Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 2 septembrie 2011

Grota Haiducilor din Baile Herculane

Sunt unele locuri în care o dată ajuns, nu mai vrei să pleci. Te simţi atât de bine acolo, te cufunzi în ambient şi visezi cum ar fi să trăieşti acolo. Sunt unele locuri de care te îndrăgosteşti chiar înainte de a le cunoaşte, din imaginile şi relatările altora şi care te obsedează, încontinuu, să ajungi să le vezi şi tu. Sunt unele locuri care-ţi rămân în amintire şi după, să zicem, doi ani de când le-ai văzut şi de care îţi este atât de dor încât îţi promiţi că le vei revedea. Grota Haiducilor din Băile Herculane este unul dintre aceste locuri.

În 2009, am petrecut Sfintele Paşti într-una dintre cele mai frumoase staţiuni din România - Băile Herculane. Dar pentru că nouă nu ne place să zacem într-o cameră de hotel atunci când atâtea minunăţii ne înconjoară, am pornit în explorarea traseelor turistice din Parcul Naţional Domogled-Cerna. Prima oprire: Grota Haiducilor/Hoţilor.

Pe aici se ajunge. În spate se vede hotelul Roman

Scările de acces 


Cu 143 m suprafaţă, grota a fost locuită din paleoliticul mijlociu şi prezintă o faună care se mai găseşte doar în America Latină - practic, fauna de aici este unică în Europa. Din fericire sau, dimpotrivă, ghinionul nostru, nu am întâlnit nicio vietate şi spre surprinderea noastră - niciun alt turist! Deşi, dacă te-ai lua după multitudinea de inscripţii care vandalizează pereţii, ai zice că grota este noua "casă de vacanţă" a turiştilor (cică cea mai veche semnătură datează din 1820!). Şi cu asta am încheiat informaţiile pe care le-am găsit despre acest obiectiv. De ce poartă numele ăsta? Cine au fost haiducii sau hoţii care probabil îşi ascundeau comorile aici? Nu am putut afla...

Cum ajungi la această minunăţie considerată rezervaţie arheologică? Ieşi din staţiune pe DJ 608 D şi ajungi după 5 min la hotelul Roman. Imediat după ce treci de acest hotel, vei observa pe stânga indicatoarele spre grota care face subiectul acestui post şi spre cea despre care vom vorbi într-un articol viitor - Grota cu Aburi. La nici 5 min de urcat pe două serii de scări (le vezi în primele două imagini), te vei trezi în faţă cu o gaură mare şi neagră - semn că ai ajuns!

Uite cum se vede grota filmată

UITE AICI CUM ARATĂ GROTA, LA 3 ANI DISTANȚĂ

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!