată de fenomenele post-vulcanice. Savurează cu...precauție:

---

Activităţile post vulcanice sunt prezente şi prin scurgerile de abur şi gaz, care marchează sfârşitul activităţilor vulcanice.
Putem diferenţia trei categorii: mofetă, fumarolă, solfatară.

Mofeta uscată înseamnă mai ales eliberarea de CO2 la temperaturi scăzute, dar pe lângă acesta mai pot fi prezente şi alte gaze. Deci pe lângă CO2 , care predomină în procent de 97-98%, mai putem găsi şi H2S, N2 , CO, H2 şi CH4 , şi gaze rare precum He, Rn, Ar în urme foarte mici. Prezenţa mofetei este indicată prin plante moarte, şi prin mirosul de ouă stricate, care provine de la hidrogenul sulfurat. Oameni din apropiere au dat numele de bufnitoare, şţuierătoare acestor scurgeri de gaze uscate.

Solfatara este rezultatul erupţiilor de aburi şi de sulf. Prezența materialelor sulfuroase în gazele emanate dă specificitatea de solfatară.
Temperatura acestora poate ajunge până la 200 grade Celsius Denumirea fenomenului provine de la craterul vulcanic "Solfatar", de lângă Napoli (Italia), unde ultima erupţie a avut loc în anul 1198, şi de atunci izbucnesc la suprafaţă vapori de apă, aburi, şi hidrogen sulfurat la o temperatură de 130-165 grade Celsius.

Fumarola este o emanaţie de gaze mixte, care se manifestă între sau după activităţile vulcanice. Emanaţia este compusă din vapor de apă, dioxid de carbon, dioxid sulfuric şi hidrogen sulfurat cu temperatură între 100-200 grade Celsius. Şi erupţiile cu acid bromic aparţin acestei categorii.
Emanaţiile hidrogenului sulfurat ajungând în apă vopseşte masa apei, care devine opac albicios (Bányai J., 1957). Băile sulfurate sunt recomandate mai ales pentru reumă, boli ale aparatului locomotor, boli genitale, dar şi pentru nervi sau boli cardiace. Se foloseşte ca şi cură internăm având efecte terapeutice asupra stomacului, intestinelor, tractului şi vezicii biliare.

Este fapt dovedit că mofetele prin supraveghere medicală au efecte vindecătoare nu numai bolilor reumatice, ci şi tensiunii arteriale ridicate şi boli cardiace (Ferenczi G. et al., 1973).Faptul că o apă minerală este sau nu apă terapeutică nu se poate afirma după măsurile fizico-chimice, ci este nevoie de confirmarea medicală a acestuia. Deci, prin apă terapeutică înţelegem ape minerale cu efecte de vindecare, terapeutice.

Erupţiile gazelor sunt foarte puternice şi frecvente în toată regiunea vulcanică Puturosu şi Balvanyos. Ape minerale şi terapeutice se regăsesc mai ales în valurile pârâurilor Zsombor, Büdös şi Balvanyos. Izvoarele acestea aparţin categoriei celor alcalice, carbonatate, pământoase, respectiv feruginoase, carbogazoase şi hidrogen-sulfurate. (Kisgyörgy Z., Kristó A., 1978).

Emanaţiile care conţin acid sulfuric liber (vitriol) având 1,5 pH apar de-a lungul faliei pe panta sud-estică a Muntelui Puturosu (Jánosi Cs., et al., 2009).

Vedere de pe traseul ce vine de la Băile AporLângă drumul principal la kilometrul 22,4 – pe marcajul triunghiului roşu – ajungem la Izvoarele tămăduitoare, izvoare folosite în terapii tradiționale.

Mergând mai departe putem vizita bazinele în care a fost dovedit prezenţa acidului sulfuric liber. Spre sfârşitul drumului forestier spre Hotelul Best Western Balvanyos, în ultima curbă găsim două bazine care conţin alaun, numite "Apor lányok feredõje" (Bãile Timsós). Valea care îşi are obârşia aici este numită Valea Morţii de localnici. (Pilbáth G. A., Pál Zoltán, 2007).- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

3 comentarii:

 1. Sunteti minunati. Ma bucur cand intalnesc oameni care stiu sa-si petreaca timpul frumos si cu folos.
  Abia acum am inteles cat timp am risipt si incerc sa mai recuperez. Vreau sa le spun oamenilor: TRAITI cu adevarat, insa prea putin ma inteleg.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim mult de tot pentru aprecieri. Iti dorim mult timp la dispozitie ca sa poti sa faci tot ce-ti doresti.

  Te mai asteptam, oricand, pe la noi!

  RăspundețiȘtergere
 3. Din păcate, aşa cum aţi remarcat şi Dvs., panoul explicativ de la Izvoarele Tămăduitoare nu are informaţii specifice acestor băi, ci doar unele generale care se regăsesc scrise şi la alte băi din zonă. Probabil că era musai să fie şi un astfel de panou, aşa că s-a scris ce s-a putut. Sursele de documentare sunt vechi (chiar de la jumătatea secolului XX) şi unele informaţii induc impresii greşite. De exemplu, în zona Balvanyos-Tuşnad ca fenomene postvulcanice, nu există fumarole şi solfatare. Acestea sunt fenomene post sau sinvulcanice fierbinţi (aşa cum se scrie de fapt şi pe panouri) pe când activitatea vulcanică în zonă este stinsă de cel puţin zeci de mii de ani, Toate emanaţiile gazoase postvulcanice din zona Tuşnad - Balvanyos sunt reci, de tipul mofetelor. Faptul că mofeta de la "Peştera cu sulf" are ceva sulf în compoziţie, nu o transformă în sulfatară. Aici, la Izvoarele Tămăduitoare sunt mofete umede, gazele ieşind din apă. Pe panou sunt amintite doar mofetele uscate, acestea regăsindu-se de fapt mai spre vârful Muntelui Puturosu (Peştera cu sulf, Peştera cu alaun sau Timsos, Peştera Ucigaşă, Cimitirul păsărelor).

  RăspundețiȘtergere