Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 28 octombrie 2011

Voronet: un albastru...mahmur

foto: Wikipedia

Una dintre cele mai celebre mănăstiri din România, din Europa și chiar din lume. Mai e nevoie să-i spunem numele sau ți-ai dat deja seama despre cine vorbim? Dacă adăugăm că pictura sa exterioară, de un albastru ireal, reprezintă încă un mister, atunci ne-am asigurat că suntem pe aceeași lungime de undă: VORONEȚ.


Ultima dată când am ajuns în localitatea "Mănăstirea Voroneț", la 4 km de Gura Humorului, s-a nimerit să fie "Ziua Îndrăgostiților" (varianta importată). 2010. Era iarnă, dar un soare primitor ne-a călăuzit vizita.  Și era plin de lume, prea multă, așa că, trebuie să recunoaștem, ne-am fost ușor să ne strecurăm în curtea binecuvântată de Dumnezeu, fără să plătim. Până la urmă, de ce ar trebui să plătești ca să te aproprii de Divinitate? Toți turiștii (s-au aproape toți, ăia mai "șmecheri", ca noi, au procedat la fel) se buluceau în jurul casei de bilete, fie pentru a plăti, fie pentru a-și cumpăra un suvenir. Noi am încercat să profităm de vizită, să ne încărcăm de energie și să fim imuni la agitația de la intrare. 


Și privind spre ultra-mega-celebru albastru, care a rezistat peste 5 secole, ne gândeam "oare care e misterul din spatele acestei culori magnifice?" și apoi am zâmbit, amintindu-ne cum citisem într-o publicație, cu puțin timp înainte de a străbate Moldova, că secretul e mai pământean decât am fi crezut și mai inedit decât ne-am fi închipuit vreodată.După cum știi, bisericile minunate din Bucovina au fost pictate în întregime în exterior, în urma unui program iconografic elaborat în premieră mondială. Prin studierea unor documente, cercetătorii au ajuns la cea mai plauzibilă explicație, din punctul nostru de vedere, a culorii deosebite: meșterii-pictori erau plătiți pentru munca lor artistică inclusiv cu butoaie de țuică, iar la o analiză a frescelor s-au evidențiat urme ale acestui băuturi. Dacă se va ajunge la această concluzie definitivă, îți dai seama ce veselie era în curtea Domnului? Pentru că, români fiind, sigur nu se puteau abține meșterii să nu tragă o dușcă, în timp ce-și exprimau geniul creator. Dar poate că acesta este secretul care ne-a făcut celebri în întreaga lume: creativitate și voie bună.


Date despre Voroneț 

* hram: Sfântul Gheorghe
* ctitor: Ștefan cel Mare
* datează din 1488
* durata construirii: 4 luni și jumătate - un record pentru acea vreme
* primul stareț: Daniil Sihastru (mormântul său se află aici)


Judecata de Apoi 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

10 comentarii:

 1. în ultima vreme biserica a devenit doar o afacere profitabilă pentru multi ce slujesc în curtea Domnului...frumoasă mănăstire,adevarat bastion împotriva păgânităţii

  RăspundețiȘtergere
 2. Din pacate, ai dreptate. Dar merita sa ne bucuram de ea.

  Te mai asteptam pe la noi.
  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere
 3. Am fost si noi ultima data la Voronet anul trecut.
  Am fost dati afara din curtea bisericii doar pentru ca eram in pantaloni scurti pana la genunchi, afara fiind 30 de grade.... ca am fost noi goniti...nu-i mare problema, pe langa noi au fost dati afara si turisti straini(franta sau germania) :(
  Am platit si intrarea, se mai cere si taxa foto...

  RăspundețiȘtergere
 4. Din pacate, Biserica Ortodoxa este prea stricta in privinta tinutei stricte. Oare de ce la catolici poti intra si gol in lacasul de cult, fara sa-ti spuna nimeni nimic?

  La toate manastirile din nordul Moldovei nu am fost lasati sa vizitam cu umerii goi sau in pantaloni scurti, dar nu am fost dati afara. Ni s-au dat niste saluri cu care sa ne acoperim picioarele si umerii.

  In 2010, cand am fost ultima data, am avut noroc ca era atata lume, incat am trecut pe langa ghereta unde trebuia sa platim, am vizitat, am facut poze si am plecat, fara sa mai platim. Va recomandam aceasta alternativa sau una care poate nu functioneaza la toate, dar la Sucevita a mers - le spuneti ca vreti doar sa va rugati in biserica. Pentru asta nu trebuie sa platiti ceva, in mod normal, nu? Bani are Biserica destui, oricum.

  RăspundețiȘtergere
 5. ca sa vezi cita minte avem, apropo de comentariile cu datu afara. si eu in Malta em fost prea dezmatata pentru normele bisericesti de aceea am primit o esarfa pentru umeri si, in alta parte, o fusta, din aia parte peste parte, usor de pus si de scos. dar unde nu-i cap, vai de turism.

  RăspundețiȘtergere
 6. Daca vrem sa vizitam obiectivul turistic, trebuie sa ne supunem regulilor sale interne si le respect. Mie inca nu-mi convin toate rigorile ortodoxe in privinta unei tinute decente, dar presupun ca eu am alta viziune fata de reprezentatii bisericii. Atata timp cat ti se ofera esarfa si fusta, adica exista o alternativa, e ok, dar nu mi se pare normal ce au patit HoinariiRomani, cu datul afara. Pana la urma,Voronetul castiga bine de pe urma turistilor.

  RăspundețiȘtergere
 7. pai asta ziceam si eu. mi se pare nu doar absurd si neindicat (apropo de turism si bani), ci si stupid. in anul 2012 poate nu toata lumea crede, poate unora nu le pasa, poate altii se roaga la Allah, la Buddha, la cine ofi, si vor sa vada doar un obiectiv turistic.

  RăspundețiȘtergere
 8. Ai mare dreptate. Dar cum si la musulmani trebuie sa te descalti inainte de a intra in biserica, asa si religia noastra are anumite reguli. Uneori, se cam exagereaza, dar ar fi bine ca singura problema a turismului romanesc sa fie obligatia unei tinute ultra-decente!:D

  RăspundețiȘtergere