miercuri, 7 decembrie 2011

Cascada 7 Izvoare. Una mai pitoreasca nu exista!

În Parcul Natural Bucegi, o minunăție de apă curgătoare susură fără oprire. Niciodată nu a secat. Este cea mai pură din România și, după unele surse, chiar cea mai pură din lume! Și pe lângă toate astea, se încadrează într-un peisaj atât de feeric încât îți vine greu să crezi că există în realitate. Și noi l-am descoperit d-abia duminică, pe 4 decembrie. Pe o vreme călduroasă, ideală pentru contemplarea unui asemenea tablou, pictat în culorile unei toamne târzii. Bine ai venit la Cascada 7 Izvoare!


Suntem siguri că deja nu-ți mai poți dezlipi privirea de pe imaginea de mai sus: o stâncă impunătoare, îmbrățișată de mușchi pufoși, aproape se prăvălește peste o căsuță, la bazele căreia se întinde un covor ud și cristalin. Iar ca o "ramă" protectoare, brazii stau semeți, încadrând peisajul. Hai să ne mai uităm o dată, că merită!

Dacă deja nu mai poți de nerăbdare și vrei să ajungi și tu aici, trebuie mai întâi să vii în Moroeni, județul Dâmbovița. S-o iei pe DJ 714, să mergi cam 15 km pe un drum nasol rău de tot și s-o iei pe un drum și mai nașpa, la o bifurcație unde ca punct de reper este o cabană din lemn negru și grinzi roșii. După o coborâre accentuată de vreo 3 km, în dreapta se aude un vuiet și...dai de Cascada 7 Izvoare și o cabană drăguță deasupra sa...sau, la început, asta am crezut că este. Doamne, ce imagine frumoasă! 


Cabana este, de fapt, centrul de colectare al apei minerale necarbogazoase numite "7 Izvoare", pe care o poate achiziționa oricine din magazine (vezi mai jos). Nu are o distribuție prea largă, firma producătoare SC Vending Selection SRL punând accentul mai mult pe comercializare în butoaie de 19 l (cum se găsesc prin birouri), dar dacă o găsești, e musai s-o guști măcar o dată. De ce? Pe lângă faptul că e posibil să fie cea mai pură apă pe care poți s-o guști oriunde în lume, se zice că ea a fost gustată de însuși zeul dacilor, Zamolxe. Așa că, măcar pentru câteva înghițituri, te-ai putea simți ca un zeu sau zeiță, după caz. :D


foto: babyonline.ro

Ne aflăm la 1300 m altitudine, pe versantul estic al masivului Bucegi, într-un loc cunoscut de peste două milenii, unde legendele spun că era zona inițiatică a strămoșilor noștri - dacii. Dintr-o grotă unde se află un lac subteran izvorăște o apă ar cărei debit este de aproximativ 400 l pe secundă. Aceeași apă conține calciu, magneziu și sodiu și pe vremea comuniștilor era consumată doar de familia Ceaușescu, iar accesul altor pretendenți la sănătate era, după cum te aștepți, interzis.

Vedere din satelit, via Google Earth


UPDATE 26/08/2013: La cererea unui cititor, atrag atenția că NU există un izvor amenajat de unde se poate lua apă, dar dacă puteți ajunge la baza cascadei, nu are cine să vă împiedice să gustați din cea mai pură apă. Dacă obișnuiți să beți apă direct din râurile de munte, încercați-o și pe aceasta! :)


- Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania. Sau asigura-te ca nu ratezi nicio poveste. E simplu si rapid - vezi AICI  -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...